Trods farlige fluorstoffer: Du kan trygt bade, men undgå havskum
Foto: Hans-Christian Lauritzen / TV2 Nord
Foreløbigt er det havskum, der er hovedmistænkt for at bringe PFAS i råvandet.
De første resultater af undersøgelser af PFAS i badevand og havskum ligger klar.
I maj er flere nordjyske badestrande blevet testet for giftige fluorstoffer. Prøverne er blevet taget for at sikre, at man trygt kan hoppe i vandet over sommermånederne uden at skulle frygte de farlige flourstoffer - kendt som PFAS.
Men ifølge Miljøstyrelsen var samtlige prøver af PFAS i badevand langt under EU's grænseværdi.
Alligevel er der "god grund til at undgå kontakt med havskum", lyder opfordringen.
For lidt vind
Der er blevet taget prøver 20 forskellige steder på landsplan af badevand, havskum og soppevand i søer på stranden. Som det fremgår af kortet nedenfor, var alle prøver af badevandet var markant under EU's grænseværdi for badevand på 40 ng/L.
Også de nordjyske strande, hvor der flere steder slet ikke kunne påvises PFAS i vandet.
Men fordi vejret har været stille den seneste tid, har det kun været muligt for Miljøstyrelsen at teste ganske lidt havskum. Derfor er der kun blevet taget én enkelt prøve af havskum og én enkelt vandprøve fra en soppesø.
PFAS-indholdet i prøven fra soppesøen var langt under grænseværdien for badevand, mens prøven af havskum fortsat er på laboratoriet for at blive "kvalitetssikret".
DE 20 STEDER, DER TESTES
Lakolk, Rømø
Grådyb, Esbjerg
Henne Strand, Nymindegab
Ringkøbing Fjord
Bjerghuse, Nissum Fjord
Thyborøn
Thisted Bredning
Klitmøller
Slettestrand, Jammerbugt
Løkken, Jammerbugt
Tannis bugt, Skagen
Dokkedal, Egense
Ålebugt Fornæs, Grenå
Båring Vig, Skåstrup Strand
Åkrog Bugt, Saltofte
Agersø Sund, Korsør
Sejerø Bugt
Løserup Strand, Isefjord
Svanemøllebugten, Amager
Nakskov Fjord
Kilde: Miljøstyrelsen
Fraråder kontakt
Selvom prøverne er under grænseværdien, frarådes der kontakt med havskum.
Der er lavet få undersøgelser af PFAS-indholdet i havskum. Men de undersøgelser, der er lavet, har alle vist, at havskum kan indeholde høje koncentrationer af PFAS. Derfor fraråder Styrelsen for Patientsikkerhed nu generelt direkte kontakt med blivende havskum, som ligger på stranden.
Forholdsregler
Kortvarig og forbigående kontakt med havskum medfører ikke en akut sundhedsmæssig risiko.
Ved eventuel kontakt med havskummet, bør man vaske huden med rent vand, oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.
- Resultaterne bekræfter det billede, som vi også så sidste år, med lave koncentrationer af PFAS i badevandet. For havskum og soppevand har Miljøstyrelsen aktuelt kun få målinger, men de resultater, som Styrelsen for Patientsikkerhed baserer deres udtalelse om havskum på, tyder på, at PFAS kan opkoncentreres i havskum, siger kontorchef Jane Hansen fra Miljøstyrelsen.
Der tages prøver igen i august og oktober 2023, og Miljøstyrelsen orienterer kommunerne, hvis der skulle blive fundet for høje værdier af PFAS.
Fakta om resultaterne
Der blev taget prøver på lokaliteter på blandt andet den jyske vestkyst, i fjorde og på udvalgte steder i de indre farvande.
Badevandsprøverne blev taget på samme måde, som kommunerne udtager de obligatoriske badevandsprøver i badesæsonen. Flere steder var niveauet for summen af de fire PFAS stoffer (PFOS, PFOA, PFNA, PFHxS) under detektionsgrænsen.
I den ene strandsø med soppevand, som blev fundet i Vendsyssel, var summen af fire PFAS 3,7 ng/l og dermed cirka kun en tiendedel af den vejledende grænseværdi for badevand på 40 ng/l.