Østerspremieren i Nykøbing Mors: - Man får sådan en aha-oplevelse
Marianne Lindsmann fra Salling smagte for fø'rste gang i sit liv en østers. Foto: Katrine Angel, TV Midtvest
For nogen er østers nærmest hverdagskost, mens andre i dag skal prøve delikatessen fra Limfjorden for første gang.
I weekenden fejres østers- og muslingepremieren i Nykøbing Mors. En masse mennesker fra både nær og fjern er samlet i et stort, hvidt telt på havnen.
Marianne Lindsmann fra Salling og hendes kæreste Svend Møller fra Give står ved et højt bord midt i det store telt. På bordet står tre åbne østers, som parret skal dele.
Det er jo sjovt at smage lidt forskelligt.
Svend Møller, besøgende til østers- og muslingefestivalen, Give
- Jeg glæder mig til at prøve det. Det er jo ret populært, siger Marianne Lindsmann, inden hun for første gang skal prøve at smage en østers.
- Jeg ved ikke rigtigt, hvad jeg skal forvente. Man har jo hørt, at det minder lidt om en salt snotklat, fortæller hun.
Godt for byen
Anni Kibsgaard og Ebbe Gade bor i Nykøbing Mors, og de har flere gange før deltaget i østers- og muslingepremieren.
- Vi synes, det er vigtigt at bakke op om de ting, der sker i byen. Skaldyrsfestivalen er virkelig med til at sætte Nykøbing Mors på landkortet, fortæller de.
De to sidder ved et af de mange borde i teltet. Foran dem står en stor portion blåmuslinger.
- Vi elsker fisk og skaldyr. Vi har lige fået muslinger, og nu glæder vi os til at skulle have østers senere, fortæller Ebbe Gade, der også fortæller, at det er langt fra første gang, at de to får østers.
Den første østers
Anderledes er det hos Marianne Lindsmann og Svend Møller. Marianne tager tilløb til at smage østers for første gang. Hendes østers er toppet med soya og ingefær.
- Man får sådan en aha-oplevelse, når man får den ind i munden. Det er sjældent, man oplever det som voksen, fortæller hun efter for første gang at have smagt østers.
Og selvom østers er en helt ny oplevelse for hende, er begejstringen delt.
- Hvis jeg skulle sidde derhjemme og virkelig smovse en fredag aften, er jeg ikke sikker på, at det er østers, jeg ville vælge, siger hun.
Imens Marianne Lindsmann får tygget af munden, henter kæresten en portion blåmuslinger.
- Det er jo sjovt at smage lidt forskelligt, siger Svend Møller.
DM i østeråbning
Lørdagen bød også på danmarksmesterskaberne i østersåbning, hvor forsvarende juniormester kæmpede for at genvinde titlen. Flere tusind mennesker var lørdag samlet i teltet på havnen i Nykøbing Mors for at følge danmarksmesterskabet i blandt andet østersåbning.
Den 22-årige Jesper Madsen kommer fra Holstebro, og i dag skal han forsøge at forsvare sit danmarksmesterskab fra sidste år, hvor han vandt DM i østersåbning for juniorrækken ved at åbne 15 østers på to minutter og 50 sekunder. Man må maksimalt være 25 år, når man stiller op i juniorrækken.
Jesper er kokkeelev på Anlægspavillonen i Holstebro, og at han skulle ende med at skulle forsvare en titel som danmarksmester, skete ved en tilfældighed.
Siden sidste år er cirka 50 østers blevet åbnet af den unge kokkeelevs kniv, og til finalen lørdag i teltet, lykkedes det Jesper Madsen at barbere 36 sekunder af sin tid fra indledende runde, og får åbnet 15 østers på bare et minut og 35 sekunder, og er færdig lang tid før sine konkurrenter.
Alle deltagerne kaldes på scenen, og vinderen kåres. Endnu engang kan Jesper Madsen kalde sig danmarksmester i østersåbning i juniorrækken.
- Jeg er mega glad. Det har virkelig været en god dag, fortæller Jesper Madsen, da han kommer ned fra scenen.
Jesper kunne for præstationen blandt andet gå hjem med 5.000 kroner mere på lommen samt en grill.