Private brøndejere tappes for millioner: - Jeg har ikke tænkt mig at efterleve kravet, selvom jeg bliver politianmeldt
Hans Kieldsen fra Trend mener ikke, ansvaret er hans. Foto: Jesper Bo Winther
En ejer af en privat brønd i Trend i Vesthimmerlands Kommune har fået pålæg om at få lavet ekstra analyser af sit drikkevand, fordi brønden også leverer vand til en udlejningsejendom på samme grund.
Hans Kieldsen fra Trend har fået besked på at tage såkaldte B-prøver af sit drikkevand.
Det koster 14.000 kroner plus moms.
Begrundelsen er, at forsyningen af et ekstra hus med vand på hans ejendom er at sidestille med kommerciel udnyttelse af vandet. Derfor mener Miljøstyrelsen og dermed Vesthimmerlands Kommune, at det er nødvendigt at tage de dyre prøver af vandet.
- Mit vand bliver hentet op fra et skovområde, hvor der har stået træer i mindst 150 år. Det er det reneste drikkevand, man kan forestille sig. Den udgift, jeg skal betale for en kontrol af vandet, svarer til huslejen i et halvt år for det hus, som jeg udlejer. Så jeg betragter kravet som helt urealistisk, siger Hans Kieldsen.
Jeg vil have det ekstremt dårligt med at skulle politianmelde vores borgere på et lovgrundlag, hvor teksten er så vag
Per Bach Laursen, borgmester, Vesthimmerlands Kommune, Venstre
Det er overfortolket
Det er Vesthimmerlands Kommune, der har sendt Hans Kieldsen et såkaldt høringsbrev om kravet. Borgmester Per Bach Laursen (V) er ikke begejstret for sagen.
- Jeg er selvfølgelig meget optaget af, at vi overholder lovgivningen, men efter at have set papirerne på den her sag, så kan jeg godt se, at der kan stilles spørgsmålstegn til, om det her var meningen med lovgivningen, konstaterer Per Bach Laursen (V).
Dansk Brøndejerforening, der organiserer cirka 1200 private brøndejere i Danmark, mener, at Miljøstyrelsen og kommunerne har overfortolket det EU-direktiv, der ligger til grund for kravet om ekstra vandprøver.
EUs drikkevandsdirektiv
EU's direktiv omhandler drikkevand, der udnyttes til kommercielle aktiviteter, som for eksempel fødevarevirksomheder og lægemidler, hvor der stilles særlige krav til vandforsyningen. I Miljøministeriets bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg § 1. stik. 4. står der desuden:
”Ved anden kommerciel eller offentlig aktivitet forstås i denne bekendtgørelse: Institutioner, restauranter, hospitaler, hoteller, forlystelsesetablissementer m.v.”
- Ifølge EU-direktivet er der ingen krav om de dyre vandprøver, hvis der indvindes mindre en 10 m3 fra en boring om dagen. Det mindstekrav er udeladt i den danske bekendtgørelse. Til gengæld slutter remsen med hoteller og forlystelsesetablissementer med forkortelsen m.v. altså med videre. Det har ansatte i Miljøstyrelsen og kommunale forvaltninger fortolket så frit, at selv et lille hus i Trend bliver betragtet som en kommerciel aktivitet, siger Wisti Wistisen, formand for Dansk Brøndejerforening.
Efterlyser mod fra medlemmer
Ifølge Dansk Brøndejerforening har flere sager vist, at den danske fortolkning af direktivet ikke holder i praksis, men de efterlyser alligevel en retspraksis på området.
- Det er faktisk først, når der er ført en retssag i by- eller landsretten, at man forstår den fulde rækkevidde af loven, og det har vi ikke haft mulighed for. Det vi mangler, og konstant søger, er medlemmer, der har mod til at stå frem imod myndighederne og vil have afprøvet deres sager - og dem støtter vi selvfølgelig på bedste vis, siger Wisti Wistisen.
Og det er netop hvad Hans Kieldsen fra Trend har tænkt sig.
Det er det reneste drikkevand, man kan forestille sig
Hans Kieldsen, Trend
Han har meddelt Vesthimmerlands Kommune, at de ikke behøver spilde forvaltningstimer på at indskærpe hans pligt til at tage de dyre vandprøver.
For hans skyld må de gerne anmelde sagen til politiet med det samme.
- Jeg tager tingene, som de kommer, og har ikke tænkt mig at efterleve kravet, selv om jeg bliver politianmeldt. Jeg mener ikke, der er hjemmel i loven til at kræve de prøver. Min lejer bruger 27 m3 vand om året. Det svarer til, at det skal koste mere end 20 øre, hver gang han skal have en kop kaffe i ekstra omkostning til vandprøverne. Jeg kan næppe lægge de cirka 17.000 kroner oven i huslejen, for det tror jeg ikke, huslejenævnet vil gå med til, siger Hans Kieldsen fra Trend.
Svært at udleje små huse
Vesthimmerlands borgmester er træt af sagen, fordi han mener, den rammer skævt i mange landkommuner. Alene i Vesthimmerland har 250 private brøndejere fået besked på at bekoste de meget dyre vandprøver.
- Det betyder, at det bliver svært at få udlejet de små huse og fodermesterboliger, vi taler om ude på landet, og så kan jeg frygte, at udlejerne i stedet lader dem stå tomme. Jeg vil have det ekstremt dårligt med at skulle politianmelde vores borgere på et lovgrundlag, hvor teksten er så vag, som den er her. Jeg synes virkelig, der er tale om overkill, siger Per Bach Laursen.
VIDEO: Se hele indslaget her: