Minister erkender: Landmænd, der ville ansætte voksenlærlinge, fik uberettigede afslag
Foto: Stefan Kjærgaard (Arkivfoto)
TV2 Nord har flere gange fortalt, at landmænd, der ville ansætte en voksenlærling, fik afslag på tilskud, selvom de var berettiget til det. Nu anerkender beskæftigelsesministeren, at der er sket fejl og vil have klarere regler på området.
TV2 Nord fortalte i 2018 historien om Marie-Louise Jensen var på jagt efter en plads som voksenlærling på et landbrug. Det var noget nær umuligt for hende, da tolkning af EU-regler spændte ben for, at et landbrug kunne få tilskud til at ansætte hende.
Når jobcentre skal beregne, om en landmand kan få tilskud, har de i flere tilfælde regnet EU-støtte med, som der er et loft på, men det er kun den nationale støtte, der skal tælles med.
Tre år senere kunne TV2 Nord den 12. januar 2021 fortælle historien om Danni Sørensen, der gerne ville ansætte en voksenlærling, men stødte ind i samme problem.
- I praksis sker der tit det, at man kommer til at tælle hektarstøtten med (støtte fra EU, red.), som en landmand har fået, og så kommer du over det loft, der er, forklarer Socialkonsulent hos LandboNord Mette Neist.
Hun har de seneste år haft tre-fire landmænd i røret, som ikke kunne få tilskud til voksenlærling, fordi jobcentret mente, de havde nået loftet for støtte.
Minister erkender kringlede regler
Da TV2 Nord satte fokus på problemet for anden gang, gik folketingsmedlemmet Bjarne Laustsen, medlem af Socialdemokratiet og formand for beskæftigelsesudvalget endnu en gang ind i sagen.
Hvad jeg hører, er, at nogle kommuner regner det med – andre kommuner regner det ikke med. Derfor vil jeg bede ministeren om at præcisere over for kommunerne, hvad der er gældende, så vi kan få et regelsæt, der fungerer, så de her mennesker kan blive omskolet.
Bjarne Laustsen
- Hvad jeg hører, er, at nogle kommuner regner det med – andre kommuner regner det ikke med. Derfor vil jeg bede ministeren om at præcisere over for kommunerne, hvad der er gældende, så vi kan få et regelsæt, der fungerer, så de her mennesker kan blive omskolet.
Det har ministeren nu gjort, og mandag sendte han blandt andet følgende svar til Bjarne Laustsen:
”Helt konkret ser det ud til, at der har været givet forkert vejledning i tre sager i Nordjylland. I to af sagerne har der, på trods af vejledningen, været indsendt ansøgning om voksenlærlingetilskud, som jobcenteret har givet tilsagn til.
Ud over de tre sager, så var der i øvrigt bred enighed om, at de minimis reglerne er meget komplicerede, og at der er behov for supplerende vejledning på området. Jeg har derfor bedt STAR om at udarbejde yderligere vejledning på området.”
Styrelsen for arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) skal nu i samarbejde med Landbrugsstyrelsen udarbejde spørgsmål og svar på Styrelsen for arbejdsmarked og rekrutterings hjemmeside, hvor det vil blive præciseret, hvordan reglerne skal tolkes og tilskuddet beregnes. ”Det vil blandt andet blive præciseret, at hektarstøtte ikke skal indgå i beregningen”, fremgår det af brevet fra beskæftigelsesministeren.
Bjarne Laustsen tilfreds med ministerens handling
Bjarne Laustsen, der har krævet politisk handling, siden historien kom frem første gang i 2018, er tilfreds med, at der nu endelig er kommet styr på reglerne. Han mener, det er på grund af regeringsskiftet i 2020, der er årsagen til det.
- Jeg synes, det er rigtig godt, at vi har fået skabt klarhed. Vi mangler unge danske mænd og kvinder til at komme ind i landbruget, så derfor er det rigtig godt, at de får den her mulighed for at kunne blive voksenlærlinge inden for landbruget, siger Bjarne Laustsen.
- Vi kan ikke have, at der er forskellige regler fra det ene jobcenter til det andet. Derfor er det vigtigt, at alle jobcentre behandler de her ansøgninger lige. Det får vi en vejledning om nu, så der ikke er tvivl om det. Så kan det godt være, at der er flere, der vil søge ind i branchen, siger Bjarne Laustsen.
Vi kan ikke have, at der er forskellige regler fra det ene jobcenter til det andet. Derfor er det vigtigt, at alle jobcentre behandler de her ansøgninger lige. Det får vi en vejledning om nu, så der ikke er tvivl om det. Så kan det godt være, at der er flere, der vil søge ind i branchen.
Bjarne Laustsen
Siden aflivningen af alle danske mink i november 2020 har der været debat om, hvad minkavlerne kunne bruge fremtiden til, og her mener Bjarne Laustsen, at de nye regler kan gøre en forskel for deres fremtid.
- Vi ved, at der er personer, der har arbejdet med for eksempel mink, der gerne vil ud at arbejde som landmænd med at passe grise eller kreaturer, og så kan de komme det og få en uddannelse inden for området. Så det er rigtig godt, at der nu er klarhed, lyder det fra Bjarne Laustsen.
Bjarne Laustsen mener ikke, der er brug for mere handling, efter jobcentrene er orienteret om, hvordan reglerne hænger sammen, fordi det bliver lettere for den enkelte sagsbehandler i jobcentret at forstå.