Greenpeace Foto: Greenpeace Danmark
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De protestede mod omlastning af russiske olie: Nu vil staten have Greenpeace dømt

Aktivister fra Greenpeace er tiltalt for at bringe søsikkerheden i fare i sag om russisk olie.

Tilbage i marts 2022, helt præcis 31. marts om formiddagen - lidt over en måned efter Ruslands invasion af Ukraine - sejlede tre gummibåde og tre kajakker med aktivister fra Greenpeace ud af Rønnerhavnen i Frederikshavn for at aktionere mod omlastning af russisk olie i farvandet ud for Frederikshavn.

På det tidspunkt blev der hver uge omlastet flere hundrede tusinde tons russisk olie fra store tankere, der lå 10-15 kilometer ud for Frederikshavn. Olie som ifølge Greenpeace var med til at finansiere Putins russiske krigsmaskine.

Blandt gruppen af personer er russiske Olga Lupilina. Hun har rejst i 26 timer for at komme til Frederikshavn for at deltage i aktionen.

- Jeg bor nu i EU, hvor vi har frihed til at protestere. Det er et privilegie, vi har, og som jeg vil bruge til at demonstrere i solidaritet med dem, som lider i Ukraine og som desperat har brug for fred, forklarede Olga Lupilina til TV2 Nord i marts 2022.

Olga Lupilina og gruppen af aktivister sejler ud på Kattegat for at blokere for en såkaldt ship-to-ship-operation, hvor tusindvis af tons olie fra Rusland omlastes fra den græske tanker Seaoath til supertankeren Pertamine Prime fra Indonesien.

Gummibåde og kajakker blokerer for supertanker

Gummibådene og kajakkerne sejler ud og forsøger at lægge sig imellem, så de to tankeskibe ikke kan komme så tæt på hinanden, at det er muligt for dem at omlaste de store mængder olie. 

Olga Lupilina og flere af aktivisterne hopper også i vandet og svømmer med bannere helt tæt på den 300 meter lange tanker Pertamina Prime.

Det er den aktion, der nu får et retsligt efterspil.

For anklagemyndigheden mener, at aktivisterne har bragt søsikkerheden i fare ved deres aktion i Kattegat. 

Derfor er der anlagt sag mod Greenpeace for aktionen ud for Frederikshavn samt tre lignende aktioner i marts 2022 med omlastning af russisk olie i dansk farvand.

Et retsligt efterspil, som Greenpeace kalder absurd.

- Det her er ikke alene et voldsomt angreb mod hele retten til fredelig protest, men også en helt absurd situation. For mens myndighederne bekæmper os i retten, sejler der dagligt adskillige tankere fra Putins rustne og lyssky skyggeflåde gennem de smalle danske stræder med sanktionsramt russisk olie, siger kampagnechef for Greenpeace Danmark, Sune Scheller i en pressemeddelelse.

- Olien finder stadig vej til danske forbrugere, og de nedslidte olietankere er mere end nogensinde en tikkende miljøbombe for vores havmiljø og kyststrækninger. Det virker ærlig talt som om, de danske myndigheder har lidt rod i deres prioriteter.

Sagen skal for retten i Svendborg tirsdag 18. juni. Greenpeace er tiltalt for efter nøje planlægning at have gennemført en aktion, hvor der med forsæt og på grov måde og gentagne gange blev navigeret eller sejlet i strid med godt sømandsskab under en planlagt STS-operation. Operationen måtte afbrydes, da der var fare for, at mennesker kom til skade.

Greenpeace aktivisterne har i eftermiddag malet deres budskab på den indonesiske tanker Pertamina Prime Foto: Greenpeace Danmark

Vil inddrage særlig paragraf

Søfartsstyrelsen mener, at det er en skærpende omstændighed, at der var tale om gentagne forseelser. 

Derudover har anklagemyndigheden fundet en særlig paragraf frem, som Greenpeace ikke tidligere er blevet tiltalt for, nemlig Straffelovens § 81 nr. 1, der siger, at det er en skærpende omstændighed, hvis gerningsmanden er tidligere straffet i lignende sager:

 - At bringe den paragraf i spil kan set med vores øjne ikke tolkes som andet end et forsøg på helt at stoppe vores aktivisme ved at pålægge os nogle meget store bøder nu og i fremtiden. Det vidner om et stort demokratisk underskud, når et samfund fra magthavernes side ikke vil rumme fredelige protester, siger Sune Scheller i en pressemeddelelse fra Greenpeace.

- Det gælder især, når der er tale om protester mod eksistentielle trusler som klimakrisen, men i høj grad også når det gælder vores store afhængighed af russisk olie, der finansierer bomberegn over den ukrainske civilbefolkning. Det er helt ude af proportioner, så det bliver vi nødt til at kæmpe kraftigt imod.

Går efter frifindelse

Det lykkedes aktivisterne fra Greenpeace at blokere for omlastningen af olie ud for Frederikshavn i mere end 24 timer, og ifølge Greenpeace var aktionen medvirkende til at sætte fokus på Danmarks medvirken til den russiske olieeksport, der stadig medfinansierer den russiske krigsmaskine.

Greenpeace går efter fuld frifindelse. I aktionerne har de ifølge dem selv benyttet sig af deres ret til fredelig protest og retten til at ytre sig gennem demonstrationer. Det er rettigheder, der er sikret gennem Menneskerettighedskonventionens artikel 10 og 11. 

 - Vi mener ikke, at vi har gjort noget ulovligt. Der er tale om fredelige protester, der er udført for at gøre opmærksom på vigtige samfundsmæssige forhold. Derfor er det også helt uhørt, at anklageren kræver en flerdobling af bødestraffen, siger Sune Scheller.

- Skulle retten alligevel være enig med anklagemyndigheden i, at Greenpeace har overtrådt søfartsreglerne, så skal straffen under alle omstændigheder være proportional.

Sagen i retten i Svendborg ventes afgjort på tirsdag. Retsmødet er sat til at vare tre en halv time. 


Superligakampen mellem AaB og Lyngby Boldklub på Aalborg Portland Park fredag den 13. september 2024. Foto:

Karakterer: - Han var et niveau over de fleste andre

Morten Bruun, TV 2 Sports ekspert vurderer AaBs spillere i den dramatiske 2-1-sejr over Lyngbu.

Vincent Müller: 7

Kasper Jørgensen: 4

Oumar Diakhité: 2

Sebastian Otoa: 3

Mylan Jiménez: 4

Kasper Davidsen: 4

Andres Jasson: 3

Melker Widell: 7

Andreas Bruus: 4

Mathias Jørgensen: 6

Oliver Ross: 5

Indskiftere:

Lars Kramer: 5

Diego Caballo: 3

Kelvin John: 2

Mads Bomholt: UB

Nicklas Helenius: UB

AaB

En usandsynlig heldig sejr til AaB, som var spillet helt ned efter pausen. AaB har store problemer med at dominere kampene, og Menno van Dams intentioner om højt pres og overfaldsfodbold støder altså ind i nogle andre realiteter.

Lyngby

Virkede nærmest fraværende før pausen. Men satte sig til gengæld totalt på spillet efter pausen og måtte føle sig ramt af fodboldens største uretfærdighed, da AaB scorede sejrsmålet. Jonathan Amon er lige lovlig meget enmandshær.

Kampens spiller: Melker Widell (7)

Melker Widell var et niveau over de fleste andre på banen. Dejligt touch på bolden og dygtig til at se spillet. Vidunderlig stikning til Mathias Jørgensen ved målet og flot langskud på overliggeren. Men han har det med at falde ud af kampene.


18-årig AaB-helt skabte miraklet: - Det er en drengedrøm

En drengedrøm gik i opfydelse fredag aften på Aalborg Portland Park.

Fodbold er ikke altid retfærdigt.

Sådan var det i hvert fald, hvis man så på spil og chancer fredag aften på Aalborg Portland Park, hvor AaB vandt 2-1 over Lyngby BK, selv om sidstnævnte sad tungt på kampen.

Helten blev den kun 18-årige AaB-midtbanemand, Mads Bomholt, der stik mod spil og chancer scorede sejrsmålet fire minutter inde i overtiden.

Mads Bomholt kommer fra AaB-akademiet og har det seneste år kæmpet for at blive en fast del af AaBs førsteholdstrup.

- Det er noget, jeg har drømt om, lige siden jeg startede i AaB. At score foran alle de fans er en drengedrøm. Jeg har ikke ord for det lige nu, siger Mads Bomholt til TV2 Nord.

Hvad tænkte du, da den gik ind?

- Jeg nåede ikke rigtig at tænke. Det var bare et kæmpe jubelbrøl, og min krop sitrede. Det var en fantastisk følelse, siger han.

Mads Bomholt kom til AaB som U/13-spiller fra partnerklubben Hadsund Boldklub. I maj fik han en kontrakt, som løber helt frem til sommeren 2028.

Video: Mogens Jørgensen

Sejren på 2-1 til AaB giver klubben tiltrængte point efter tre nederlag uden scoringer i træk.

Men måden sejren kom i hus på, kan det nordjyske hold ikke være tilfredse med. Det erkendte AaB-anfører, Mathias Jørgensen, også efter kampen.

Men han var samtidig opløftet over, at folk fra bænken kom ind og satte et aftryk på kampen.

- Det er ikke bare de 11, der starter inde, som bidrager. Mads (Bomholt, red.) kommer ind og afgør den her kamp. Det er fuldstændig forrygende, siger han.

- Og det er ikke kun hans indhop, men alle indhop. Det bliver så vigtigt for os hele sæsonen, at alle mand griber chancen, når de bliver skiftet ind, siger Mathias Jørgensen, der selv stod for AaBs første mål i kampen.

AaB har nu ni point efter otte kampe. Med sejren over Lyngby lægger AaB dog en smule afstand til nedrykningsstregen.

Næste opgave bliver en af de hårde, når nordjyderne gæster Parken og FC København mandag 23. September.

Video: Mogens Jørgensen

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Den unge AaB-spiller scorede sit første Superliga-mål i tillægstiden af anden halvleg.

På hjemmebanen Aalborg Portland Park tog AaB imod Lyngby BK i et brag i bunden af Superligaen.

Derfor var der meget på spil, da de fredag aften spillede mod hinanden. Og det endte med et drama af dimensioner, da Mads Bomholt i tillægstiden af anden halvleg blev helten.

Han sikrede en sejr på 2-1, og det sikrer AaB de tre point.

AaB fik sig dog et chok lige fra begyndelsen af kampen, da Lyngbys Tobias Storm lavede en lynscoring efter blot to minutter med hælen. Målet blev dog annulleret efter et VAR-tjek, som viste, at der var hånd på bolden af Storm.

Herfra var det et AaB-hold, som kom bedre med, og Oliver Ross fik styret en bold mod mål efter et indlæg, men Lyndby-målmanden endte med at redde forsøget.

Det var to hold, som pressede hinanden højt i banen, og som ikke gav muligheden for, at nogen af dem kunne få ro til at sætte mange afleveringer sammen. Det resulterede også i, at ingen af holdene kom frem til særlig mange chancer.

Men på grund af en skade til Sebastian Otoa blev der lagt seks tillægsminutter til, og det udnyttede AaB-anfører, Mathias Jørgensen.

AaB i panik

Melker Widell fandt Jørgensen med en bold i dybden, hvor anføreren blev en-mod-en med Lyngby-keeperen. Men en flad afslutning udplacerede han keeperen og sendte AaB på pause med 1-0.

Efter en god AaB-start på anden halvleg, åd Lyngby sig tilbage i opgøret. Igen manglede man dog de store chancer, og det var Melker Widell denne gang ved at udnytte til Aabs fordel.

Midtbanespilleren fik sendt et langskud på overlæggeren, og det gav endda to returbolde, som AaB dog ikke fik sendt i mål.

Derfor var det også ekstra ærgerligt, at Lyngby få minutter senere, i minut 71, scorede et mål. Leon Klassen modtog et indlæg, som to AaB-spillere missede, og han kunne nemt klappe den i kassen.

Herfra var det Lyngby, som sad på de store chancer og AaB, som kæmpede for en uafgjort. Af flere omgange gik AaB-forsvaret og tillod store chancer i mod sig - heriblandt en friløber, som Vincent Müller læste med bravur.

Og selvom det skete efter 88 minutter, kom Lyngby frem til flere store chancer.

Der blev lagt fem tillægsminutter til, og igen skulle AaB udnytte de mange minutter i enden af en halvleg.

Her sendte Mads Bomholt den i kassen, da bolden tilfældigt endte for fødderne af ham, og han skød flat i målet. Dermed endte det med en 2-1-sejr til AaB på trods af en indsats, hvor Lyngby også kunne fortjene en sejr.

Med sejren er AaB på ottendepladsen i Superligaen med ni point - og fire point ned til nedrykningsstregen.

Opdateres...


Foto: Henriette Maj Pedersen / TV2 Nord

Advokatundersøgelse er en del af budgettet - V vil ikke acceptere

Venstre er som de eneste ikke med i budgetaftalen i Frederikshavn Kommune. De ville ikke anerkende, at den kommende advokatundersøgelse er objektiv.

Frederikshavn Havn overgik i maj til at blive en kommunal havn. Det skete på grund af en massiv gæld på 1,6 milliarder kroner, som havnen ikke havde mulighed for at betale.

Her blev der af byrådet i Frederikshavn også besluttet, at der skulle laves en advokatundersøgelse af havnen. Det handler blandt andet, hvordan havnen er endt med de økonomiske problemer, som den er, og hvem der er ansvarlig for det.

Men Venstre har hele tiden ment, at det ikke var en objektiv advokatundersøgelse, da det er samme advokatfirma, Bech-Bruun, der skal foretage denne undersøgelse, som afdækkede forhold omkring ledelsen i Frederikshavn Havn.

Nu står der i budgetforliget, der landede fredag i kommunen, at forligspartierne er enige om, at advokatundersøgelse af forløbet på havnen, "understøttes fuldt ud som en objektiv klarlægning af forløbet". En formulering, som Venstre ikke kunne skrive under på, og derfor er de som de eneste ikke med i budgetaftalen. De vil gerne have, at det er et andet advokatfirma, der tager sig af undersøgelsen.

- Vi mener slet ikke, at den er uvildig, og det har vi ment hele tiden. Hvis vi skrev under, skulle vi være enige i det, men vi kunne ikke acceptere den præmis, at vi skulle omfavne undersøgelsen, siger Jan Bjeldbak, gruppeformand for Venstre.

Han fortæller selv, at Venstre var tæt på at kunne skrive under, hvis ikke undersøgelsen var med. De mener selv, at budgettet ser fornuftigt ud.

- Hvis borgmesteren kan sige, at enten omfavner vi i Venstre undersøgelsen, eller så er vi ikke med i budgettet. På den måde ville hun enten få lukket munden på os med undersøgelsen, ellers kan hun sige, at vi ikke vil samarbejde. Vi mener ikke, at man i budget skal have undersøgelsen med, siger Jan Bjeldbak.

Borgmester: Vi skal holde sammen

Hos borgmester, Birgit S. Hansen (S), mener hun ikke, at det er en måde at få Venstre til blot at rette ind og være enig.

- Alle forligspartier var enige om, at det var vigtigt. Vi forpligter os til at arbejde sammen og respektere undersøgelsen. Nu skal vi holde sammen og kigge fremad, da vi har fået en havn ind. Og det er en kæmpe opgave, fortæller Birgit S. Hansen.

Hun tilføjer også, at der ikke er nogen, som har fået mundkurv på, hvis man satte en underskrift på budgetaftalen.

- Det er ikke sådan, at man ikke må være kritisk eller mistænksom i fremtiden. Vi skal bare være enige om, at vi kan samarbejde fremadrettet med den store opgave, vi har. Det hænger sammen med budgettet og undersøgelsen for forligspartierne, at man anerkender, at undersøgelsen er valid og dens resultat, siger borgmesteren, som tilføjer, at hun er meget glad for det budget, som forligspartierne er nået frem til.

Hele udlægningen, som Birgit S. Hansen kommer med, er den konservative 2. viceborgmester, John Lamp Henriksen, enig i.

- Havnens situation er en del af budgettet, og det var forligspartierne enige om. Der kan komme ting næste år, som sætter økonomien under pres, og så skal vi stå sammen, og det har vi nu et fælles afsæt til at gøre. Vi har ikke behov for at stritte i alle mulige retninger, og vi vil selvfølgelig tage resultatet af undersøgelsen til efterretning, når den kommer, fortæller han.


Kongedisciplinen til brandmændenes OL: - Jeg har fortrudt flere gange

Disciplinen bliver kaldt modbydelig, og den er meget hårdere end træning, når Toughest Firefighter Alive løb af stablen til Brandmændenes OL i Aalborg. Se de hele indslaget her.