Store gamle træskibe strømmer ind i havnen: - Det er da lidt stort
Nordisk Skudetræf er lige nu i fuld gang i Mariagerfjord, hvor et stort antal danske, svenske og norske både samles på fjorden og sejler om kap, inden de alle sammen ender i Hobro Havn.
Det er en stor dag for besætningen på den over 100 år gamle skonnert Brita Leth, så alle på dækket hjælper til.
- Det er da lidt stort. De fleste steder kæmper de jo lidt om at få sådan nogle arrangementer, siger Carsten Leth, skipper på Brita Leth.
Besætningen, der hovedsageligt består af venner og familie til skipperen, skal i dag tage del i Nordisk Skudetræf, der i år primært bliver afholdt i Mariagerfjord.
- Det er en fejringsdag, både det at samle alle bådene, og når man sejler rundt, kan det være en ret vild oplevelse at hoppe i havet og råbe til de andre, siger Nanna Leth, niece til Carsten Leth.
Nordisk Skudetræf er en tredages sejlads, der starter ved Hals, holder stop i Hadsund og Mariager, før de i dag sejler ind mod endestationen i Hobro Havn. Det består af smukke gamle træskibe, der typisk har mange år bag sig.
Og det er lidt af en attraktion for havnebyerne i Mariagerfjord, hvis du spørger Carsten Leth.
- Det er jo ikke gud og hver mand, der kender Mariagerfjord, men nu sker der lidt, og nogen siger; nå ja det kan da være, at vi skal derned og se på byen, siger han.
Derudover er arrangementet ifølge ham også godt for det nordiske bådmiljø.
- Der er et godt sammenhold bådene imellem, så når vi kommer i havn, så mødes vi lidt med dem. Det er hyggeligt, og man har typisk ikke set hinanden i et år eller to på det tidspunkt, siger han.
Krigsskib og familie skib
Skonnerten Brita Leth blev, inden købet af familien Leth, brugt til noget helt andet og mere alvorligt. Under 2. verdenskrig der sejlede den 176 jøder til Sverige, og det er, ifølge skipperen, den største enkelttransport af jøder til Sverige.
Efter krigen blev skibet omdannet til sten- og vragfisker, indtil det i 1972 blev sat til salg. Her blev den glade køber familien Leth, og det har betydet meget.
- Jeg er jo kommet her helt fra barnsben, så vi har været ude at sejle i den hver sommer, og jeg kender alle krogene på båden, siger nu 27-årige Nanna Leth.
Brita Leth har i dag status af historisk monument i Danmark, og er en del af den danske kulturarv. Men for Carsten Leth er familiens historie med båden af lige så stor betydning.
- Den har en vigtig brik i familien. Den har betydet meget. Vi har jo alle sammen været involveret i skibet på en eller anden måde, siger han.
De mange træskibe sejler til Hobro Havn, og forventes fremme omkring kl. 16 fredag eftermiddag. Efterfølgende vil der være fest og arrangementer ved havnen hele weekenden.