Mistede sit hår på grund af stress - kommune vil kun give hende én paryk om året
Helle har virkelig fået at mærke, hvordan serviceniveauet i to nordjyske kommuner adskiller sig fra hinanden.
Helle Thøgersen er social- og sundhedshjælper og glad for sit arbejde, også selvom det er hårdt.
Faktisk er hun så glad for jobbet, at hun i en årrække måtte sygemeldes med stress, fordi hun arbejdede døgnet rundt.
Den voldsomme stress gav hende en sygdom, der gør hende skaldet, og derfor har hun brug for paryk for at kunne passe et arbejde.
- Jeg nægter altså at møde op på arbejde uden hår. Jeg arbejder med syge mennesker, og så kan man ikke ligne en kræftpatient, når man mødes ind, forklarer hun.
Nægter at gå skaldet på arbejde
Helle Thøgersen har boet i Hjørring Kommune i en årrække. Her har kommunens såkaldte "Myndighed for hjælpemidler" tildelt hende to parykker hvert halve år.
Sagen er den, at en paryk skal vaskes med jævne mellemrum, og så er den henved et døgn om at tørre. Helle Thøgersen har derfor brug for to samtidige parykker, for at kunne møde op på arbejde med hår på hovedet.
- Sådan en paryk skal håndvaskes, og så skal den efterfølgende dryptørre. Man kan ikke føntørre den uden at nedsætte levetiden rigtigt meget, forklarer hun.
Helle Thøgersen flyttede fra Hjørring Kommune til Saltum i Jammerbugt Kommune i efteråret 2022, og så regnede hun med, at ordningen med de to parykker hvert halve år ville fortsætte.
Men Jammerbugt kommune meddelte hende, at kommunen kun ville tildele hende én paryk om året. Dermed mistede hun sin ”reserveparyk”. En paryk slides desuden op på cirka et halvt år.
- Jeg var rystet. Jeg tænkte, det kan da ikke passe. Det drejer sig jo om mit job det her, forklarer Helle Thøgersen, der efterfølgende klagede over afgørelsen til Ankestyrelsen.
Kommunen bestemmer selv servicenivaeuet
Ankestyrelsen gav hende forleden et svar. Jammerbugt Kommune må gerne nøjes med at give Helle Thøgersen én paryk om året. Kommunen fastsætter selv sit serviceniveau, lyder det fra Ankestyrelsen.
Hos Jammerbugt Kommune har hverken borgmester Mogens Gade eller formanden for social og ældreområdet Ib Nellemann ønsket at kommentere sagen til TV.
I stedet har kommunen sendt TV2 Nord et skriftligt svar, hvor man slår fast, at man behandler alle borgere ens. Også selvom man behandler dem anderledes, end man gør i Hjørring.
Helle Thøgersen er nu opsagt på grund af for meget fravær. En væsentlig del af fraværet skyldes manglende parykker. Alle hendes tidligere parykker er slidt op, og hun nægter at møde ind skaldet eller med en våd paryk.
- Det er uværdigt og diskriminerende. Havde jeg vidst det her, var jeg aldrig flyttet til Jammerbugt Kommune. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, for parykkerne koster knap 7000 kroner stykket, og det har jeg ikke råd til, slutter Helle Thøgersen.
Svar fra Jammerbugt Kommune, Ib Nellemann, formand for social og ældreområdet:
"Jammerbugt Kommune ønsker ikke at udtale sig i den konkrete sag.
Generelt kan oplyses, at kommunen altid laver grundig sagsbehandling på alle ansøgninger og sørger for at indhente de oplysninger, der er nødvendige for at belyse sagen tilstrækkeligt.
Vi skal jf. Bekendtgørelse om hjælp til anskaffelse af hjælpemidler og forbrugsgoder efter servicelovens §3 altid bevilge bedst egnet og billigste hjælpemiddel. Det betyder også, at vi hver gang laver en konkret og individuel vurdering ift. den enkelte borger og dennes behov.
Vi skal vurdere i hvor væsentligt en grad et hjælpemiddel kan afhjælpe de varige følger af en nedsat funktionsevne eller i hvor væsentlig en grad hjælpemidlet kan lette den daglige tilværelse eller om det er nødvendigt for at kunne udøve et erhverv.
Vi behandler alle vores borgere ens og efter samme serviceniveau. Dog er vi opmærksomme på, at serviceniveauet fra kommune til kommune er forskelligt, men lægger vægt på, at kommunerne ikke er bundet af hinandens praksis."