Penge på vej til udeskoler og nordjysk friluftsliv
Foto: Adam Grønne
Der er 279.000 kroner på vej til nordjyske projekter, som skal forbedre børn og unges friluftsliv.
Coronapandemien har tvunget alle til at tænke anderledes, og blandt andet har børnene kunnet mærke, hvordan aktiviteter er rykket udenfor.
Det fik i begyndelsen af maj Friluftsrådet til at lancere en akutpulje til børn og unges udeliv under COVID-19.
Puljen er på tre millioner kroner.
- Jeg tror, at COVID-19-krisen har været en øjenåbner for mange skoler, dagtilbud og fritidstilbud i forhold til, hvor mange gode effekter der er ved at skabe samarbejder på tværs og rykke aktiviteter og undervisning udenfor, siger Jan Ejlsted, der er direktør for Frilufsrådet.
De tre millioner er nu blevet fordelt, og i Nordjylland er der 279.000 kroner på vej til ti projekter.
Udeskole og natur-superbrugere
På Skansevejens Skole i Nørresundby har de fået 29.000 kroner til projektet ”Ung i naturen grunduddannelse”, som er et projekt for de kommende syvendeklasser med lokale spejderforeninger.
Her skal eleverne uddannes til natur-superbrugere med duelighedstegn i at lave bål, mad i det fri og sejle. Undervisningen kommer delvist til at foregå på Egholm.
I Frederikshavn kan eleverne glæde sig til en udeskole med halvtag, tavle, borde og bænke. Her har MAN Energy Solutions nemlig fået 49.000 kroner til at omdanne et stille naturområde til en miniskole i naturen.
Også en lokal pensionistklub, et dagtilbud for voksne handicappede, FGU Vendsyssel, Frydenstrand Skolen og Frederikshavns Kommunes naturvejleder er involveret i projektet.
Ikke midlertidige nødløsninger
Ved Friluftsrådet håber de, at udeskoler og naturuddannelser er kommet for at blive.
- Det er ikke midlertidige nødløsninger, men noget som kan danne eksempel for, hvordan man kan indrette hverdagen for børn og unge i fremtiden, siger Jan Ejlsted, direktør for Friluftsrådet.
I alt var der 285 ansøgninger til akutpuljen på landsplan, og 107 tiltag fik del i pengene.