Henrik trækker kommunen i retten: Kan koste nordjyder millioner
Henrik Mortensens kamp mod kommunen er afgørende for flere tusinde borgere.
Manges øjne var i dag rettet mod byretten i Aalborg.
Landmand Henrik Mortensen har stævnet Vesthimmerlands Kommune, efter kommunen har pålagt ham at lave dyre vandprøver på tre ejendomme, som hører til hans landbrug.
Hvis Vesthimmerlands Kommune får ret, skal landmanden hvert tredje år tage vandprøver, der tester for 40 forskellige stoffer i de private brønde, der hører til ejendommene.
Prøver, der koster 17.500 kroner stykket.
Vi forsøger at få en dialog med Folketinget
Allan Ritter, Formand, teknik og miljø, Vesthimmerlands Kommune
Det helt afgørende spørgsmål er, hvorvidt Henrik Mortensens ejendomme hører til i samme kategori som fødevarevirksomheder, hoteller og lægemiddelproduktion - kategorien "kommerciel aktivitet".
Det er nemlig den kategori, der betyder, at der skal tages ekstra, vandprøver på ejendommene, som han blandt andet har lejet ud til medarbejdere på sit landbrug.
- Det er nogle ret voldsomme økonomiske konsekvenser, siger Henrik Mortensen, der ikke er sikker på, at han kan udleje boligerne, hvis han taber sagen.
- Jeg skal stadig bruge bolig til mine medarbejdere, men måske må nogle af boligerne stå tomme, siger Henrik Mortensen.
Flere millioner kroner
Samme skæbne kan vente for flere nordjyder, der ligesom Henrik Mortensen har fået besked på at tage ekstra vandprøver.
Det fortæller Wisti Wistisen, der er formand for Dansk Brøndejerforening, som repræsenterer omkring 1200 private brøndejere på tværs af landet.
- Det er en helt principiel sag. Jeg får mange henvendelser om det.
- Min anbefaling til medlemmerne er, at de skal meddele kommunen, at der er tvivl om hjemlen, indtil man får en retsafgørelse heroppe fra, siger Wisti Wistisen.
Stor forskel
TV2 Nord fik i januar en aktindsigt i alle de nordjyske kommuner, der viser hvor mange borgere, der dengang havde fået besked på, at tage de meget dyre såkaldte B-prøver af deres drikkevand.
Prøven koster 14.000 kroner + moms, altså i alt 17.500 kroner
Ganges det op, beløber det sig til omkring 15 millioner kroner:
Morsø Kommune: 46
Frederikshavn Kommune: 18
Brønderslev Kommune: 54
Hjørring Kommune: 130
Vesthimmerlands Kommune: 210
Aalborg Kommune: 122
Jammerbugt Kommune: 20
Thisted Kommune: 18
Mariagerfjord Kommune: 125
Rebild Kommune: 150
Formand for Teknik og Miljø i Vesthimmerlands Kommune, Allan Ritter (K) har i forbindelse med den tidligere dækning i sagen udtalt, at han vil have det "politisk godt med", at hans egen kommune taber sagen.
- Vi forsøger at få en dialog med Folketinget, så den her lovgivning ikke kommer til at betyde, at der kommer flere huse til at stå tomme i vores landområder, sagde Allan Ritter dengang.
Men embedsværk og advokat var i dag på plads for at repræsentere Vesthimmerlands Kommune i byretten i Aalborg.
- I utallige afgørelse har Miljø- og Fødevareklagenævnet sagt, at de argumenter, der føres mod kommunen i den her sag ikke holder, siger advokat Mads Kobberø og understreger, at Vesthimmerlands Kommune som første instans er nødt til at rette sig efter klagenævnets afgørelser.
Afgørelserne og vurderingerne, der er kommet fra Miljøstyrelsen og Miljø- og Fødevareklagenævnet lægger Henrik Mortensens advokat, Anders Stoltenberg dog ikke lige så stor vægt på.
- De danske myndigheder har valgt en linje, som i min opfattelse ikke stemmer overens med, hvad EU har tænkt på. Det drejer sig om 500 kroner om måneden, som i givet fald skulle tages et eller andet sted fra eller lægges på huslejen, der i forvejen ikke er særlig høj for denne type af ejendomme.
- Der bor kun én familie, det er ikke en boligblok. Man siger, at det er kommerciel virksomhed. Og det kræver et kontrolprogram, som koster en frygtelig masse penge, siger Henrik Mortensens advokat, Anders Stoltenberg.
Der falder afgørelse i sagen den 9. juli.
Du kan se hele indslaget herunder: