Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg er ramt helt ind i hjertet over det, der foregår

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

AaB står foran fire skæbnesvangre dage, hvor der både skal kæmpes for at undgå nedrykning og for en plads i pokalfinalen.

Hvis nerverne sidder lidt løsere end normalt i Aalborg og omegn disse dage, er det ikke så underligt.

For når ugen er omme kan AaB befinde sig i en situation, hvor de både er i pokalfinalen og millimeter fra at rykke ned fra Superligaen.

Klubben er i en katastrofal forfatning.

Mogens Jørgensen.

Virkeligheden kan også være helt omvendt.

Derfor er Nordjyllands fodboldflagskib da også det helt store samtaleemne i øjeblikket. Det fortæller Mogens Jørgensen, tidligere AaB-spiller og mangeårig reporter på TV 2 Nord.

- Det fylder alt. Det fylder simpelthen alt. Vi snakker om det hver evig eneste dag for tiden. Når man går rundt i byen, er det tydeligt, at det er det, som folk snakker om.

Torsdag aften gælder det pokalsemifinalen mod Silkeborg, inden traditionsklubben søndag møder Horsens i det, der meget vel kan blive en kamp om overlevelse.

Hvis AaB vinder søndagens kamp, vil de blot være ét point fra netop Horsens på den rigtige side af nedrykningsstregen. Et nederlag vil gøre vejen uoverskueligt lang.

"Det er sørgeligt at se på"

AaB er på mange måder forbundet med en tilværelse i landets bedste række.

Vi skal hele 37 år tilbage for at finde den seneste sæson, hvor nordjyderne ikke var en del af det fineste fodboldselskab i Danmark.

Det kan Mogens Jørgensen huske. Han var nemlig med til at spille AaB derop, hvor de selv mener, de hører til.

- Det var vanvittigt. Helt fantastisk. Vi rykkede op nede i Svendborg, hvor der jo var flere tilskuere fra Aalborg på Høje Bøge Stadion, end der var fra Svendborg den søndag. Det glemmer jeg aldrig.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Klubben har siden vundet fire danske mesterskaber. Det seneste i 2014.

I sin tid i AaB nåede Mogens Jørgensen over to perioder at spille knap 100 kampe for den nordjyske storklub.

Selvom han i dag følger klubben, hvor alle kender alle, som reporter for TV 2 Nord, er følelserne stadig store.

- Det er jo lidt en familieklub, så det er jo sørgeligt at se på, og jeg er jo ramt helt ind i hjertet over, at det går, som det går.

Klub i katastrofal forfatning

Sæsonen igennem har AaB ligget i den tunge ende af Superligaen, og i langt størstedelen af tiden har de ligget under nedrykningsstregen.

Til tider har det set tæt på umuligt ud.

Inden søndagens skæbnekamp ser det ikke længere umuligt ud. Det ser svært ud, men ikke umuligt. Alligevel er Mogens Jørgensen kritisk over for det, der sker på de indre linjer.

- Det, der sker lige nu, er jo katastrofalt. Klubben er i en katastrofal forfatning, og det er i høj grad ledelsen, som pilen peger på.

Mogens Jørgensen peger blandt andet på, at klubben tidligt i sæsonen valgte at fyre Lars Friis som cheftræner efter bare et halvt år i sædet.

Lars Friis blev fyret efter et halvt år som cheftræner i AaB. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Seks dage senere røg sportschefen Inge André Olsen samme vej.

- Det er et eksempel på, at bestyrelsen og ledelsen har været fuldstændigt handlingslammet. De var helt derude, hvor de ikke vidste, hvad de skulle. De skulle bare gøre noget.

I marts købte det tyske selskab Sports Strategy Excellence 22 sig ind i AaB, og for nylig præsenterede klubben så et nyt sportsligt setup, der skal være med til at sikre en bedre fremtid.

I forhold til det, der sker på banen, erkender nordjydernes forsvarsprofil Rasmus Thelander gerne, at alt ikke er liv og glade dage. Men værre er det heller ikke.

- Det er selvfølgelig ikke der, vi ser os selv, og det er ikke der, vi har lyst til at være, men det er nu en gang sådan, situationen er.

- Humøret er fint. Vi har en optimisme og tro på tingene. Vi arbejder hårdt, og vi kan godt se, at præstationerne har været stærke, og vi har en tro på, at vi kan vinde kampene, siger Thelander.

"Vil bare gerne have, det er mandag igen"

AaB taber stadig flere kampe, end de vinder, men det har set bedre ud i foråret, end det gjorde inden vinterpausen.

Derfor fornemmer Mogens Jørgensen også en vis form for optimisme, når han går rundt i bybilledet.

- Nordjyderne tror stadigvæk på, at det kan lade sig gøre. Jeg tror, der er mange, der er i chok over, at de er i fare for at rykke ud, men her i Nordjylland er håbet selvfølgelig, at de redder sig.

Inden søndagens nervepirrende kamp for overlevelse skal AaB først kæmpe for en plads i pokalfinalen.

Det faktum, at de den ene dag kæmper for en prestigefyldt finale og fire dage senere skal slås for at undgå en katastrofal nedrykning, gør denne uge til noget helt særligt, erkender Thelander.

- Det er selvfølgelig en speciel og utroligt vigtig uge med to utroligt vigtige kampe. Nu har vi fuld fokus på semifinalen mod Silkeborg, og så siger det sig selv, at vi skal have tre point mod Horsens. Vi har bevist, at vi kan levere i de kampe, hvor vi er under pres.

Allerede nu har Mogens Jørgensen svært ved at holde nerverne inde. Tiden kan nærmest ikke gå hurtigt nok.

- Jeg vil jo bare gerne have, at det snart er mandag igen, og at AaB har vundet 3-0 over Horsens og måske endda spillet sig i pokalfinalen.


Katte spiste hinanden, efter de blev efterladt i affaldsfyldt hus

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Katte blev efterladt konstant, og det er under al kritik ifølge internatchef.

I slutningen af oktober rykkede Dyrenes Beskyttelses beredskab ud til et fraflyttet hus på Mors, og her fik de sig et skrækkeligt syn.

Døde og udmagrede katte var efterladt for dem selv.

Nogle af kattene lå mumificerede mellem bunker af skidt og affald, og efter et større redningsarbejde blev der også fundet 10 levende katte i sørgelig tilstand.

En af de frivillige fra Dyrenes Beskyttelse beskriver det som 'noget af det værste, jeg har oplevet'. De frivillige så umiddelbart intet liv i huset, før en levende kat blev fundet under en seng, og det var herefter nødvendigt at sætte kattefælder op for at få flere katte frem og indfange dem.

Kattene var tydeligt sultne og kastede sig over lokkemaden ifølge den frivillige, skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Otte ud af de 10 levende katte måtte senere aflives efter en undersøgelse hos dyrlægen, der påviste, at de var for medtaget.

Dyrenes Beskyttelse vurderer, at der i huset var mindst 10 katte, der var døde. Det er dog svært at vurdere på grund af kadavernes tilstand og mængden af skidt og skrald i huset.

Uhyggeligt nok bar en del af de døde katte også præg af at være blevet spist af de andre katte.

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

En del af en trist tendens

Ifølge Dyrenes Beskyttelse er denne sag bare en del af en tendens, hvor mennesker flytter og efterlader deres dyr til en uvis skæbne.

Bare de seneste tre år har Dyrenes Beskyttelse taget imod mere end 500 dyr, som med stor sandsynlighed var blevet 'glemt' under en flytning.

I fire ud af de fem tilfælde var dyrene katte.

- Det er under al kritik, at dyr ender med at blive efterladt på denne måde. I nogle tilfælde går der rigtig lang tid, før de bliver opdaget, og så sulter de ihjel. Det er en virkelig grusom måde at dø på, siger Karina Fisker, der internatchef for Dyrenes Beskyttelse.

Så mange dumpede og efterladte dyr får hjælp:


Nu er det slut med nikotinposer og puffbars i hele kommunen

Foto: Ib William Christensen

Kommunen vil af med de afhængighedsskabende ryge-alternativer.

Torsdag aften traf byrådet i Mariagerfjord en stor belsutning.

Det skal være slut med nikotinprodukter som puffbars og nikotinposer for kommunens ansatte i arbejdstiden.

- Frontpersonalet i kommunen er altså forbilleder for 42.000 borgere. Og det er vi også som politikere. Men vi skal selvfølgelig ikke bestemme, hvad folk skal gøre i deres fritid, siger Jan Andersen (V) udvalgsformand for Sundhed og Omsorg i Mariagerfjord Kommune. 

Forbilleder for unge

Hele 23 byrødder stemte for beslutningen om at gøre Mariagerfjord Kommune helt nikotinfri. Og det er altså flere end Jan Andersen havde turdet håbe på tilbage i foråret, da muligheden første gang blev drøftet.

- Det har jeg det supergodt med. Jeg er glad for, at vi sætter en retning i kommunen. Jeg tror, at forebyggelse er der, hvor vi kan neutralisere nogle af de udgifter, vi ellers kan få i fremtiden.

Jan Andersen (V), formand for Sundhed og Omsorg i Mariagerfjord Kommune. Foto: Thomas Medom Marcus / TV2 Nord

Fire byrødder stemte imod. Det var Emma Houe Mølgaard (DF), Jørgen Hammer Sørensen (DF), Malene Ingwersen (UFP) og Jan Andersens partifælle Jørgen Pontoppidan (V). 

Hvordan har du det med, at en af dine egne partifæller stemte imod?

- Jørgen er en rigtig god kollega, og vi taler fint sammen. Men når forandringens vinde blæser, bygger nogle læhegn, mens andre bygger vindmøller.

Helt nikotinfri til sommer

Kommunen har været røgfri siden 2019, og fra august 2025, når den nye politik træder i kraft, er kommunen altså helt nikotinfri.

- Vi bruger lang tid på at informere om, at det er den retning, vi skal i. Og medarbejdere, der har en afhængighed af det, skal også have mulighed for at få hjælp til deres nikotinstop, siger Jan Andersen.

Han er ikke i tvivl om, at nogen vil ryste på hovedet af beslutningen. Omvendt er han også sikker på, at mange vil glæde sig over, at der ikke længere kommer til at ligge nikotinplastre rundt omkring.


Lemuren og orangutangen er med i slutspurten: Hvem tager pladsen?

- Elefanterne var jo helt ikoniske, så det er afgørende, at vi får noget lignende, siger Pia Nielsen, vicedirektør i Aalborg Zoo.

Der er sket meget i Aalborg Zoo den seneste tid, og det stopper ikke lige foreløbigt. For nu hvor der ikke længere findes elefanter i den aalborgensiske zoologiske have, så kan man heller ikke længere have dyret på skiltet ved motorvejen.

Det åbner unægteligt op for spørgsmålet - hvem skal så være på skiltet.

- Det gør vi os selvfølgelig nogle vigtige overvejelser om. Elefanterne er jo helt ikoniske for Aalborg Zoo, men det har vi jo heldigvis også andre dyr, der er, siger Pia Nielsen, der er vicedirektør i Aalborg Zoo.

Flere favoritter

Der er rigeligt med dyr at vælge imellem, men det handler også om, at dyrene skal være publikumsvenlige.

- Her har vi jo selvfølgelig orangutangen, som vi er de eneste i Danmark, der har - og det skal jo være et dyr, der er nemt at se, hvad er på skiltet, siger hun.

Men der er også et andet særligt dyr, som er blevet folkeeje den seneste tid.

Det er han-lemuren, der for få uger siden stak af fra zoo og nød godt af naboernes frugttræer og læ fra vinden.

- Den kunne også godt friste os, fordi den jo har vundet manges hjerter her på det sidste. Den kunne helt sikkert også være et bud, lyder det fra vicedirektøren.

En større opgave

I næste uge sætter en gruppe fra Aalborg Zoo sig sammen for at tale om, hvilket dyr der skal være på skiltet. Vicedirektøren kan dog ikke love, at de når frem til en endegyldig konklusion.

- Vi har jo også asiatiske løver, dværgflodheste, tapirer og giraffer - og så er det jo vigtigt, at man også kan se dyrene, når man kommer kørende med 130 i timen på motorvejen, griner hun og fortsætter:

- Det er bedre, vi træffer den rigtige beslutning, end vi træffer den hurtige.


Hotel opgraderer for millioner - må lukke populært badeland midlertidigt

En større renovering er i gang på Quality Hotel The Reef i Frederikshavn, hvor badelandet lukkes ned i en længere periode.

En ny epoke er på vej for det populære hotel i Frederikshavn, der sidst har fået en kærlig makeover for 15 år siden. Men da Quality Hotel-kæden overtog driften af The Reef, skulle der ske forandring.

- Det er klart, at vi jo er nødt til at tilpasse os vores gæsters behov. Så nu investerer vi både penge og tid i at udvikle koncepter og fornyer hotellet, fortæller hoteldirektør, Marianne Bredevang.

Renoveringen er allerede i gang, og derfor er hotellets badeland lukket fra mandag, da noget af arbejdet kommer til at foregå i badelandet.

- Det betyder selvfølgelig, at nogle børnefamilier vil vælge os fra i perioden, men vi har så mange gode ting i Frederikshavn, at vi sammen med byen kan levere på oplevelser, lyder det.

Flere ting på menuen

Allerede nu kan hoteldirektøren fortælle, at der er planer om et helt nyt restaurantkoncept, og så skal man kunne mærke, smage og følge det velkendte caribiske tema meget mere, end man før har gjort.

- Det er vores ejer, Stena Line, og Strawberry Group, der er projektledere på det, og der bliver arbejdet hårdt på det for nuværende, siger hoteldirektøren, der endnu ikke ved præcist, hvor mange millioner der bliver lagt i renoveringen.

Der er en 'back-up-plan'

Hotellet har i mange år været kendt og populært på grund af det store badeland, som særligt børnefamilier har nydt godt af, når de har booket sig ind. Men fordi badelandet er lukket, har Marianne Bredevang arbejdet på at finde andre måder at fylde værelserne ud på, mens renoveringen står på.

- Vi har fuld gang i konferencer, og så bakker vi meget op om Destination Nord, som jo hjælper med at tiltrække gæster til at se alt det fantastiske, som Frederikshavn har at byde på, siger hoteldirektøren.

Quality Hotel The Reef i Frederikshavn forventes at være færdigrenoveret til sommer. Her vil badelandet også genåbne.


I aften falder sneen: Sådan bliver J-dag i 'Gaden'

Aalborgs borgmester kommer forbi og fejrer jubilæet.

Julebryggen har skabt mange gode stunder i Jomfru Ane Gade, siden den blev frigivet klokken 20:59 den første fredag i november for mange år siden.

Siden er det væltet ind med mennesker fra nær og fjern, der kommer for at se Gadens belysning blive tændt og se sne, der bliver skudt ud på de mange mennesker.

foto: hfj Rekom

I år bliver det så lidt ekstra særligt. For det er nemlig 25 år siden, at J-dag for første gang blev afholdt om fredagen i Jomfru Ane Gade. I den forbindelse deltager Aalborg Kommunes borgmester Lasse Frimand Jensen (S):

- Det skal selvfølgelig fejres med maner. Vi ved fra tidligere år, at Jomfru Ane Gade bliver fyldt til bristepunktet. Så derfor har vi valgt at starte allerede klokken 15.00, siger Henrik Foget Jensen fra Gadeforening Jomfru Ane Gade.

Se Jomfru Ane Gades fulde program for J-dag her:

Kl. 15.00: Jomfru Ane Gade åbner for 25 års jubilæum* for J-DAG.

Kl. 16.00: Borgmester Lasse Frimand Jensen åbner J-DAGEN officielt og tænder julelyset i Jomfru Ane Gade.

Kl. 18.00: Glad musik fra de sidste 25 år.

Kl. 20.00: Livemusik fra Gadescenen.

Kl. 20.50: TV-2 Nords ”Kongerne tæller ned”.

Kl. 20.59: Frigivelsen og udskænkning af årets første Julebryg.

Kl. 21.00: Tuborg nisser og nissepiger.

Kl. 21.10: Livemusik fra Gadescenen.

En time efter startskuddet lyder, tænder borgmesteren så julelyset - og her er der rig mulighed for at få en burger, æbleskiver eller noget gløg i hånden inden.

- Det bliver også en dag med kolorit i form af 'Kongerne', der kommer på besøg, fortæller Henrik Foget Jensen.

foto: hfj Rekom

Kongerne - eller 'Knaldperlen' og 'Dolken' - er kendt fra TV2 Nords program, 'Fedt mand - tur!', og de står for underholdningen og nedtællingen fra klokken 20:50 og frem til årets julebryg frigives 20:59.