Voldsomt vejr på vej med sne og vindstød af orkanstyrke
Foto: Jonathan Kjær Troelsen / TV2 Nord
De to store vejrmodeller bliver mere og mere ens i deres udsigter for den kommende uge.
Ugen op til jul kan på alle måder blive voldsom, og det kan ende med regulært snevejr på selve juleaftensdag.
Mandag aften er vejrmodellerne skærpet i forhold til udsigten til både storm og sne. Samtidig er der udsigt til forhøjet vandstand mange steder. Det fortæller Peter Tanev fra TV 2 Vejret.
Ifølge de seneste prognoser tyder meget på, at vi torsdag aften og natten til fredag kan risikere vindstød op til orkanstyrke i den vestlige del af landet og måske også kan ramme fuld storm i middelvinden.
De to store vejrmodeller, som de fleste vejrudsigter er baseret på, begynder nu at rette ind, så de mere og mere ligner hinanden.
- Det er vilde vejrkort, når man ser to dage med risiko for fuld storm og vindstød af orkanstyrke, og så topper man den lige med snevejr 24. december, siger Peter Tanev.
Begge modeller viser nu meget blæsende vejr fra sent torsdag og ind i fredagsdøgnet. De har begge kraftige vindstød til det meste af landet og mulighed for vindstød af orkanstyrke ude ved vestkysten. Inde over land skal vi forvente vindstød af storm eller stærk storm.
Ifølge modellen ECMWF er det især den nordøstlige halvdel af landet, der får de kraftigste vindstød, mens den anden model peger på, at den mere befolkningstunge sydvestlige del af landet vil blive hårdest ramt.
Der er altså enighed om, at det bliver meget blæsende, men usikkerhed om hvor de kraftigste vindstød kommer.
Vandstande kan stige
Når blæsevejret blæser af i løbet af fredag, skal vi til at holde øje med vandstanden i de indre farvande. Flere steder kan vi komme ud for 20-årshændelser. Det kan blandt andet ramme i Roskilde, Holbæk og Odense Fjord.
Generelt vil alle kyster ud mod Kattegat, de nordlige dele af Lillebælt, Storebælt og Øresund blive ramt.
Vandstandene ventes at kulminere fredag aften og natten til lørdag.
Vejret vil i høj grad også påvirke trafikken. Vinden vil kunne give restriktioner på broerne og i værste fald måske endda lukke dem fredag, der er en af julens store rejsedage. Lige nu er der modeller, der har vindstød tæt på 30 meter i sekundet fredag morgen i Storebælt.
Mange udfordringer
Ud over trafikken på broerne kan landtransporten også blive udfordret af væltede træer og andre forhindringer. Færger vil kunne blive enten forsinkede eller aflyst.
- Lige nu kan man håbe, at modellerne overvurderer vejret torsdag og fredag, så alle kan komme roligt hjem til jul. Et virkelig godt råd, hvis man skal krydse Danmark eller bare ud i vejret fredag, er at holde sig godt orienteret de kommende dage, siger Peter Tanev.
Sidst men ikke mindst kan det hele ende i et snevejr den 24. december.
Det kraftige stormvejr opstår på grund af kampen mellem kulde og varme.
Lørdag og søndag kommer kulden tæt på Danmark og måske endda nedover landet. Dermed kommer varme-kulde-slagsmålet til at stå lige over hovederne på os, hvilket er ensbetydende med stor risiko for nedbør, der kan falde som sne.
Begge de to førnævnte vejrmodeller viser, at der først på dagen juleaftensdag kommer et lavtryk hen over Danmark.
I den ene model er det Sydnorge, der får sne, og i den anden er det Danmark. Det er grundlæggende 50 til 100 kilometer, der afgør, om der kommer sne eller regn juleaften.
- Det er en vild vejruge, vi har i vente. Storm, vindstød af orkanstyrke og så måske endda hvid jul – det er jo helt crazy, siger Peter Tanev.