Christian Friis Bach (R) ærgrer sig: - Jeg ville rigtig gerne have været med i den regering
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Tidligere rådgiver for de radikale mener, at det skræmmer vælgerne væk, at uenigheder i partiet bliver taget op i offentligheden.
Når politikere fra Det Radikale Venstre stimler sammen til partiets årlige nytårsstævne, er det næppe med sejrstemning og poppende champagnepropper.
De radikale led et stort nederlag ved valget i november, partiets leder måtte gå af, og efterfølgende missede partiet muligheden for at gå med i regeringen, selvom topfolk sad med ved forhandlingerne til det allersidste.
Og det ærgrer da også det radikale folketingsmedlem og tidligere minister Christian Friis Bach, at det gik, som det gjorde.
Han fortæller som det første af Det Radikale Venstres medlemmer, der var med under regeringsforhandlinger, at han er ærgerlig over politisk leder Martin Lidegaards beslutning om ikke at gå med i regering. Det skriver Politiken.
- Jeg ville rigtig gerne have været med i den regering, og jeg sagde det ikke offentligt dengang, for jeg ville ikke skabe splid. Jeg vil også understrege, at mellem os i forhandlergruppen var der ikke splid. Vi fungerede virkelig godt gennem de seks uger, og det var en fornøjelse at få lov til at bakke op om Martin og Samira (Nawa, red.). Men ja, jeg var meget ærgerlig over, at vi ikke gik med, siger Christian Friis Bach til avisen.
- Mest alvorlige krise i 40 år
Christian Friis Bach siger videre, at det har efterladt partiet i en alvorlig krise.
Krisen er så alvorlig, at den tidligere minister ikke kan komme i tanke om en mere alvorlig krise i sine 40 år i partiet.
Christian Friis Bach har efterfølgende uddybet sine pointer på Facebook, hvor han skriver, at han står fuldt bag Martin Lidegaard og respekterer den beslutning, han har taget, selvom han ikke er enig.
- Men jeg vil gerne give mit bidrag til, hvordan vi kommer videre. Vi skal være regeringens innovative og positive tænketank, der hjælper med at gøre en historisk regering hen over midten til en succes, skriver han.
Han skriver videre, at han ikke ønsker et parti, der er på barrikaderne med en megafon, men at de radikale skal komme med ”positive og innovative forslag skabt gennem borgerinddragelse”.
Skræmmer vælgerne
Selvom Christian Friis Bach kan have haft gode intentioner med sit interview i Politiken, bidrager det ikke til noget godt for partiet.
Det vurderer Henrik Kjerrumgaard, der er direktør i kommunikationsvirksomheden White Cloud og tidligere rådgiver for Margrethe Vestager, da hun var leder for Det Radikale Venstre.
- De må tage de diskussioner internt, fordi det hjælper ikke noget at tage dem offentligt. Og slet ikke op til deres nytårsstævne, som normalt er en weekend, hvor lederen skal sætte en retning for, hvad man vil, siger Henrik Kjerrumgaard til TV 2.
Han siger videre, at det skræmmer vælgerne yderligere væk, når de interne uoverensstemmelser bliver luftet i offentligheden.
- Det er præcis ligesom, hvis du går ind i Netto, og du ser ekspedienter kaste med mælk efter hinanden, så går du også ud igen. På samme måde skræmmer det vælgerne væk, siger den tidligere rådgiver.
- Ikke noget nyt, siger Lidegaard
I en skriftlig kommentar til Politiken skriver Martin Lidegaard, at der ikke er noget nyt i, at Christian Friis Bach gerne ville have været med i en regering.
Det ville Lidegaard også selv, ”hvis det politiske projekt for Danmarks fremtid havde stået stærkere, og hvis vores mulighed for at få medindflydelse, når vi tog medansvar, var reel”, siger han.
Christian Friis Bach understreger over for Politiken, at han også mener, at hans parti skulle være gået med i regering med det regeringsgrundlag, som Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne endte med at præsentere.
Ledende næstformand for Europa-Kommissionen, konkurrencekommissær og tidligere politisk leder for de radikale, Margrethe Vestager, har også udtrykt ærgrelse over sit partis valgnederlag.
I Berlingskes podcast ”Østergaards salon” bliver hun spurgt om, hun er ked af, at de radikale ikke gik med i regering, hvortil hun svarer:
- Jeg synes, at det er helt utroligt svært at sige. Mit parti fik så læsterlige bank under valget, og når man har fået virkelig massive bank af vælgerne, så er det svært at sige, at man vil ind at svinge med taktstokken. Så jeg ved faktisk ikke, hvad jeg skal mene om det.
De radikales nytårsstævne finder sted lørdag og søndag på Hotel Nyborg Strand under emnet Velfærdsstatens krise. Søndag vil der være partilederdebat.