Ny forskning slår fast: Børn klarer smerter lettere sammen med hospitalsklovne
En ny nordjysk ph.d. viser, at børn har lettere ved at håndtere en smertefuld hospitalsprocedure med en hospitalsklovn ved deres side.Foto: Rozbeh Zavari
En ny nordjysk ph.d. viser, at børn har lettere ved at håndtere en smertefuld hospitalsprocedure med en hospitalsklovn ved deres side.
- Vi kan konkludere, at hospitalsklovne gør en forskel. Vi kan se, at børn får lettere ved at håndtere en smerte eller en smertefuld procedure, når de er sammen med en hospitalsklovn, siger sygeplejerske Helle Nygård Kristensen.
Som tidligere ledende sygeplejerske af børneafdelingen på Aalborg Universitetshospital har Helle Nygård Kristensen igennem flere år arbejdet tæt sammen med hospitalsklovne og derigennem fået interesse for at undersøge effekten af hospitalsklovnenes tilstedeværelse.
I sin ph.d., som hun netop har forsvaret på Aalborg Universitetshospital, har Helle Nygård Kristensen undersøgt 4-15-årige børns smerteoplevelse i forbindelse med, at de skal have taget blodprøve.
Vi kan konkludere, at hospitalsklovne gør en forskel. Vi kan se, at børn får lettere ved at håndtere en smerte eller en smertefuld procedure, når de er sammen med en hospitalsklovn
Helle Nygård Kristensen, sygeplejerske, Aalborg Universitetshospital
Desuden har hun undersøgt samspillet mellem hospitalsklovn og barn – før, under og efter en smertefuld procedure som for eksempel en blodprøvetagning og kræftbehandling.
Helt overordnet viser resultaterne, at indlagte børn lettere kan håndtere en hospitalsprocedure eller en smerte, de oplever, når de har en hospitalsklovn ved siden af sig igennem hele forløbet.
- Hospitalsklovne er gode til at skabe kontakt til børnene. Ofte fanger hospitalsklovnen barnets opmærksomhed ved at lave noget sjovt eller magisk, og når den første kontakt er skabt, er der åbnet op for en mere alvorlig snak i forhold til den smerte eller behandling barnet er bange for, siger Helle Nygård Kristensen.
Netop relationen mellem hospitalsklovn og barn er essentiel i Helle Nygård Kristensens Ph.d.-afhandling.
- Der opstår et ’VI’ mellem hospitalsklovn og barn, der sammen laver klare aftaler for det, der skal ske, fx en blodprøve eller en behandling. Efterfølgende taler de sammen om forløbet, så barnet kan blive i stand til at klare en tilsvarende smertefuld procedure en anden gang, siger Helle Nygård Kristensen og fremhæver, at den nye viden kan bidrage til at styrke pleje og behandling af børn, der gennemgår smertefulde procedurer.
Hos foreningen Danske Hospitalsklovene er direktør Kenneth Øhrberg glad for, at der kommer evidens for effekten af hospitalsklovnene på indlagte børns oplevelse af smerter og evne til at klare smertefulde procedurer.
- Vi har aldrig været i tvivl om, at hospitalsklovnene har en positiv virkning på børn, der er indlagte på hospitalet. Vi er utrolig glade for, at det nu også er videnskabeligt bevist, at det har en virkning. Det viser blot, at hospitalsklovnenes tilstedeværelse på børneafdelinger er uundværlig, siger Kenneth Øhrberg.