Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mistede sit hår på grund af stress - kommune vil kun give hende én paryk om året

Helle har virkelig fået at mærke, hvordan serviceniveauet i to nordjyske kommuner adskiller sig fra hinanden.

Helle Thøgersen er social- og sundhedshjælper og glad for sit arbejde, også selvom det er hårdt.

Faktisk er hun så glad for jobbet, at hun i en årrække måtte sygemeldes med stress, fordi hun arbejdede døgnet rundt.

Den voldsomme stress gav hende en sygdom, der gør hende skaldet, og derfor har hun brug for paryk for at kunne passe et arbejde.

- Jeg nægter altså at møde op på arbejde uden hår. Jeg arbejder med syge mennesker, og så kan man ikke ligne en kræftpatient, når man mødes ind, forklarer hun.

Nægter at gå skaldet på arbejde 

Helle Thøgersen har boet i Hjørring Kommune i en årrække. Her har kommunens såkaldte "Myndighed for hjælpemidler" tildelt hende to parykker hvert halve år.

Sagen er den, at en paryk skal vaskes med jævne mellemrum, og så er den henved et døgn om at tørre. Helle Thøgersen har derfor brug for to samtidige parykker, for at kunne møde op på arbejde med hår på hovedet.

- Sådan en paryk skal håndvaskes, og så skal den efterfølgende dryptørre. Man kan ikke føntørre den uden at nedsætte levetiden rigtigt meget, forklarer hun.

Helle Thøgersen flyttede fra Hjørring Kommune til Saltum i Jammerbugt Kommune i efteråret 2022, og så regnede hun med, at ordningen med de to parykker hvert halve år ville fortsætte.

Men Jammerbugt kommune meddelte hende, at kommunen kun ville tildele hende én paryk om året. Dermed mistede hun sin ”reserveparyk”. En paryk slides desuden op på cirka et halvt år. 

- Jeg var rystet. Jeg tænkte, det kan da ikke passe. Det drejer sig jo om mit job det her, forklarer Helle Thøgersen, der efterfølgende klagede over afgørelsen til Ankestyrelsen.

Kommunen bestemmer selv servicenivaeuet

Ankestyrelsen gav hende forleden et svar. Jammerbugt Kommune må gerne nøjes med at give Helle Thøgersen én paryk om året. Kommunen fastsætter selv sit serviceniveau, lyder det fra Ankestyrelsen.

Hos Jammerbugt Kommune har hverken borgmester Mogens Gade eller formanden for social og ældreområdet Ib Nellemann ønsket at kommentere sagen til TV.

I stedet har kommunen sendt TV2 Nord et skriftligt svar, hvor man slår fast, at man behandler alle borgere ens. Også selvom man behandler dem anderledes, end man gør i Hjørring.

Helle Thøgersen er nu opsagt på grund af for meget fravær. En væsentlig del af fraværet skyldes manglende parykker. Alle hendes tidligere parykker er slidt op, og hun nægter at møde ind skaldet eller med en våd paryk.

- Det er uværdigt og diskriminerende. Havde jeg vidst det her, var jeg aldrig flyttet til Jammerbugt Kommune. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, for parykkerne koster knap 7000 kroner stykket, og det har jeg ikke råd til, slutter Helle Thøgersen.

Svar fra Jammerbugt Kommune, Ib Nellemann, formand for social og ældreområdet:

"Jammerbugt Kommune ønsker ikke at udtale sig i den konkrete sag.

Generelt kan oplyses, at kommunen altid laver grundig sagsbehandling på alle ansøgninger og sørger for at indhente de oplysninger, der er nødvendige for at belyse sagen tilstrækkeligt.

Vi skal jf. Bekendtgørelse om hjælp til anskaffelse af hjælpemidler og forbrugsgoder efter servicelovens §3 altid bevilge bedst egnet og billigste hjælpemiddel. Det betyder også, at vi hver gang laver en konkret og individuel vurdering ift. den enkelte borger og dennes behov.

Vi skal vurdere i hvor væsentligt en grad et hjælpemiddel kan afhjælpe de varige følger af en nedsat funktionsevne eller i hvor væsentlig en grad hjælpemidlet kan lette den daglige tilværelse eller om det er nødvendigt for at kunne udøve et erhverv.

Vi behandler alle vores borgere ens og efter samme serviceniveau. Dog er vi opmærksomme på, at serviceniveauet fra kommune til kommune er forskelligt, men lægger vægt på, at kommunerne ikke er bundet af hinandens praksis."


Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

I Frederikshavn går bølgerne meget højt blandt byrådspolitikerne.

- Jeg synes egentlig, at det blev lidt pinligt, når vi begynder det her med at fortælle, hvad hinandens intentioner er.

Sådan fortæller Christina Lykke Eriksen (SF), der er byrådspolitiker i Frederikshavn Kommune om tone, der lige nu hersker i byrådet.

Specielt blev tonen grovere til byrådsmødet onsdag, da debatten omhandlede den skandaleramte havn.

" Og nu er det anden gang, at du siger til mig, at jeg er manipulerende. Det sagde du også til mig 28. august, og det finder jeg mig simpelthen ikke i. Det skal du simpelthen ikke sige til mig," lød det blandt andet til byrådsmødet.

Det fik også SF-politikeren til at efterspørge en pænere tone.

"Hvor er det synd, at vores borgere og vores kommuner skal være vidne til det her. Jeg synes, at den her debat løber af sporet," sagde hun til mødet.

Hun erkender, at havnesagen er den sværeste i hendes tid i politik i hendes relativt mange år i byrådet, og at der ikke er noget at sige til, at bølgerne går højt.

- Men det med vi begynder at tale hen over mikrofonen, griner af hinanden, peger af hinanden, håner hinanden, når hinanden siger noget. Det er altså noget, man gør, når man gør i børnehave, siger hun til TV2 Nord.

Også Venstres Mette Hardam er enig i kritikken af den tone, som præger byrådet.

- Der er ingen tvivl om, at havnen og al den virak, der har været omkring Frederikshavn Havn, har stor indvirkning på, hvad der er, der sker i vores byrådssal. Vi er simpelthen nødt til at tage på det nu, for ellers bliver vores byrådsmøder ved med at være på den måde, hvor fronterne er trukket op. Det er ikke sundt, fordi vi skal arbejde for, at kommunen kommer i bedre stand, siger Mette Hardam.

Borgere enige i børnehavesammenligning

Men det er ikke en helt ny ting, at tonen er blevet grov i byrådet. Tidligere på året fortalte Jens Borup (V) om, at han blev kaldt klogeåge og detektiv.

- Jeg har det skidt med, når der er nogen, der ved noget om nogle ting, og man bare bliver affejet færdigt, fordi vi ikke lige har samme politisk holdning, sagde Jens Borup dengang, hvor han var uenig i håndteringen af Frederikshavn Havn i april.

Og der er ingen tvivl blandt frederikshavnerne på havnen, at byrådet minder om en børnehave.

- Det ser ud til, at der er mangler en leder eller en børnehavepædagog til at holde styr på dem, siger Johnny Studsgaard.

Dengang min storebror var i byrådet, var det også en børnehave. Fordi de er jo efter hinanden alle sammen. Det duer sgu ikke, lyder det fra Ole Thomsen.


Mads har fået nok: - Jeg vil ikke være nabo til en kæmpe kasse

Jammerbugt Kommune overvejer at tillade, at der må bygges større huse på de eftertragtede grunde rundt om søen i Aabybro. Men det skal kun gælde dem, der bor i første række.

Det bliver til nogen ture rundt i nabolaget. Mads Kyed Jensen samler underskrifter ind, for han vil have bremset, at der kommer nye byggeregler for området om søen i Aabybro.

- Vi er nødt til at prøve et eller andet, for vi vil være ærgerlige over det, hvis det bliver vedtaget, siger Mads Kyed Jensen, der selv bor i første parket til søen i Aabybro.

I dag må man bygge i et plan med en tagetage i 8,5 meter rundt om søen i Aabybro. Kommunen overvejer at tillade, at der bliver bygget i to fulde etager efter henvendelse fra to grundejere, men det skal kun gælde for dem, der bor på de eftertragtede grunde helt ud til søen. Dem er der 37 af.

- Er det rimeligt, at det kun er dem i første parket, der muligvis får lov til at bygge større?

- Det spørgsmål kan man altid stille sig selv. Det er dem i første parket, der har spurgt. Så har vi prøvet at brede det ud til, at alle i første parket havde muligheden, forklarer Niels Christian Hem, der er formand for Teknik- og miljøudvalget i Jammerbugt Kommune (V).

Forskelsbehandling mellem første og anden række

Flere af de husejere, der bor i anden parket, mener, at de nye regler vil være forskelsbehandling.

- Det er meget urimeligt, synes jeg. Det vil tage meget udsyn og skygge for solen. Det passer slet ikke ind her, siger Jimmi Jensen, der bor anden parket ved søen i Aabybro.

- Det bør være ens for alle i området. Hvis nogen må, så må dem vel bagved også, siger Mads Gjødsbøl, der også bor i anden række.

Det er kun grundejerne i første parket rundt om søen i Aabybro, som måske kan få tilladelse til at bygge større huse. Foto: Jammerbugt Kommune

Mads Kyed Jensen, der samler underskrifter ind, bor selv i første række. Han har ikke selv lyst til at bygge et større hus, for han har lige renoveret det, han har, men han frygter, at huset mister værdi, hvis dem omkring ham vælger at bygge store funkis huse, fordi de vil kunne kigge ind i hans have.

- Jeg har selv renoveret, og jeg føler lidt, at det er spildt arbejde. Så jeg kan rive lortet ned og bygge et 8,5 meter højt hus. Så kan jeg sælge det og flytte herfra, siger Mads Kyed Jensen.

Naboerne mistænker, at kommunen overvejer at slække på reglerne for at tiltrække pengestærke skatteborgere til kommunen. Niels Christian Hem afviser, at det er spiller ind.

- Det har slet ikke været et argument i fremstillingen af sagen, siger udvalgsformanden.

Teknik- og Miljøudvalget har mandag besluttet, at planerne skal sendes ud i en foroffentlighedsfase forud for en eventuel udarbejdelse af et kommuneplanstillæg for boligområdet. Man vil høre hvad borgerne synes. Udvalgsformanden siger, at han ikke har taget stilling til, hvad han mener.

- Nu hører vi, hvad borgerne i området mener, og så tager vi en beslutning, siger Niels Christian Hem.


Det danske herrelandshold i håndbold er samlet i denne uge – for første gang siden Niklas Landins stop på landsholdet.

Mens de danske stjerner i denne uge skal knokle i landsholdslejren, kan Niklas Landin tage en mindre slapper og kun fokusere på klubtræningen.

Landstræner Nikolaj Jacobsen og de danske spillere skal nemlig samles for første gang, efter at Niklas Landin og Mikkel Hansen er stoppet på landsholdet. Niklas Landin er fortsat helt afklaret med, at han ikke skal møde ind og trække landsholdstrøjen over hovedet.

- Jeg er faktisk glad for, at jeg ikke skal møde ind, og at jeg kan være lidt hjemme og få trænet lidt med de drenge, der nu er tilbage. Det har jeg det stadig helt fint med, siger Niklas Landin til TV 2 Sport efter Aalborgs sejr over Grindsted søndag aften på 36-33.

Niklas Landin fortæller, at han skal bruge formiddagen på at træne i klubben, og så venter der foredrag med Mikkel Hansen om eftermiddagen og aftenen.

Bliver det specielt at se landsholdet spille?

- Nu er det jo ikke første gang, at jeg ikke er blevet udtaget til de her førsamlinger. Men jeg tror, det bliver specielt, når det bliver 1. januar, og jeg kan se de andre møde ind på et eller andet Scandic-hotel. Det bliver ekstremt specielt – men jeg glæder mig også lidt til det faktisk.

Er glad for at være tilbage på banen

Niklas Landin gjorde comeback på håndboldbanen i midtugen mod Kolstad i Champions League, efter han har siddet ude og er blevet opereret for en knæskade.

Det var rart at vinde en tæt kamp med de udfordringer, vi har haft de seneste 12 timer

Niklas Landin

Søndag aften var han så for alvor tilbage, da han fik meget spilletid mod Grindsted. Landin endte med en redningsprocent på 28.

Jeg går ud fra, at det er forløsende at kunne løbe rundt derinde igen?

- Ja, er du sindssyg – det har jeg virkelig set frem til. Ikke bare i den tid, hvor jeg har været ude efter operationen, men igennem en utrolig lang periode, hvor jeg egentlig ikke har spillet håndbold – også på grund af blokaden inden det. Det har været ekstremt lang tid, og det skal jeg love for, at jeg også godt kan mærke – både i ben, arme og bare følelsen generelt, at det ikke lige hænger helt sammen.

- Min egen følelse var, at det var dejligt at få puls og være omkring holdet – og føle at man var der igen. Men det håndboldmæssige og målmandstekniske kommer forhåbentlig med tiden – det var der ikke i dag (søndag, red.). Men det var rart. Og det var også rart at vinde en tæt kamp med de udfordringer, vi har haft de seneste 12 timer.

Niklas Landin henviser til, at de søndag morgen fik besked om, at samarbejdet med cheftræner Maik Machulla var blevet opsagt med øjeblikkelig virkning.

Specielt, siger Arnoldsen

Thomas Arnoldsen er den eneste Aalborg-spiller, der er udtaget til Nikolaj Jacobsens landshold i denne omgang. Han erkender, at det bliver særligt, når hverken Mikkel Hansen og Niklas Landin er med.

- Det bliver specielt. Der er to store stjerner i Mikkel og Niklas, der har valgt at stoppe på landsholdet. Det bliver specielt. Der er nogle andre, der skal ind og tage de roller, de har haft. Så jeg glæder mig til at møde ind og se dem alle sammen, siger Arnoldsen.

Danmark åbner Euro Cup mod Norge i Boxen i Herning onsdag 6. november, hvorefter de møder Sverige på udebane om søndagen. Begge kampe kan du se på TV 2 og TV 2 Play.


Foto: PR

Der skal nu pågå diskussioner med fagforeninger for at finde frem til, hvorhenne stillingerne nedlægges.

80 personer i administrative stillinger spares væk.

Det er den konklusion, som Stena Line er kommet frem til, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

På nuværende tidspunkt ved den administrerende direktør hos Stena Line, Niclas Mårtensson, ikke præcist, hvordan fyringer kommer til at ramme.

- Ud af de 80 stillinger vil 50 af dem være i Göteborg, hvor de fleste i administrative positioner er. De 30 resterende skal findes ud over resten af Europa, fortæller han til TV2 Nord.

Stena Line har også kontorer i Frederikshavn, og det er derfor stadig uvist, hvor mange stillinger der måske nedlægges i det nordjyske.

- Vi skal i diskussioner med fagforeninger i det næste stykke tid, men der er ikke mange administrative medarbejdere i Frederikshavn. Så bliver Frederikshavn ramt, vil det blive minimalt, lyder det fra den svenske topchef.

Tilbage i 2020 nedlagde Stena Line ruten mellem Frederikshavn og Oslo, men Niclas Mårtensson forsikrer, at det fyringsrunden her ikke får betydning for sejladsen til Göteborg.


Efterladt med regningen: Kloakhelvede tager uventet drejning

Foto: Christian Henriksen / TV2 Nord

To ens sager om kloak er håndteret vidt forskelligt. Aalborg Kommune og Aalborg Forsyning står nemlig for regningen af kloakflytning under en nyopført Coop365, men nægter at tage ansvaret i en lignende sag, som TV2 Nord intensivt har dækket.

Gitte Bentsen var tøvende optimistisk, da hun modtog en aktindsigt på byens nyeste tilflytter, Coop 365. Butikken blev nemlig opført på en grund, som har samme udfordring som hendes tidligere hus på Eventyrbakken:

Nibe Kommune, der nu er slået sammen med Aalborg Kommune, godkendte en byggeplan på grunden, hvor en kloakledning løb flere meter nede i jorden.

Men efter Aalborg Kommune overtog Nibe Kommune, viste det sig, ligesom på Eventyrbakken, at der var fejl i byggeplanen. Rørene, som løber under bygningen, der nu huser Coop 365, er blevet bygget henover, da ejendommen blev opført - ligesom i Gitte Bentsens sag.

'Der er åbenbart forskel på at være købmand og brugsuddeler'

I en aktindsigt, som TV2 Nord er kommet i besiddelse af, viser det sig, at Aalborg Kommune og Aalborg Forsyning i en intern korrespondance vælger at tilbagekalde et tidligere påbud om, at grundejeren skulle betale for flytningen af kloakledningen for Coop 365.

'Vi har undersøgt mulighederne for at omlægge ledningerne og vil gøre det, men uden omkostninger for grundejeren', står det blandt andet skrevet af landindspektøren fra Aalborg Forsyning.

Læs det fulde svar fra Aalborg Forsyning her. Toften 9 refererer til Coop 365 adresse.

Efterfølgende sendte Aalborg Forsyningen endnu en mail afsted, hvori de, som bebudet, tilbagetrak den tidligere deklaration.

'Vi trækker vores anmodning om lovliggørelsen af forholdende, jf. brev af 23. august 2022 tilbage, idet vi vil omlægge de omtalte ledning, men uden omkostninger for dig som grundejer', lød det.

Det fik Gitte Bentsen til at undre sig gevaldigt.

- Der er åbenbart forskel på at være købmand og brugsuddeler, som ham, der er bor på Eventyrbakken, arbejder som, siger Gitte Bentsen i kølvandet på svaret.

Alligevel skaber det en tøvende optimisme hos den tidligere husejere.

- Hvis nu afgørelsen for Aalborg Forsyning og Aalborg Kommune skabte præcedens, så kunne det jo have en indflydelse på vores sag også, siger hun.

Folketinget følger med

Arkivfoto: Morten Messerschmidt Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Det tidligere byrådsmedlem i Aalborg Kommune og nuværende folketingsmedlem Per Larsen (C) har tidligere taget sagen fra Eventyrbakken med sig i både byråd og folketingsalen. Den seneste udvikling med Coop 365 har også fået ham til at reagere.

- Vi har jo det i Danmark, vi kalder lighedsgrundsætning, som betyder, at alle ens sager, skal behandles ens. Så jeg synes der må være håb for ejeren af Eventyrbakken, siger Per Larsen.

Hvad tænker du så om, at Aalborg Kommune og Aalborg Forsyning har lavet forskel på de to sager?

- Jeg ser jo en åbning her for Aalborg Kommune og for forsyningen, hvor de kan træde i karakter. Det her hører ingen steder hjemme, hvor man forskelsbehandler to tilsvarende sager på den måde, svarer han og fortsætter:

- Jeg synes det er en helt vanvittig sag, hvor Eventyrbakkens ejere igennem tiden er kommet i en situation, som jo ikke vedrører dem, når det er kommunen, der har lavet fejlen, lyder det fra Per Larsen.

Gitte Bentsen har også modtaget opbakning fra flere markante spillere i folketinget.

- Både Morten Messerschmidt (DF) og Troels Lund Poulsen (V) har skrevet tilbage til os, og bedt os om at kæmpe videre. Morten Messerschmidt skriver også, at han vil slå et slag for os, der hvor han kan, siger Gitte Bentsen.

TV2 Nord har tidligere beskrevet sagen, hvor en familie er efterladt uden hjælp. Se indslaget her.

Ingen udsigt til ændringer for Eventyrbakken

TV2 Nord har mandag kontaktet Aalborg Forsyning og Rådmand for Klima og Miljø i Aalborg Kommune, Anna Aaen, for at svare på den kritik, som Per Larsen og de løbende ejere af Eventyrbakken har rejst.

I en lignende sag hos Toften 9 i Nibe, har I valgt at omstøde jeres første brev til dem om, at grundejeren skulle betale der, hvorfor gælder det ikke for Eventyrbakken?

- Man kan ikke sammenligne de to sager, som er vidt forskellige. Hos Coop 365 ligger der flere ledninger, herunder en vandledning og har kke været deklareret. Når vi ikke har en deklaration, kan vi ikke kræve, at grundejeren flytter ledningen, lyder det fra afdelingsleder hos Aalborg Forsyning, Tobias Duelund.

Hvordan kan det være, at når den tidligere Nibe Kommune laver en fejl, så er det de private, der skal betale for at udbedre den, og ikke Aalborg Kommune, som Nibe blev en del af?

- Det burde det også være, men By- og Lands jurister mener, at sagen er forældet, fordi kravet mod kommunen er rejst for sent, siger Anna Aaen, Rådmand i Klima og Miljø.

Er der nogen udsigt til ændringer for Eventyrbakken ligesom hos Toften 9?

- Nej, det er der ikke udsigt til. Det var en fejl, at der i første omgang blev udstedt et påbud til grundejeren ved Toften 9. Det har vi rettet på nu, siger Tobias Duelund.

TV2 Nord har ikke forholdt Eventyrbakkens nuværende og tidligere grundejere svarende fra Aalborg Kommune og Aalborg Forsyning.