Hjemmepleje under massivt pres: Ansatte græder, og borgere ligger med afføring hele natten
Ekstraordinært mange ansatte er sygemeldte, og andre siger deres stillinger op, oplyser FOA.
Hjemmeplejen i Jammerbugt Kommune er under så stort et pres, at ekstraordinært mange medarbejdere melder sig syge eller siger deres job op.
- Jeg har oplevet flere kollegaer, der har været kede af det og har grædt både i plenum og til hinanden, fortæller Rikke Dalsgaard, der er social- og sundhedsassistent i kommunen.
Vi kommer for sent på besøg og giver medicin for sent
Rikke Dalsgaard, social- og sundhedsassistent, Jammerbugt Kommune
Kommunalbestyrelsen har i sommeren lavet besparelser i hjemmeplejen. Noget, de ansatte mener, er årsagen til det dårlige arbejdsmiljø, de nu oplever.
- Lige pludselig skulle vi til at køre meget hurtigere, jeg fik fem minutter til at køre ti kilometer hen til en borger, siger Esther Glitfeldt, der er tidligere social- og sundhedshjælper i Jammerbugt Kommune.
Besparelserne betyder blandt andet, at medarbejderne skal arbejde hver anden weekend i stedet for hver tredje, og at pauser kan blive afholdt i køretiden eller til møder.
- Det blev meget anderledes. Vi begyndte at gå og hakke på hinanden. Jeg blev faktisk overfuset af en kollega, siger Esther Glitfeldt.
Borgere får medicin for sent og ligger længe med fyldte bleer
Esther Glitfeldt har, indtil hun stoppede for et par uger siden, været ansat i hjemmeplejen i 16 år og har altid været rigtig glad for at være der, indtil denne sommer.
De ansatte er dog ikke de eneste, der mærker konsekvenserne.
Ifølge Esther Glitfeldt og Rikke Dalsgaard mærker borgerne også konsekvenserne ved, at tidsplanerne er blevet strammet.
- Der var en borger, der sagde, at han havde ligget med afføring i bleen siden om aftenen, og jeg kom jo først om morgenen næste dag. Han sagde, at hjemmeplejeren, der havde været der dagen forinden, ikke kunne nå at skifte ham, fordi hun skulle videre til næste hjemmebesøg inden for et minut, fortæller Esther Glitfeldt.
For Rikke Dalsgaard rammer det hendes etik, at de ikke kan give den pleje, de før har givet.
- Vi kommer for sent på besøg og giver medicin for sent. Der er borgere, der ligger rigtig mange timer i sengen, som ikke selv kan komme op, lyder det fra Rikke Dalsgaard.
Direktør i kommunen anerkender ikke problemet
Mens Rikke Dalsgaard og Esther Glitfeldt efterlyser handling og kommunikation fra politikerne og den øverste ledelse, mener direktøren for området ikke, at der er et større problem med arbejdsmiljøet, som skal løses oppefra.
Medarbejderne oplever, at deres nærmeste ledere gør, hvad de kan, men at rammerne for et godt arbejdsmiljø ikke er der. Hvad tænker du om det?
- Jeg tænker, at hvis det opleves på den måde, så har vi jo netop taget højde for det ved at have vores visitatorer ude i de enkelte hjemmeplejegrupper, så man kan gå direkte til sin visitator og drøfte den tid, der er til opgaveløsningen, siger Hanne Madsen, der er direktør for Social-, Sundheds-, og Beskæftigelsesforvaltningen.
Fagforening går ind i sagen
FOA, som repræsenterer mange af medarbejderne i hjemmeplejen, har hørt om det dårlige arbejdsmiljø fra adskillige medlemmer. De er nu gået ind i sagen.
- Vi hører om medlemmer, der er rigtig kede af at gå på arbejde. Vi hører også om medlemmer, der har sagt deres stillinger op. Og vi har også medlemmer, der er sygemeldte på baggrund af et stort arbejdspres og forandringssituationen i Jammerbugt Kommune, siger Jesper Hejlman Hermansen, der er sektoransvarlig for social- og sundhedsområdet i FOA Nordjylland og fortsætter:
- En ting er sikkert. Vores medlemmer skal ikke gå på arbejde og have ondt i maven, og vi skal sikre, at der er et godt arbejdsmiljø.
I et samarbejde mellem FOA og ledelsen er der nu blevet indkaldt til medarbejdermøder i november.