Bryllupsrejsen er forbi: AaB-profil erkender hjemve - og formdyk

Foto: Henning Bagger (Ritzau Scanpix)

Hvem kunne ikke bruge en hurtig tur til New York? For AaB-amerikaner blev det mere end bare shopping.

”Hvis du får en dags ekstra fri, vil du så hjem til New York?” spurgte AaB-træner Menno van Dam pludselig.

”Hell yeah!”

Og så kørte den 22-årige amerikaner direkte i lufthavnen, fløj over Atlanten samme dag og fik lige godt fire dage i The Big Apple.

Det var tiltrængt, erkender Andres Jasson (udtales ’Jason’, red.).

The honeymoon ends, som han formulerer det.

Frustrating and overwhelming

For den tidligere New York City FC-spiller lignede fra sæsonens spæde fase en profil. Nu kæmper han med at være blandt de foretrukne på AaBs midtbane. Han indrømmer ærligt, at han ikke har ramt det, han mener, han kan i de seneste kampe:

- Du ved, hvordan det er, når du føler, du gerne vil – nogle gange går det godt, andre gange ikke. Det kan være frustrerende, forklarer han og uddyber:

- At bo alene i et nyt land, hvor du ikke taler sproget, så tror jeg alt bare begyndte at føles lidt overvældende. Jeg følte mit niveau faldt, og så blev jeg lidt frustreret på mig selv.

Amerikaneren har spillet i 15 kampe og scorede i den hyperunderholdende kamp mod Viborg, hvor AaB vandt 3-2.

Det er også blevet til et par assist og en enkelt karantænedag, og det var den, der gav mulighed for at new yorkeren, der er født i The Greatest City in the World kunne komme hjem.

Foto: Henning Bagger (Ritzau Scanpix)

Blessing in disguise

Karantænen viste sig at være en blessing in disguise, for det åbnede for en tur hjem. Menno van Dam hylder at tale om ”family feeling”, og det var bemærket, at Jasson havde ramt en downperiode.

- Men det var virkelig rart at sortere, nulstille, se familie, og jeg kom tilbage virkelig sulten og klar til at spille igen og vise mit niveau, siger han.

Det må have været travle dage?

- Ja, det var travlt. Jeg så familie, venner. Jeg så mine gamle holdkammerater. Jeg så lidt af alt, men det var meget rart.

Home away from home

Den arbejdsomme midtbanedynamo fortæller, at han føler, han er landet et godt sted nu, hvor Aalborg – med 223.000 indbyggere – føles som et hjem. ”Næsten,” som han siger:

- Jeg er supertæt på fyrene på holdet, personalet, byen.

Alligevel blev en tur ”hjem” til New York – til sammenligning med godt 8,8 millioner indbyggere – et tiltrængt boost. Det, og så har han også søgt hjælp internt i klubben den seneste periode. Hos både trænere, mentaltrænere og holdkammerater.

- Lidt af alt tror jeg, siger han med et smil og tilføjer:

- Nogle gange er det er bare perspektiv, slutter Andres Jasson, der som halvt spanier er vant til turen over Atlanten siden tre-fire års alderen. Born in the USA og raised with jetlag.

AaB og Brøndby tørner sammen fredag aften klokken 19 på Brøndby Stadion. Følg kampen på sport.tv2.dk.


Den store eftersøgning blev sat i værk: Men kvinden var slet ikke væk

Foto: Thomas Hansen / TV2 Nord

Både politiet og personalet på plejehjemmet havde ledt efter den 91-årige kvinde, men uden held.

Den helt store eftersøgning gik fredag nat i gang, da en 91-årig kvinde var blevet væk for personalet på et plejehjem i Sindal.

Derfor alarmerede de politiet, som også ledte efter kvinden på plejehjemmet, inden helikopter, droner og hundepatruljer kom for at lede efter hende.

Men der var et stort problem med eftersøgningen, som ikke foregik på plejehjemmet. Hun var der nemlig stadig, og da hun blev fundet, afblæste politiet fredag formiddag eftersøgningen.

- Hvis personalet ret hurtigt efter ikke har fundet den pågældende, tilkalder man politiet. I det her tilfælde har politiet også søgt på plejecentret, og da de så ikke fandt vores beboer, er det politiet, der sætter den store eftersøgning i gang, fortæller Mikkel Grimmeshave, direktør, Sundhed, Ældre og Handicap i Hjørring Kommune, til TV2 Nord.

Men blev der ledt godt nok efter hende, når hun stadig befandt sig på plejehjemmet?

- Det er klart, at når vi nu har ledt på plejecentret og ikke har fundet hende, skal vi have kigget vores procedure i sømmene for, om det er helt godt nok den måde, vi leder efter beboerne. Men man må jo sige, at både vi og politiet havde samme resultat, siger han.

En svær øvelse

Mikkel Grimmeshave mener også, at der allerede er rigtig mange forholdsregler på plads i forhold til demente borgere på plejehjemmene, og at der ikke kan gøres mere for holde dem inde.

- Vi låser ikke dørene for folk, og det er også landets lovgivning, som fortæller, at det må man ikke. Så vi gør alt, hvad vi kan inden for lovens rammer.

Hos Nordjyllands Politi, der igangsatte den store efterforskning, fortæller vagtchef Lau Larsen, at det sker en gang imellem, at en beboer stadig befinder sig på plejehjemmet, når personen bliver med savnet.

- Vi opfordrer selvfølgelig altid til, at man kigger efter, men det er en svær øvelse, da personalet leder på ofte store områder, og at beboeren kan bevæge sig rundt på plejehjemmet, fortæller han.


Breaking

Kommune i langstrakt lovbrud: - Det er en pis-sag

Formand for Plan & Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune Peter E. Nielsen erkender, at kommunen ikke har fulgt loven i en langvarig sag om støj i Skagen. Nu skal kommunen rette ind, lyder det.

En afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet i december sidste år slog fast, at Frederikshavn Kommune ikke fulgte loven i den restaurantionsforskrift, som sætter rammerne for musik-støj på kommunens restauranter.

I modsætning til kommunen så mente nævnet, at restaurationsforskriften var omfattet af miljøvurderingsloven, som betød, at kommunen skulle have gennemført en vurdering af, om planen kunne få væsentlig indvirkning på miljøet. Derfor skulle der have været lavet en såkaldt screeningsafgørelse.

- Jeg er nødt til at lægge mig fladt ned, for jeg har også misforstået det, og forstået det som om, at der var lavet en administrativ screening. Det viser sig efterfølgende, at det er der ikke, siger formanden for Plan- & Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune, Peter E. Nielsen (Socialdemokratiet).

Tre måneder efter Miljø- & Fødevareklagenævnets afgørelse blev sagen behandlet i byrådet 20. marts i år. Her besluttede politikerne, at kommunen fortsat skulle administrere efter restaurationsforskriften.

- Hvad tænker du om det?

- Det er en pis-sag. Den har rullet frem og tilbage, og nu må vi gøre det ordentlig den her gang, så det er lovmedholdeligt, fastslår Peter E. Nielsen.

I Skagen har en lokalgruppe med Mogens Bandholm i spidsen i flere år klaget over støjgenerne, og at Frederikshavn Kommune ikke overholdt lovgivningen.

Afgørelsen i Plan- & Miljøklagenævnet i 2023 var således stor sejr til støj-kritikerne. De har utallige gange siden forsøgt at råbe politikerne og forvaltningen op, for at gøre dem opmærksom på, at nævnets afgørelse ikke blev efterlevet, og at kommunen handlede ulovligt.

Nu erkender kommunen, at de tog fejl, og at loven ikke blev fulgt.

- Det viser sig, at det vurdering, som der efterfølgende har været er, at vi ikke havde ret, siger Peter E. Nielsen.

Restaurationsforskriften som blev vedtaget i 2010 giver restaurationerne mulighed for at få dispensation fra de generelle regler. Når restaurationsforskriften suspenderes, skal restaurationerne følge miljøbeskyttelseslovens bestemmelser.

Kan få store konsekvenser for sommerbookinger

Det betyder, at uden restaurationsforskriften vil de generelle regler i miljøbeskyttelsesloven gælde, og her kan der gives påbud om, at væsentlige støjgener skal afhjælpes. Kan de ikke det, kan der nedlægge forbud imod virksomheden eller aktiviteten.

Dermed kan suspenderingen af restaurationsforskriften få store konsekvenser for de forskellige musikarrangementer i kommunen.

- Vi er nødt til at tage skeen i den anden hånd og sige, at de her dispensationsansøgninger er desværre ikke lovlige på det nuværende grundlag, siger Peter E. Nielsen.


Smadret kæmpe-kran: Arbejdstilsynet har undersøgt uheldsstedet

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Efter at en knap 190 meter høj kran væltede torsdag aften, har Arbejdstilsynet fredag formiddag undersøgt uheldsstedet.

Fra morgenstunden fredag har der været aktivitet omkring Testcenter Østerild, hvor en 184 meter høj kran torsdag aften væltede

Omkring uheldsstedet har medarbejdere fra kranfirmaet BMS arbejdet iklædt reflekstøj, mens en lignende kran har arbejdet ved siden af den væltede kran. 

Lokalpolitiet i Thisted fortæller til TV MIDTVEST, at den 200 tons tunge kran væltede, idet den var ved at rulle sin arm ud. Men hvad der har forårsaget faldet er endnu uvist. 

Selvom kæmpekranen er væltet ned over førerhuset, så den ligger med de gigantiske larvefødder i vejret, er der ikke kommet nogle personer til skade. 

Det bekræfter BMS over for TV MIDTVEST. Derudover har kranfirmaet ikke nogen kommentarer til sagen, før Arbejdstilsynet er klar med en rapport over uheldet.

Kranens fører var en 23-årig lokal mand, der blev kørt til skadestuen i Thisted efter uheldet. Han havde fået olie ud over sig og i øjnene, men derudover oplyser Politiet, at manden er okay efter omstændighederne. 

Kranen væltede under arbejdet med at montere en vinge på en vindmølle fra Siemens Gamesa. 

Siemens Gamesa oplyser over for TV MIDTVEST, at der ikke er sket nogen skade på hverken vindmølle eller vinge. De afventer nu undersøgelserne fra myndighederne og deres underleverandør BMS.


Færre tog i weekenden: Det skal du være opmærksom på

Det er som om, at historien gentager sig selv.

Togdriften i Nordjylland er, som tidligere beskrevet, gået i stå og medfører forsinkelser og aflysninger grundet signalfejl. Sådan har det set ud siden torsdag, og weekenden bliver også ramt.

Banedanmark har aflyst en tredjedel af de afgange, der normalt kører i weekenden.

- Det er mere, hvilket tog man skal rejse med, man skal holde øje med, end det er rejsetiden. Fordi den vil være uændret, siger Peter Svendsen, trafikdirektør i Banedanmark.

Derudover oplyser togdirektøren, at man har aflyst afgangene for at være på den sikre side.

- Vi gør det for at have en stille og rolig togdrift, der kan afvikles, i stedet for at lukke det helt ned, siger trafikdirektøren.

Det er altså for at forhindre, at systemet bryder sammen igen, at togdriften er begrænset. Banedanmark forventer ikke, at de planlagte afgange vil opleve hverken forsinkelser eller længere rejsetid.

Banedanmark opfordrer til, at man holder sig orienteret på DSB, Rejseplanen eller NT, hvis man skal rejse med offentlig transport de kommende dage.


Skal de være ekstra bekymrede på Læsø efter muligt sabotageforsøg?

Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Det er dette kinesiske skib, som lige nu ligger stille i Østersøen.

Et kinesisk fragtskib mistænkes for at ville sabotere to kabler ud for Læsø, ligesom det mistænkes for sabotagen af kabler i Østersøen.

Helt tilbage til 7. november sejlede det kinesiske fragtskib Yi Peng 3 forbi Læsø, hvor det sejlede med nedsat fart lige over de to kabler, der ligger gravet ned på havbunden mellem Læsø og Sverige.

Ingen af kablerne har taget skade, men fragtskibet mistænkes for at ville have saboteret dem, hvis de kunne.

På Læsø er Tobias Birch Johansen (V) borgmester, og han forstår godt, at der på landsplan er bekymringer om, at kritisk infrastruktur bliver saboteret af udenlandske kræfter.

Men netop når skibet sejler tæt forbi Læsø, har borgerne på øen så grund til at være ekstra bekymrede?

- Jeg tror, det sætter nogenlunde de samme tanker i gang hos os, som det gør hos resten af nationen, begynder borgmesteren og fortsætter:

- Vi er mere udsat i forhold til oversejlingen af de her kabler, end resten (af Danmark, red.) er. Det er klart, vi er tættest på, og det rejser nogle spørgsmål omkring, hvad det kunne betyde for os.

Bekymrer det borgerne?

Tobias Birch Johansen uddyber også, at hvis man helt holder sig på den østlige side af Læsø, vil det ikke have nogen indflydelse, hvis kablerne tog skade - det ville være værre, hvis den vestlige side blev beskadiget, da både strøm og dataforbindelse kommer via et kabel fra Lyngså.

Men han mener ikke, at man på Læsø skal være bekymrede - og heller ikke, at borgerne er det.

- Nej, de (læsøboerne, red.) skal ikke være mere bekymrede, end resten af nationen er det. Jeg synes, vi skal have en generel bekymring i nationen omkring, hvad der er, der foregår i vores verden lige nu. Men ellers nej, jeg ser ikke, at der er nogen grund til bekymring i højere grad på Læsø end andre steder.

Borgmester Tobias Birch Johansen er ikke bekymret for Læsø, hvis kablerne skulle blive saboteret. I det tilfælde mener han, at man i hele Danmark skal være bekymret. Foto: Simon Mølgaard / TV2 Nord

Det samme fortæller læsøboerne til TV2 Nords reporter på Læsø. Ingen af dem har dog ønsket at stille op til interview om den mulige sabotage. De fortæller, at det generelt ikke er noget, de tænker over eller er bekymrede for.

Kan være bedre på Læsø

Faktisk kan det være, at man på Læsø skal være mindre bekymret i tilfælde af sabotage. På Læsø har de nemlig en nødgenerator, hvis energikablet bliver saboteret.

- Jamen hvad sker det egentlig, hvis vi mister strømmen? Så tænder generatoren, og så har vi i strøm igen. Der er vi egentlig bedre stillet end resten af Danmark er, hvis vi ser bort fra nogle enkelte andre øer. Jeg tænker, at hvis man vil have tryghed og strøm døgnet rundt, så er man velkommen til Læsø, slutter Tobias Birch Johansen med et smil.