Ib raser mod kommunen: Har fjernet vores affaldssortering
En ejerforening i Nørresundby er lige nu godt og grundigt frustrerede over Aalborg Kommune. For indtil for ganske nylig har beboerne kunnet sortere deres affald som reglerne foreskriver i kommunen - altså eksempelvis plastic, pap og restaffald for sig. Men så skete der pludselig noget, som gjorde, at beboerne i en hel boligblok nu ikke længere kan sortere deres affald. Og de ansvarlige for det skal findes hos kommunen.
Beboerne i en ejerforening på Strubjerg i Nørresundby er godt trætte af Aalborg Kommune. Foreningens affaldssortering er fjernet for at give plads til en vendeplads til skraldebiler, og nu står ejerforeningen overfor anlægsudgifter på op mod 200.000 kroner for at genetablere affaldssorteringen.
Nærmest som ved et trylleslag er det blevet så som så med affaldssorteringen for Ib Kornum og hans naboer.
- De blev hentet i nattens mulm og mørke – klokken halv syv om morgenen, siger Ib Kornum og peger ned på omridset af tre containere, som stadig kan skimtes på fliserne foran den beboelsesejendom på Strubjerg i Nørresundby, hvor han sidder i bestyrelsen for ejerforeningen. De såkaldte kuber til glas, metal, plastic og lignende affald, som før stod på parkeringspladsen, er blevet hentet af Aalborg Renovation.
- Jamen, de er væk, fordi kommunen mener, vi skal bruge en masse penge på en vendeplads, konstaterer Ib Kornum.
Skal give plads til skraldebiler
Ifølge Ib Kornum har de i ejerforeningens bestyrelse fået forklaret, at kommunens skraldebiler er for store til at kunne manøvrere på p-pladsen foran boligblokken – og derfor skal der en vendeplads til, hvis skraldebilerne fortsat skal tømme kuberne. Et anlægsprojekt, som anslås af ejerforeningen til at ende med en pris i nærheden af 200.000 kroner. Penge, som skal op af lommerne hos beboerne – ifølge Ib Kornum uden økonomisk hjælp fra kommunen.
- Det kommer aldrig til at ske. Det får vi aldrig beboerne til at gå med til, spår han.
Ejerforeningen har foreslået flere alternative løsninger til kommunen. Blandt andet har Ib Kornum været med til at foreslå blokering af en række parkeringsbåse, så skraldebilerne får bedre plads til at vende. Men alle alternative forslag er efter hans opfattelse blevet pure afvist af den ansvarlige medarbejder hos Aalborg Kommune.
- Kommunen har et forslag: Vendeplads. Slut. Og med alt andet, vi er kommet med, har de sagt "desværre, nej. Det kan vi ikke bruge", siger Ib Kornum.
Kommune vil gerne i dialog
Hos Aalborg Renovation har driftsleder Kim Andersen dog svært ved at forestille sig, at sagsbehandlingen er så rigid og firkantet, som Ib Kornum skitserer.
- Jeg håber og tror på, at det er en misforståelse, for der vil være flere løsningsforslag i det, siger han og uddyber:
- Det er der, vi vil søge en dialog – det er klart.
Et spørgsmål om sikkerhed
Ifølge Kim Andersen er kuberne ved boligblokken i Nørresundby blevet fjernet, fordi der er for dårlig plads til at manøvrere med de kranbiler, som tømmer kuberne – og dermed for dårlig trafiksikkerhed. Tilbage i april 2018 blev en 60-årig kvinde dræbt efter at være blevet påkørt af en renovationsbil et andet sted i Nørresundby. I kølvandet på den ulykke har Aalborg Renovation skærpet sikkerheden – også i forhold til kranbilerne.
- På en dagrenovationstur er der måske to-tre mand – en chauffør og to, som henter affald. I en kranbil sidder der en mand, forklarer Kim Andersen.
Derfor er der ifølge Aalborg Renovation for mange risici forbundet med eksempelvis at bakke foran Ib Kornums ejendom i Nørresundby. En almindelig skraldebil, som henter restaffald, bemandes typisk af to-tre mand – og dermed tre sæt øjne, som kan spotte potentielle faresituationer. Men i kranbilerne, som tømmer kuberne, sidder føreren alene. Og dermed stiger risikoen for eksempelvis en personpåkørsel, fordi området er så snævert at manøvrere på, når man sidder i en lastbil.
- Det er jo en læring, vi har haft henad vejen – og trafiksikkerhed og arbejdsmiljø er noget, vi tager meget seriøst, uddyber Kim Andersen.
Samtidig slår Kim Andersen fast, at Aalborg Renovation gerne tager dialogen med Ib Kornums ejerforening om den bedste løsning – både i forhold til placering og eventuel finansiering.
Så I står ikke stejlt på den her ene løsning med en vendeplads?
- Det gør vi ikke, nej, fastslår Kim Andersen.
- Ikke alle vil gå 200 meter med affald
Tilbage på Strubjerg er det dog stadig så som så med affaldssorteringen. Nærmeste mulighed for at komme af med sorteret pap, plastic og metal for Ib Kornum og hans naboer er ved deres naboejendomme – et par hundrede meter væk.
Hvorfor er det et problem for jer, at gå 200 meter med jeres affald?
- Jamen, det er heller ikke et problem for mig, men det er et problem for nogen. De gider ikke. Og så smider de det bare ned i restaffald, siger Ib Kornum.