Tungt skyts mod hollandske bomtrawlere: Ødelægger ekstrem sårbar natur
Foto: Ole Jakobsen / TV 2
En netop offentliggjort rapport fra DTU Aqua viser, at fiskeri med bomtrawl i Jammerbugten ødelægger sårbar havbund i meget højere grad end hidtil antaget.
Hollandske fiskeres brug af bomtrawl i Jammerbugten er hårdt ved havbunden og presser kystfiskernes mere skånsomme fangstmetoder. Det har der været bred enighed om længe.
Men en ny rapport fra DTU Aqua har for første gang undersøgt, hvordan havbunden ser ud i Jammerbugten. Rapporten giver en detaljeret beskrivelse af, hvad konsekvenserne af fiskeriet er. Og det er langt mere skadeligt end hidtil antaget.
- Det vigtigste er, at vi har været ude og kortlægge nogle områder, som man ikke havde særlig godt kendskab til. Og der har vi fundet ud af, at det, der hedder blandet havbund, som består af sand og sten og stenrev, er langt mere udbredt, end man hidtil har vidst. Og vi har også kortlagt ret præcist, hvor de forskellige fiskerier foregår i Jammerbugten. Og der kan vi se, at bomtrawling foregår præcis i de her områder med blandet havbund, med sand, sten og stenrev, forklarer Grete Elisabeth Dinesen, der er seniorkonsulent hos DTU Aqua og en af forskerne bag undersøgelsen.
Det er første gang forskere så indgående har undersøgt, hvordan der egentlig ser ud under havoverfladen i Jammerbugten. Og resultatet er overraskende - selv for fiskerne.
- Det er jo super spændende. Det er et gennembrud for forståelsen af, hvad det er for et hav vi har med at gøre, siger Thomas Højrup, formand for Thorupstrand Kystfiskerlaug.
Rugekasse for vigtige arter
Kystfiskerne har i årevis forsøgt at få stoppet de udenlandske - primært hollandske - bomtrawlere i at fiske i de kystnære områder.
- Det er jo det fiskeri, der er aller mest ødelæggende. Metoden er at grave alle bunddyr op af bunden, knuse dem, og lade dem svæve rundt i vandet, fordi det tiltrækker rødspætterne. Og så vender man tilbage og fisker rødspætterne op. Og det gør jo, at man ikke blot fanger en stor del af rødspætterne, men deres fødegrundlag er også væk, forklarer han.
De dele af havbunden, der består af sten, stenrev og blandet havbund fungerer som en slags rugekasse for rigtig mange arter. Det mærker fiskerne i Thorup Strand helt bogstaveligt. Sidste år blev der blot landet 68 ton rødspætter ud af en kvote på 1000 ton.
Når de tunge bomtrawl ødelægger revene er det ikke kun fiskene, der forsvinder.
- I fiskeriforsøg med bomtrawl kan vi se, at trawlet skraber store mængder af bløde koraller af stenene. Og de her koraller kan blive ret gamle, over 30 år gamle, og de er lang tid om at genetablere sig. Og det betyder, at de skader, der sker, når man bomtrawler på blandet havbund med sand, sten og stenrev, er permanente og det tager lang tid, før de bliver genoprettet, forklarer Grete Elisabeth Dinesen.
Milliondyr rapport
Rapporten er bestilt af Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Og den skal bruges i fiskeriforhandlingerne i EU, siger minister for Landbrug, Fødevarer og Fiskeri Jacob Jensen (V):
- Jeg mener ikke, at fiskeri med de tunge bomtrawl hænger sammen med en bæredygtig forvaltning af vores fiskeressourcer og havmiljø. Derfor har jeg også tidligere i år meldt ud, at fiskeri med de tunge bomtrawl skal være forbudt for danske fiskefartøjer. Dermed går Danmark foran på denne dagsorden. Men et forbud mod de tunge bomtrawl for andre landes fartøjer skal ske i EU. Projektet i Jammerbugt viser, at fiskeri med de tunge bomtrawl påvirker bunden meget kraftigt. Og resultaterne fra projektet bestyrker mig i, at vi skal arbejde videre for at få udfaset fiskeriet med de tunge bomtrawl. Jeg tager sagen op med mine ministerkollegaer i Nederlandene og Belgien samt EU’s nye fiskerikommissær.
Og fiskerne forventer nu, at der kommer handling bag ordene.
- Rapporten har kostet 30 millioner. Den har samtlige partier i Folketinget været med til at betale med henblik på, at man skulle få den dokumentation, der skulle til for at komme ned og gøre det til en dansk hovedprioritet og få det gennemført. Så jeg kan ikke forestille mig, der er nogle politikere, som ikke vil sige: Det er nu, vi skal gøre det, afslutter han.