Sårbar natur ødelægges af bomtrawl: Genetablering tager lang tid
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Arkivfoto.
En af eksperterne bag den nye rapport fortæller også, at der er tegn på overfiskeri i nogle områder.
Bomtrawl er igen kommet på dagsordenen med en ny rapport fra DTU Aqua, som viser, hvordan den omdiskuterede metode, der typist bruges af hollandske fiskeres, presser havbunden til det yderste.
Rapporten giver en detaljeret beskrivelse af, hvad konsekvenserne af fiskeriet er, og hvordan havbunden ser ud i Jammerbugten. Og det er langt mere skadeligt end hidtil antaget.
En af konklusioner i rapporten er, at havbunden i Jammerbugten i meget højere grad, end man før har vidst, består af sand, sten og stenrev.
- Vi har også kortlagt ret præcist, hvor de forskellige fiskerier foregår i Jammerbugten. Der kan vi se, at bomtrawling foregår præcis i de her områder med blandet havbund, med sand, sten og stenrev, fortæller Grete Elisabeth Dinesen, der er seniorkonsulent hos DTU Aqua og en af forskerne bag undersøgelsen.
Hos fiskerne ved eksempelvis Thorup Strand er de glade for den nye rapport, som i følge dem giver et gennembrud af forståelsen for det hav, de har med at gøre.
- Det er jo det fiskeri, der er allermest ødelæggende. Metoden er at grave alle bunddyr op af bunden, knuse dem, og lade dem svæve rundt i vandet, fordi det tiltrækker rødspætterne, lyder det blandt andet fra Thomas Højrup, formand for Thorupstrand Kystfiskerlaug.
Netop fiskerne, der ikke bruger bomtrawl, som hollænderne gør, kan blive presset af metoden, lyder det fra Grete Elisabeth Dinesen.
- En af de andre vigtige ting, vi har set i analyserne, det er, at der er en konkurrence om de samme fiskepladser mellem der, hvor bomtrawlerne fisker, og så de lokale fiskere, der fisker med garn på stenene og med snurre, der er på sandbunden mellem stenene. Vi kan se i analyserne, at der er et tegn på et overfiskeri, blandt andet på rødspætter, lyder det fra forskeren.
Store konsekvenser
På havbunden i Jammerbugten, der også består af stenrev, finder man koraller, som tager skade af bomtrawl - men det har det også generelt for havbunden.
- Vi har lavet nogle redskabsforsøg med bomtrawl, som viser, at når man fisker med det redskab, er der stor sandsynlighed for, at trawlet fanger sten og vender sten, siger hun og fortsætter om et nyt forsøg:
- Vi kan se, at trawlet skraber store mængder af bløde koraller af stenene. De her koraller kan blive ret gamle, over 30 år gamle, og de er lang tid om at genetablere sig. Det betyder, at de skader, der sker, når man bomtrawler på blandet havbund med sand, sten og stenrev, de er permanente eller tager i hvert fald lang tid, før de bliver genoprettet.
Se hele indslaget fra Jammerbugten om rapporten her:
Hvad kan rapporten bruges til?
Rapporten fra DTU Aqua kostede hele 30 millioner kroner at få lavet og blev bestilt af Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Minister for Landbrug, Fødevarer og Fiskeri, Jacob Jensen (V) kan ikke forestille sig andet, end at politikerne kommer til at handle på rapporten. Men hvad mener forskeren, at rapporten og dens resultater kan bidrage med?
- Resultaterne kan især bruges som vidensgrundlag for at lave bedre fiskeriforvaltning. Vi kalder det økosystembaseret forvaltning, hvor man ser på det samlede økosystem. Helt konkret kan de her resultater være med til at lave en bedre forvaltning af bomtrawling og beskytte områder med blandet havbund bestående af sand, sten og stenrev, så vi sikrer, at fiskeriet ikke slider vores habitater ned, slutter Grete Elisabeth Dinesen.