Unge skal bygge et træskib på 26 uger
Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord
Otte kommuner deltager i projektet Unghavn, som blandt andet skal forbedre unges trivsel.
"Når man skal bygge et skib, hvad er så det første, du ville gå i gang med, Niels?"
Spørgsmålet kommer til skibstømrer Niels Andersen fra Hobro Værft. Han skal de kommende 26 uger, sammen med en række unge fra Mariagerfjord Kommune, bygge en mindre model af træskibet Brita Leth.
Hurtigt kommer svaret.
"Man begynder med kølen."
- Det bliver spændende, hyggeligt og også meget anderledes, end hvad vi laver på værftet til hverdag, siger Niels Andersen, der flere gange har arbejdet på Hobro Værft, som danner ramme om vinterens projekt.
UngHavn
Otte kommuner er en del af Ungdomsskoleforeningens projekt, UngHavn, der via skibsbyggeri og maritime sysler skal forbedre unges trivsel og sætte fokus på det maritime erhverv.
I Hobro er i alt fire unge med i projektet indtil videre.
- Vi har i skoletiden været på besøg på en båd, og det synes vi, var fedt, siger Laura Møller og bliver bakket op af veninden Sally Andersen.
- Så fik vi lyst til at prøve det.
Opbygger fællesskab
Sammen med skibstømrer Niels Andersen, en ansat fra Ungdomsskolen, to matroser udefra - og Ungdomsskoleinspektør Lars Koefoed, skal de unge selv bygge træskibet, som til sommer skal udstilles i Helsingør sammen med de andre kommuners skibe.
- Jeg tror, det bliver fint nok. Vi har nogle sjove voksne, der får os til at grine på en anden måde, hvis vi for eksempel har haft en dårlig dag, siger Laura Møller.
Ifølge Ungdomsskoleinspektøren handler projektet også især om det fællesskab, der bliver opbygget.
- Det er på de unges præmisser. Har de en off-dag, hvor vi kan mærke, de ikke har lyst, så gør vi noget andet eller griller en pølse, siger Lars Otte Koefoed og forklarer, at han er glad for, de har fået muligheden for at deltage i projektet i Mariagerfjord Kommune.
- Det giver vores unge i kommunen en enestående mulighed for at komme ned og lære noget om det maritime. Det gælder både et håndværk, men også det at skulle ud og sejle.
Til sommer er det meningen, at de unge skal sejle til Helsingør for at deltage i udstillingen.
- Man kan håbe, vi får de unge til at interessere sig mere for det maritime erhverv, og at de måske får lyst til at arbejde i faget eller tage en uddannelse i forbindelse med det, siger Lars Otte Koefoed.
Unge med udfordringer
Projektet er for alle unge, men henvender sig, ifølge Lars Otte Koefoed, især til udfordrede unge, som har svært ved at passe ind, og som måske er udfordret med ensomhed og angst.
- Vi vil gerne have alle unge med, men når det er sagt, så vil vi også gerne se unge med særlige udfordringer, hvor man i et lille fællesskab, som vi har, kan finde den rette hylde.
Ifølge Lars Koefoed, er der plads til 12 på holdet, men indtil videre er de kun fire unge.
- Projektet er lige startet, så det skal lige spirer lidt, før der kommer flere til, og vi skal også have spredt det gode budskab ud om, at unge i kommunen kan komme her og bygge et træskib, siger Lars Otte Koefoed.
Har tiden om vinteren
De fire unge, der indtil videre er en del af projektet i Hobro, er klar til at bruge vinteren på at bygge et træskib. Hver tirsdag aften skal de mødes i fællesskabet.
- Der er ikke så meget at lave om vinteren, og vi er måske meget indenfor og kede os, så derfor vil vi gerne det her, siger Sally Andersen.
Projektet forløber over tre år, og er støttet af A.P. Møller Mærsk Fonden. Foruden Mariagerfjord Kommune, er også Jammebugt Kommune en del af projektet i Nordjylland.