Skader på bilen efter hul i vejen: Sådan løser du problemet
Foto: Janne Dalby Ewert / TV MIDTVEST
Det vrimler med huller på landsdelen veje, som kan føre til skader på bilen, og ifølge jurist ved FDM er det muligt at få erstatning, når flere krav er opfyldt.
Du har garanteret bemærket et hul eller to i vejen, når du enten cykler, går eller kører i bil.
Efter vinterens vejr, som har budt på både frost og tø, er der kommet mange vejhuller i landsdelen, og det kan blive en dyr fornøjelse, når en bil møder et hul.
Hullerne kan nemlig føre til alt fra et ødelagt dæk og fælge til et skadet styretøj.
I flere tilfælde er det dog muligt at få erstatningspenge, men der er flere krav, der skal være opfyldt, lyder det fra Simon Kildeby, der er jurist hos FDM, som er bilejernes interesseorganisation.
Der er usædvanligt mange huller i øjeblikket
Anders Hundahl, Direktør hos Asfaltsindustrien
- Ofte vil en kaskoforsikring dække skaderne, men man kan godt hænge på en selvrisiko. På de mindre veje er det kommunen, der har ansvaret og på de større veje, som motorveje, er det Vejdirektoratets ansvar, og de har pligt til at holde øje med vejene, forklarer han og tilføjer:
- Hvis de har tilsidesat deres tilsynspligt, så kan de blive erstatningsansvarlige, så dermed vil enten kommunen eller Vejdirektoratet dække ens selvrisiko. Hvis ikke man har en kaskoforsikring men kun en ansvarsforsikring, risikerer du at stå med hele reparationsomkostningen, hvis ikke den offentlige myndighed har tilsidesat deres tilsynspligt.
Ifølge juristen er det derfor vigtigt, at man dokumenterer skaden.
- Hvis der er mulighed for det, så er det en god idé at dokumentere skaden. Altså fotografere hvordan skaden er kommet, tage billeder af skaden på bilen og hullet. Hvis man har noget, der kan vise, at det er et dybt hul, så kan det være godt.
Usædvanlige mange huller
Ifølge Anders Hundahl, der er direktør hos Asfaltindustrien, er der flere huller i vejene at finde end tidligere.
- Vores opfattelse er, at der er usædvanligt mange huller i øjeblikket. Det tyder anmeldelserne på, siger han og forklarer, hvorfor det står sådan til.
- Vejret er med til at forværre vejene, men kommunerne er også bagud med at vedligeholde vejene, og kommunerne har et samlet efterslæb på 3,9 milliarder kroner.
Direktøren fortæller også, at mange vejhuller lige nu bliver lappet ved, at asfalt bliver hældt i hullerne.
- Men det er en kortvarig løsning, som laves om vinteren, for det er sværere at lave vejene, når det er koldt. Derfor bør de laves ordentligt til sommeren, understreger han og tilføjer, at det ellers kan koste tre gange så mange penge at rette op på en vej med mange huller fremfor at vedligeholde vejen.