Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Signe fandt kanyler på stranden: - Jeg er færdig med at bade i bare tæer

Det flyder med kanyler i sandet på de nordjyske strande. Frivillige kæmper for at finde dem, før turistsæsonen begynder.

Signe Simonsen har brugt dage på at rydde op på de nordvestjyske strande, efter det fatale uheld for 12 dage siden, hvor et Mærsk-skib tabte 46 containere i havet ud for kysten i Nordjylland.

Siden har Signe Simonsen, der er en del af den frivillige organisation Race for Oceans, brugt mange timer på at rydde strandene for tonsvis af containerindhold, der er skyllet ind på stradene.

-  Det er helt forfærdeligt. Jeg synes, ét styk plastik på stranden er ét for meget, siger Signe Simonsen, mens hun viser blå strimler af plastik, der findes over alt på strandene.

Rederigiganten Mærsk dækker omkostningerne til det store oprydningsarbejde, men det er blandt andet lokale strandfogeder, der leder oprydningen. Og det kan tage måneder. 

Lige nu ligger der stadig massevis af småt affald, som kan være farligt.

Blandt andet de mange medicinske infusionssæt, som i flere tilfælde er brudt ud af indpakningen så kanylen ligger frit i sandet.

- Jeg er i hvert fald færdig med at bade i bare tæer - både om vinteren og sommeren. For at at sådan en nål op i foden vil man ikke bede om, siger Signe Simonsen, der selv har fundet flere nåle liggende i sandet.

Mærsk kalder søgningskib hjem

De nordvestjyske stande er blandt de mest populære turistmål i Danmark, og derfor kan det gå ud over turisterhvervet, hvis turisterne vælger andre rejsemål på grund af de vraggodset på stradene.

Mærsk mangler stadig at finde 42 af de 46 tabte containere. 

Siden den 25. december har skibet Assister forsøgt at finde de mange containere. Men tirsdag hjemkaldte Mærsk skibet, skriver selskabet i et skriftligt svar til TV2 Nord.

Mærsk har i ugen efter ulykken fået foretaget beregninger af eksterne eksperter, der har forsøgt at klarlægge, hvor eventuelle flydende containere er endt. Det har de blandt andet gjort ved at se på vind-, bølge og strømmønstre.

- Beregningerne konkluderer med meget høj sandsynlighed, at flydende containere fra ulykkesstedet for længst ville være skyllet i land.

- Derfor har vi nu hjemkaldt det bjærgningsfartøj, vi har haft indsat siden 25. december for at lokalisere flydende containere, lyder det fra Mærsk.

Fokus ligger nu i stedet på at lokalisere containere på havbunden i området. Der er to fartøjer på vej. Forventningen har hidtil lydt, at de vil ankomme i går mandag eller i dag tirsdag, men januarstormen kan spænde ben for den plan.  

- Det næste skridt bliver at få lokaliseret containerne ved hjælp af bjægningfartøjer, der har sonarudstyr. Næste skridt bliver selve bjærgningen, men der skal et andet type fartøj til, siger Nynne Norman Scheuer, miljø- og sikkerhedschef hos Mærsk.

Lige nu er der østenvind, men når vinden vender, forventer Signe Simonsen, at hun og andre frivillige får travlt med at samle nyt affald, der skyller ind på den nordjyske vestkyst.


Gymnasielærer var træt af grimme rundkørsler: Så tog elever affære

Gymnasieelever har taget penslerne i egen hånd og er gået i gang med at pynte nogle af de kedelige rundkørsler i Aars.

Litervis af restemaling, 2000 blomsterløg og 11 kreative hoveder skal sammen i en symbiose sørge for, at forbipasserende får visuel optur på, når de kører igennem rundkørslerne på Svoldrupvej og Gislumvej ved Aars.

Det er gymnasielærer på Vesthimmerlands Gymnasium Ulla Andreasen, der står bag projektet. Hun har tidligere arbejdet sammen med Vesthimmerlands Kommune, og de var med på ideen, der kom for blot en måned siden.

- Det var et forslag, vi tog til Vej og Park, for vi syntes, at rundkørslerne var så grimme. Og det sagde de, det må I gerne - så det fik vi lov til lige med det samme, fortæller hun.

Flere bølger og blomster til Aars

Det er eleverne selv, der star bag, Rundbølgen, som de har døbt værket.

- Vi tænkte, at bølger ikke er noget, vi har så meget af i Aars, så vi tegnede en masse bølger, fortæller Naja Moltz Græsborg, elev på Vesthimmerlands Gymnasium.

Foto: Mie Skjødt Nielsen

Og selvom det er lyserøde og blå nuancer, der nu pynter asfalten, er værket faktisk grønt.

Eleverne har haft fokus på klima, og malingen, de bruger, er en rest, der ellers skulle destrueres. Doneret af den lokale maler.

Foruden street art malerierne var en anden gruppe i gang med land art, en kunstform, hvor naturen spiller en central rolle.

I rundkørslen skal omkring 2000 blomsterløg beplantes nøje og blive til et festligt værk, når de en gang blomstrer op til foråret.

- Der skulle være nogle ringe ind mod midten, hvor vi har plantet et kirsebærtræ, så det skulle gerne blomstre fint op, beskriver Victoria Holst Jensen, der også er elev på Vesthimmerlands Gymnasium.

Foto: Michael Schmidt Thomsen / TV2 Nord

Selv ambulance dyttede

Både beplantning og bølgerne har affødt reaktioner fra bilister.

- Der er nogle, der har dyttet, og der er mange, som har filmet, mens de har kørt rundt, og der var en ambulance, der dyttede også. Det var meget sjovt, siger Naja Moltz Græsborg.

Foruden at forskønne kørselsoplevelsen for de mange, der dagligt kører forbi, tjener projektet endnu et formål.

At sætte sit eget præg på verden. Det er bare super vigtigt som ungt menneske. At lave noget. Nu står det her. Det har jeg lavet. Det er mit udtryk, og vi har knoklet, og vi har fået maling ud over det hele, slutter underviser Ulla Andreasen.


Nu har Signe fundet løsningen, der skal redde havet fra små plastikkugler

En livslang kærlighed til havet giver Signe Simonsen fra Løkken styrken til at kæmpe for miljøet, selv når modstanden er værst.

Mød Signe Simonsen i denne uges udgave af Indblik. Du kan se programmet i playeren over artiklen eller i forlængelse af nyhederne onsdag aften. Du finder alle afsnit af Indblik på tv2nord.dk/indblik.

De ligner smukke perler i alskens farver, som de ligger dér i sandet.

Men de bittesmå plastikkugler kaldet plast-pellets bliver med tiden nedbrudt til mikroplast og risikerer at dræbe livet i havene og gøre mennesker syge.

- Man har fundet bittesmå stykker plast i lungevævet, hjernen og i mænds sædceller, og forskerne frygter, at for meget mikroplast i vores system er skadeligt for vores kroppe, forklarer stifteren af den Løkken-baserede non-profit organisation Race for Oceans Foundation, Signe Simonsen.

I de omkring 60 år, man har brugt plast-pellets i industrien, har man ikke haft løsninger til at samle dem op – andet end den langsommelige og dyre proces med håndkraft.

Før nu.

Sådan ser de små plast-pellets ud, når de ligger på strande og i have verden over. Foto:Pia Beltoft

I et tæt samarbejde med Aarhus-virksomheden Trifork, der specialiserer sig i kunstig intelligens, har Signe Simonsen udarbejdet verdens første robot, der kan opsamle plast-pellets på stranden.

- På grund af min uddannelse som officer, er jeg meget interesseret i teknologi, robotter og droner – al kunstig intelligens. Så herfra fik jeg ideen til at lave fremtidens opsamlingsløsning. For vi er nødt til at tænke nyt, så vi kan hjælpe vores børn og børnebørn med at få samlet dem op, lyder baggrunden for den revolutionerende opfindelse.

Beach roveren, som Signe Simonsen har dømt den lille robot, opsamler mange flere af de små plastikkugler, end et menneske nogensinde vil kunne evne gennem et helt liv. Og så er den ”bæredygtig”.

Signe Simonsen samler affald op på de danske strande året rundt - uanset vejret. Foto: TV2 Nord Foto: Jonathan Kjær Troelsen / TV2 Nord

- Det er ikke den hurtigste og billigste løsning, men den løsning, der er bedst for biodiversiteten, og det er en ny måde at tænke på. At skrælle et helt sandlag af stranden og ryste det til sidst, forstyrrer biodiversitet, vi ellers forsøger at passe på, forklarer hun.

Signe Simonsen har endnu ikke en præcis dato for, hvornår beach roveren kan være i gang på for eksempel Løkken og Blokhus strand, men ambitionen fem år ude i fremtiden er klar:

- Jeg håber på, at robotten har afdækket hvor stort problemet med de bittesmå stykker plastik på verdens strande rent faktisk er - og er godt i gang med at løse det.

I sidste ende er det med til at påvirke folks adfærd, for det er jo vores forbrug, der ligger ude på strandene.

Signe Simonsen, stifter, Race for Oceans Foundation

Havdyr viklet ind i plastik

Signe Simonsen har set konsekvenserne af vores stigende forbrug og manglende påpasselighed med naturen med sine egne øjne.

Som udsendt projektleder under genopbygningen af et krigshærget Irak i 2005, så hun, hvordan affaldet hobede sig op i floder, søer og grøftekanter.

Svineriet var heller ikke just bedre, da hun som første danske kvinde løb maraton under ekstreme forhold i alle syv verdensdele fra 2012-2016.

Også under havoverfladen i Thailand flød det ligeledes med affald, da hun foretog ni dyk under et ophold i landet.

- Alle steder, jeg kom hen, så jeg plastik ligge de forkerte steder i naturen og havdyr viklet ind i plastik, fortæller den 43-årige, der herefter besluttede at opstarte Race for Oceans Foundation og kæmpe for Verdensmål nummer 14: Livet i havet.

Her kan du følge Signe Simonsen under en af sine mange strandrensninger på Løkken Strand. Video: Mie Mølbak

I forsøget på at redde havene – og ændre tankegangen hos dig og mig.

- Jo flere, der ser mig og organisationen aktivt handle på udfordringen, jo flere er jeg med til at motivere og inspirere. I sidste ende er det med til at påvirke folks adfærd, for det er jo vores forbrug, der ligger ude på strandene.

Kærligheden til havet

Hjemme i privaten tænker Signe Simonsen meget over sit eget forbrug, og hvordan hun bruger sine egne penge. Særligt i forhold til tøj og nips.

- Bukserne her er otte år gamle. De er mega behagelige at have på, og de har ikke været repareret på noget tidspunkt endnu. Min trøje er fem år gammel, så jeg forsøger at passe på mine ting, så kan holde længe.

For det er kærligheden til havet, der driver hende. Havet, der ifølge hende er det lavest prioriterede, når det handler om at uddele støtte til miljøprojekter.

- Der opstår en magi, når man kommer ud til stranden. Der er nogle andre lyde derude, og der er en anden luft. Og når jeg dykker, får jeg set, hvem der egentlig bor dernede, og det er enormt fascinerende. Det ville jeg ønske, at alle mennesker fik lov at prøve, siger hun – og fortsætter:

- Jeg kan ikke leve uden naturen – den er en del af mig, og den betyder alt for mig.

Forelsket i naturen

Race for Oceans arrangerer flere gange årligt strandrensninger, hvor flere hundrede mennesker samler skrald ind på strandene.

Skrald, der er skyllet op efter at være tabt i havet. I det hav, som Signe Simonsen siden barnsben har tabt sit hjerte til, og som hun nu forsøger at ”smitte” børn og unge med.

Hos Race for Oceans Foundation benytter medarbejderne sig også selv af bæredygtigt tøj og tasker. Bukserne, som Signe Simonsen har på, er otte år gamle og genbrugt hundredevis af gange. Foto: Brian Borch Daugaard

- Jeg er drevet af kærligheden til havet og dét, jeg gerne vil give videre til næste generation. Og det er hele min drivkraft i mit arbejde med Race for Oceans.

For få dage siden havde hun elever fra 4.-6. klasse fra Løkken Skole med til Furby for at holde foredrag og efterfølgende samle de små plast-pellets inden.

Kun én ud af 40 elever vidste, hvad plast-pellets er. Men det ændrede sig på få timer.

- Når de har siddet på hug og med to-finger-systemet samlet de små plastikkugler op, og så bagefter kommer hen til mig og siger: ”Det var ret fedt – det gad jeg godt gøre igen sammen med mine veninder”. Så er det en inspiration, der viser mig, at dét, vi gør, har en effekt, fortæller hun begejstret.

Hun beder også altid eleverne, hun har med på stranden, lukke øjnene og bare lytte til havet i ét minut.

- Vi skal have genvækket kærligheden til havet, for vi er fuldstændig afhængige af, at havet og dets processer fungerer, for det genererer hovedparten af den ilt, vi står og trækker ind i hvert åndedrag, hver dag, siger Signe Simonsen.

Og så er der jo det store spørgsmål, som vi nok alle stiller os selv engang imellem: Er der håb for miljøet i fremtiden?

- Det bliver jeg i hvert fald nødt til at tro på, der er. Hvis der ikke er det, så er vi her jo faktisk heller ikke, for vi er dybt afhængige af den natur, som vi er en del af. I princippet er vi jo egentlig bare på besøg.

Mød Signe Simonsen i denne uges udgave af Indblik. Du kan se programmet i playeren over artiklen eller i forlængelse af Nyhederne onsdag aften. Du finder alle afsnit af Indblik på tv2nord.dk/indblik


Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

For et år siden led slagteriet Tican under en stor mangel på grise. Nu stiger antallet af slagtninger - og dermed også ansatte.

Stemningen på slagteriet Tican i Thisted har ændret sig markant i løbet af det seneste år.

Sidste år var de ansatte tvunget til at gå ned i tid på grund af mangel på grise til slagtning. 

Nu er situationen anderledes positiv.

- Det er en skøn udvikling. Går vi et år tilbage, var vi lukningstruede. Nu står vi for at skulle udvide fabrikken med i første omgang 50 medarbejdere og inden for en kort periode over 100 medarbejdere, siger tillidsmand Dan Vestergård Jensen.

Ticans slagterier i Thisted og Brørup har været nede på 40.000 slagtninger om ugen. Nu er tallet 53.000 og fra nytår regner man med at nå 74.000 ugentlige slagtninger.

- Jeg er stolt over, at vores medarbejdere har været med til at hjælpe os gennem den her svære tid, siger slagteriets administrerende direktør Steen Sønnichsen. 

Fremgangen skyldes, at det er lykkedes at lave aftaler med flere nye leverandører. Tican giver i øjeblikket landmændene en højere afregningspris end konkurrencen Danish Crown.

- Det er en skøn udvikling, siger tillidsmand Dan Vestergård Jensen. Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Vender tilbage efter bitter strid

Samtidig er flere af de leverandører, der i kølvandet på en bitter strid om efterbetalingen i 2021 forlod Tican, vendt tilbage i folden igen.

Steen Sønnichsen var ikke direktør, da striden brød ud, men han konstaterer, at slagteriet lavede en fejl, der ikke var fair. 

- Så vi sagde pænt undskyld og fik rettet op på tingene.

Thomas Graugaard fra Thyholm er en af de landmænd, der nu er vendt tilbage til Tican. Han producerer 65.000-70.000 slagtegrise om året. 

- Der er kommet en ny ledelse og en ny bestyrelsesformand, og jeg tror på projektet - ellers havde jeg ikke valgt at gå tilbage. Og jeg er rigtigt glad for igen at være leverandør af slagtegrise til et slagteri i Thisted, hvor mine grise tidligere røg til Horsens og Sønderjylland, siger han.

 Tican har omkring 600 ansatte i Thisted. Hvis den positive udvikling med flere slagtegrise fortsætter, kan det ende med, at der skal indføres et toholdsskift, og så vil antallet af medarbejdere komme over 1000. Samtidig vil det være nødvendigt at udvide med blandt andet nye køle- og omklædningsrum.

Det er allerede besluttet at indføre toholdsskift på afdelingen i Brørup. Når det sker til næste år, vil de to afdelinger samlet nå op på 87.000 slagtninger om ugen.

- Der er ingen tvivl om, at med det, der sker lige nu, ser fremtiden for vores slagterier i Brørup og Thisted rigtig lys ud, siger Steen Sønnichsen.

Administrerende direktør Steen Sønnichsen, Tican. Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Nye regler på vej: Niels og Ole er slemt skuffede

Foto: Laura Winther Møller / TV2 Nord

På seks områder vil ministeren ændre reglerne for hummerfiskeri.

Fritidsfiskerne Niels Lynggård Sørensen og Ole Poulsen har råbt højt og længe for at få strammere regler for hummerfiskeri.

Da hummerfiskeriet gik ind første september fortalte de, hvordan masser af hummertejner var sat ud lang tid i forvejen midt i fredningsperioden, så hummere havde været fanget i ugevis, indtil de måtte ilandbringes.

Onsdag morgen er deres bønner blevet hørt.

Fiskeriminister Jacob Jensen (V) er nemlig klar med en ny forvaltningsplan for hummerfiskeriet. Der er lagt op til regelændringer på seks områder, som både berører erhvervs- og fritidsfiskere, herunder den efterspurgte regel om udsætning af tejner og andre redskaber i fredningsperioden.

Derfor var der også stor glæde hos Niels og Ole i Amtoft. Glæden blev dog hurtigt erstattet af en anden følelse, da de fik mulighed for at se nærmere på reglerne.

- Jeg er godt nok lidt skuffet, siger fritidsfiskeren Ole Poulsen fra Amtoft.

- Meget skuffet, siger Niels Lynggård Sørensen.

Forvaltningsplanens nye regler

  1. Forbud mod landing af hummerhaler og -klør
    Forbuddet forhindrer, at haler og klør kan brækkes af undermålere og tages i land.

  2. Ændring i regler om mindstemål
    Mindstemål ændres i Bælterne og Østersøen, så reglerne forenkles.

  3. Krav om udslipshuller i fangstredskaber
    Fritidsfiskere skal allerede have et udslipshul i deres fangsttejner, så små dyr kan komme ud. Det skal også gælde for erhvervsfiskeres fangstredskaber.

  4. Krav om tilladelse i Limfjorden
    Det vil kræve tilladelse at fiske hummere i Limfjorden. Tilladelsen gives til fiskere, der har været aktive i et af årene mellem 2021 og 2023. Der er undtagelse for pensionister og unge fiskere.

  5. Fritidsfiskere begrænses til fem hummere om dagen
    Fra 2024 har fritidsfiskere kun måttet udsætte en multitejne per fisker. De nye regler betyder, at hver fritidsfisker kun må ilandbringe fem hummere om dagen.

  6. Forbud mod garn og begrænsning af redskabsudsættelse i fredningsperioden
    Det skal være forbudt at udsætte garn til hummerfiskeri i størstedelen af Limfjorden fra 1. april til 30. november.
    Derudover skal det være forbudt at udsætte redskaber til hummerfangst i fredningsperioden med udslipshuller under 100 millimeter.

Formålsløst forbud

Skuffelsen hos de to fritidsfiskere skyldes, at det ønskede forbud mod udsætning af tejner, mens hummerne er fredet, har fået en kattelem.

- Som jeg har forstået, kommer der ikke en total fredning i juli og august måned, som vi har håbet på, lyder det fra en skuffet Ole Poulsen.

- Der er jo en grund til, at hummerne er fredet i de to måneder.

Hummerne kan altså stadig risikere at blive fanget i fælder, der først må tages i land, når fredningsperioden er forbi.

- Så har man ligesom fanget hummerne i fredningsperioden, og det er sådan set det, der har været pointen, at man ikke skulle. At hummerne skulle kunne gyde, leve frit og ikke sidde fast i for eksempel i en tejne, forklarer fiskeriminister Jacob Jensen.

Hvorfor ikke forbyde det fuldstændigt i en fredningsperiode?

- Det handler også om, at man skal kunne finde de rigtige balancer, og på den måde kan man sikre sig, at man har et mere skånsomt fiskeri. Altså, man får de store hummere fanget ind, mens de små kan undslippe, svarer fiskeriministeren.

Så længe der ikke er tale om et fuldstændigt forbud, vil de nye regler blive svære at håndtere, mener fritidsfiskerne.

Det har også tidligere været et problem på hummerområdet.

- Det er jo nemmere for fiskerikontrollen at administrere, når der er totalforbud i hele juli og august måned, siger fritidsfiskeren Niels Lynggård Sørensen.

Tror du, det bliver for svært for dem at håndhæve de her regler?

- Ja, det bliver alt for svært.

Fiskeriministeren Jacob Jensen har dog ikke samme bekymring.

- Jeg tænker, at Fiskeristyrelsen er klædt godt på til at vurdere, hvornår man skal sætte ind, hvor man skal gå hen, og hvad der skal ske for netop at kunne leve op til de her krav, som vi nu stiller, lyder det fra Jacob Jensen.

Se indslaget herunder:

Bedre end de gamle regler

Da skuffelsen har lagt sig, er der også optimisme at spore i Amtoft hos lystfiskerne Ole og Niels.

De er især glade for, at erhvervsfiskere nu også skal have udslipshuller i tejnerne, og at der i fremtiden vil være færre net i fjorden.

- Det er lavet af nylon, og det rådner ikke. Det kan jo blive liggende på bunden i generationer og fiske, og fiske og fiske, og sætte hummere og fisk fast, så det er virkelig positivt, forklarer Ole Poulsen.

- Det er bedre end de gamle regler. Absolut, det er vi enige om, men jeg synes stadig, at der skal være totalforbud.

Niels Lynggård Sørensen og Ole Poulsen ærgrer sig også over, at fritidsfiskere bliver yderligere begrænset fremover. De er allerede begrænset til en tejne per fisker, men må i fremtiden kun lande fem hummere om dagen.

De frygter, at det vil betyde mere miljøbelastning, fordi fiskerne så vil sejle ud for at tømme hver dag. Samtidig kan erhvervsfiskerne have tusinder af tejner i vandet.

Bekendtgørelsen forventes at træde i kraft første januar 2025, men forvaltningsplanen skal først sendes i offentlig høring.


Tove var klar til at vise Hou frem – Men så kom brandvæsenet

En gruppe Hou-beboere var samlet for at vise deres elskede by frem i et nyt tv-program. Men alle - undtagen Tove -vidste samtidig, at det hele var løgn.

Tove Fønss plejer at vide alt, hvad der sker i Hou.

Men denne dag i starten af september vidste Tove Fønss slet ikke, hvad der foregik omkring hende.

TV2 Nord var mødt op med et helt tv-hold. Holdet skulle lave optagelser til en ny serie om liv i landsbyerne i Nordjylland. Det gjorde Tove Fønss glad, for hun elsker den by, hun bor i, og hun vil altid gerne dele den gode fortælling om byen.

Tove Fønss tror, TV2 Nord er kommet til Hou for at optage et afsnit af tv-serien ”Lystige Landsbyer – Hu hej hvor det går”

Rygtet om tv-optagelserne var gået rundt i byen, og flere Hou-beboere var mødt op denne dag for at vise Hou fra sin bedste side. Troede Tove Fønss.

Sandheden var, at de fleste omkring hende var med på spøgen.

Der var inviteret til bålmad, fællesspisning og hygge. Og Tove Fønss havde travlt med at hakke grøntsager, da TV2 Nord greb fat i hende for at høre, om hun ville fortælle lidt om Hou til det nye tv-program.

- Du er helt med på, hvad der foregår rundt omkring i Hou, spurgte tv-journalisten.

- Ja. Jeg har været med i det hele, svarede Tove Fønss.

Brandbil afbrød tv-optagelserne

Mens tv-holdet var ved at lave optagelser af fællessang inden spisningen, hørte man en sirene i det fjerne.

Sirenen kom nærmere og nærmere. Til sidst hørte Tove Fønss også selv sirenen, og kort efter væltede en brandbil ind på bålpladsen.

- Hvad sker der, spurgte Tove Fønss en af de andre på pladsen.

Imens kom en af brandmændene hen til flokken og spurgte, om det var her, det brændte.

Da han konstaterede, at der kun brændte et kontrolleret bål, fortsatte han med at spørge, om der ikke også var nogle ildsjæle til stede.

Brandmænd fra Falck i Hals hjalp TV2 Nord med at overraske Tove Fønss.

Her kunne TV2 Nords reporter på stedet afsløre overfor Tove Fønss, at holdet egentlig slet ikke var der for at lave et nyt program. I stedet var de kommet for at fortælle hende, at hun var kåret til Årets Nordjyske Ildsjæl.

- Jeg blev noget overrasket og fik tårer i øjnene, siger Tove Fønss og fortsætter:

- Egentlig troede jeg jo, målet var noget helt andet, som I kan se. Jeg plejer jo at have styr på, hvad der sker. Men det havde jeg jo så åbenbart ikke.

Hør Tove fortælle om overraskelsen og hvad prisen betyder for hende.

Tove limer lokalsamfundet sammen

Tove Fønss er blevet nomineret til prisen som Årets Nordjyske Ildsjæl for sit store engagement og mange initiativer i Hou og omegn.

Senest har hun haft en stor rolle i opbygningen af Hou Mole – et stort areal af Hou Havn, som lokale kræfter har fået udstykket til aktiviteter, ligesom der er bygget et nyt samlingssted, Molehuset.  

Tove Fønss har blandt andet søgt fonde om penge til projektet og lagt utallige timers arbejde i at skabe et samlingspunkt for beboerne i Hou. 

Dommerne ved Årets Nordjyde begrundede valget af Tove Fønss med disse ord:

- En ildsjæl kan være mange ting. Man kan gøre en forskel globalt eller lokalt – man kan redde liv eller redde mindre samfund. Tove er et eksempel på det sidste. Hun har en finger med i ufatteligt mange ting i og omkring sit lokalsamfund. Hun yder en nærmest uerstattelig indsats på mange forskellige områder og limer dermed lokalsamfundet sammen. Hun tager et stort ansvar for, at der er liv, hjælpsomhed og sammenhold, og hvis man lægger sig i slipstrømmen af Tove, så er man sikker på, at der sker noget. Derfor er Tove Årets Nordjyske Ildsjæl 2024. 

Det var en berørt Tove Fønss der modtog prisen i forbindelse med awardshowet Årets Nordjyde.

- Jeg bliver så rørt over det, at nogle mennesker har villet bruge energi på at indstille mig til den her pris, siger hun.

Se hele showet her: