Freja er med på ny trend blandt unge: Hun er vild med sit fritidsjob på plejehjem
17-årige Freja Trap Christensen er blandt de godt 800 unge i hele landet, der har fritidsjob på et plejehjem.
- Det kan godt lyde lidt plat, men det med at hjælpe andre, det betyder meget for mig. Vi lever i en tid, hvor alting går meget hurtigt, og så de fem minutter, man giver, når man hjælper andre, det giver alt muligt til den beboer, som jeg hjælper og også til mig selv.
Sådan forklarer gymnasieelev Freja Trap Christensen om sit fritidsjob på Sæby Ældrecenter.
Det er populært som aldrig før at være fritidsjobber på plejehjem. På landsplan er flere end 800 unge mellem 14 og 17 år ansat på et plejehjem i fritidsjob.
Det er dobbelt så mange unge i forhold til maj sidste år.
Og Freja Trap Christensen fra Sæby forstår godt, det er populært.
Hun er en ud af fire unge, der har fritidsjob netop der, og hun har to vagter om ugen to timer ad gangen.
Formålet er at bringe glæde til de ældre beboere. Glæden går dog begge veje, forklarer Freja Trap Christensen.
- Jeg synes, det giver mig rigtigt meget, for jeg er meget gladere, når jeg kommer hjem fra arbejde, og jeg lærer rigtigt meget om mennesker og om forskellighed, siger Freja Trap Christensen og tilføjer:
- Når jeg for eksempel snakker fem minutter med en, så kan jeg faktisk få åbnet for en hel livshistorie, så det giver rigtigt meget, som jeg kan tage med mig videre i livet.
Har lært at strikke
En af de mange livshistorier, hun har fået indblik i, er hos Lykke Johansen, der er 93 år og en af de beboere på Sæby Ældrecenter.
- Jeg er meget glad for, at hun kommer, og hun gør et godt stykke arbejde her, fortæller Lykke Johansen, der er beboer på Sæby Ældrecenter.
Det er især strikketøjet, de to har fundet sammen om, og Lykke Johansen har lært den unge fritidsjobber at strikke.
- Og så er vi gode til at snakke, når vejret er til det, så kan vi godt lide at sidde ude på terrassen og bare sludre, fortæller Lykke Johansen.
Flere skal vælge faget
Og spørger man lederen af Sæby Ældrecenter, så er det en succes at få unge ind på plejecentrene.
- Det er rigtigt godt med de unge fritidsjobber. Det er godt for vores beboere. Det med at sætte flere generationer sammen på den måde, så sker der noget magi. Det er også godt for det faste personale, at der nogle timer om ugen er nogle der tager sig af beboerne på en anden måde end der er tid til i hverdagen, siger Anette Spolum, der er leder på Sæby Plejecenter.
Fritidsjobordningen er kommet i stand efter en aftale mellem fagforeningen FOA og Kommunernes Landsforening, og det er sket i håb om at få flere unge ind på de sundhedsfaglige uddannelser som for eksempel sosu-uddannelsen og ud i ældreplejen.
- Vi vil jo rigtigt gerne have nogle flere unge mennesker, der tager uddannelse inden for vores område, og den her ordning giver dem mulighed for at komme ind og se, hvad er det egentlig for noget. Det er jo ikke bare de der dårlige historier, man hører, der foregår rigtigt mange gode ting, og der er rigtigt mange muligheder for uddannelse inden for sundhedsområdet, siger Anette Spolum.
Freja bliver vikar
Hvor mange der går fra fritidsjobbet og ind på en sundhedsfaglig uddannelse er uklart.
Det findes der nemlig ikke tal på, men formentlig bliver Freja Trap Christensen én, der vil indgå i en måske fremtidig statistik.
Hun overvejer nemlig en uddannelse inden for faget, efter at have fået foden indenfor på plejecentret i Sæby.
I første omgang skal hun efter sommeren i gang med 3.g på Dronninglund Gymnasium, men hun skal samtidig blevet tilbudt at være vikar i plejen på Sæby Ældrecenter, når hun om kort tid fylder 18 år.
- Jeg tror helt sikkert, det er en mulighed for, at det her fag godt kan være noget for mig, siger Freja Trap Christensen.
I Frederikshavn Kommune er der lige nu otte unge ansat som fritidsjobber, mens der også er fritidsjobbere i Jammerbugt Kommune, Brønderslev Kommune og Mariagerfjord Kommune.
Ifølge en prognose fra Kommunernes Landsforening kommer i 2030 til at mangle op mod 16.000 sosu’er på landsplan.