Hvor kan du komme på ferie lige nu? Se det store overblik over rejsevejledninger
Danskere kan snart komme på ferie i udlandet. Men hvor er det sikkert at rejse hen? Nye rejsevejledninger har åbnet for rejser til flere dele af verden. Malta og flere regioner er skiftet fra orange til gul. Foto: Valery Hache/AFP/Ritzau Scanpix
Skal man have coronapas for at rejse ind? Og hvor længe skal man være i karantæne? Få overblikket over de mest populære rejsemål.
Malta eller Mallorca? Eller hvad med Ibiza eller måske Gran Canaria?
Det er nogle af de herlige dilemmaer, som feriehungrende danskere står i fra i dag, når Malta som eneste land og flere regioner i Portugal og Spanien bliver malet gule på Udenrigsministeriets verdenskort med virkning fra lørdag klokken 16.
Verdenskortet giver et overblik over de danske myndigheders rejsevejledninger.
Konkret skal man ikke længere gå i isolation, når man kommer hjem fra endt rejse fra en gul destination.
Ligeledes afskaffes kravet om test forud for ombordstigning på fly fra gule lande og regioner.
De lempeligere rejsevejledninger skyldes, at grænserne hæves for, hvornår lande og regioner kategoriseres som gule. Et land er fremover gult, når incidenstallet, som er antal smittede per 100.000 indbyggere, er lavere end 60.
Ud over en række lempelser i rejsevejledningerne bliver vejledningen til Nepal som eneste land skærpet. Nepal ændrer status fra orange til rød grundet en høj forekomst af den bekymrende variant af coronavirus B1617.
Asturien
Baleariske øer herunder Mallorca og Ibiza med flere
Ceuta
Extremadura
Galicien
De Kanariske øer herunder Gran Canaria, Lanzarote og Tenerife med flere
Murcia
Valencia
Også Portugal vil man kunne rejse til fra lørdag.
Det gælder dog kun øerne Azorerne og Madeira, mens fastlandet fortsat frarådes.
- Turismen er altafgørende for Spanien og Portugal
Meldingen fra det danske udenrigsministerium vil blive taget vel imod i både Spanien og Portugal, hvor turismen udgør en vigtig del af landenes økonomi, fortæller TV 2s korrespondent Jeppe Krogager fra Spanien.
I Spanien udgør turismen 12,2 procent af BNP, og 8 procent i Portugal.
- Man kan ikke understrege, hvor vigtigt det er. Spanien har hele tiden holdt dørene åbne for turister, hvor eneste krav har været en negativ PCR-test ved ankomst. Udfordringen har været de restriktioner, der har været i de lande, hvor turisterne er kommet fra, siger Jeppe Krogager.
Han beretter om en diplomatisk krig mellem middelhavslandenes udenrigsministre, der alle har været på charmeoffensiv for at understrege, at netop deres land er åbent og trygt:
- Diplomater og udenrigsministre har talt solen sort i både Spanien og Portugal om, hvor parate deres lande er, mens nye feriekampagner har været produceret. Der har nærmest været en krig mellem middelhavslandene, om hvem der fremstod mest sikkert.
Mens danskerne begynder at kunne spore sig ind på enkelte spanske og portugisiske destinationer, er det på den Iberiske Halvø i overvejende grad briter og tyskere, man er optaget af at byde velkommen.
Hvor omkring 1,1 millioner danskere rejste til Spanien i 2018, besøgte 18,5 millioner briter Spanien samme år. Netop Storbritannien ændrer også rejsevejledning til de populære ferielande, og det vækker begejstring.
- I Spanien er man ellevild med, at briterne fra 20. maj vil kunne rejse hertil uden en negativ PCR-test, og i Portugal vækker det stor glæde, at fastlandet i briternes rejsevejledning er malet grøn fra lørdag, siger han.
Danskernes mest populære destinationer
Frankrig
Skal jeg bruge coronapas for at komme ind i landet?
Når man rejser ind i Frankrig, skal man kunne fremvise en negativ PCR-test, som er højst 72 timer gammel. Testkravet gælder for alle personer over 11 år, og det gælder også, hvis man er vaccineret mod coronavirus.
Skal jeg i karantæne?
Myndighederne anbefaler, at rejsende fra blandt andet Danmark går i syv dages karantæne ved indrejse til Frankrig. Der er dog tale om en anbefaling, ikke et krav. I skrivende stund er der krav om ti dages karantæne, når man vender tilbage til Danmark, og karantænen kan afkortes ved at tage en PCR-test på fjerdedagen.
Kan jeg spise på restaurant? Restauranter og barer i Frankrig holder lukket, og der er indført nationalt udgangsforbud mellem klokken 19.00 og 06.00. Efter planen bliver der dog lempet på disse restriktioner fra 19. maj.
Læs mere om coronarestriktioner i Frankrig her.
Grækenland
Skal jeg bruge coronapas for at komme ind i landet? Hvis man er vaccineret mod coronavirus, kan man 14 dage efter sidste stik komme ind i Grækenland uden krav om negativ test. Er man ikke vaccineret, er der krav om, at man kan fremvise en negativ PCR-test, som højst må være 72 timer gammel. Testkravet gælder ikke for børn under fem år. Inden indrejse skal man desuden melde sin ankomst til myndighederne, og formularen kan hentes her. Desuden er der stikprøvekontroller, hvor myndighederne udfører lyntest på nogle indrejsende.
Skal jeg i karantæne?
Der er ikke krav om karantæne for rejsende fra Danmark. I skrivende stund er der krav om ti dages karantæne, når man vender tilbage til Danmark, og karantænen kan afkortes ved at tage en PCR-test på fjerdedagen.
Kan jeg spise på restaurant og gå på stranden?
Restauranter, barer og caféer har lukket for indendørs servering, men strandene har åbent.
Læs mere om coronarestriktioner i Grækenland her.
Italien
Skal jeg bruge coronapas for at komme ind i landet? For at komme ind i Italien skal man kunne fremvise en negativ PCR-test eller lyntest, som er højst 48 timer gammel. Kravet om test gælder ikke for børn under to år. Rejsende til Italien skal ved ankomst registrere sig hos sundhedsmyndighederne. I Italien har nogle regioner desuden valgt at indføre flere restriktioner end dem, der gælder på nationalt plan. Hvis man rejser til øen Sicilien, skal man derfor registrere sig online, inden man rejser dertil.
Skal jeg i karantæne?
Der er krav om fem dages karantæne for rejsende fra Danmark. Efter de fem dage er der krav om, at man får lavet en coronatest. Italiens ambassade oplyser til TV 2, at karantænekravet kan blive fjernet 15. maj, såfremt smittetallene går i den rigtige retning. I skrivende stund er der krav om ti dages karantæne, når man vender tilbage til Danmark, og karantænen kan afkortes ved at tage en PCR-test på fjerdedagen.
Kan jeg spise på restaurant og gå på stranden?
Ligesom Spanien er Italien inddelt i forskellige regioner, og restriktionerne varierer fra region til region. Derudover er der indført natligt udgangsforbud i hele Italien, som gælder mellem klokken 22.00 og 05.00. Det er dog sandsynligt, at udgangsforbuddet bliver sløjfet fra 21. juni, oplyser Italiens ambassade i Danmark til TV 2. I nogle regioner har restauranter og barer åbent mellem klokken 05.00 og 18.00, mens de i de hårdest ramte regioner kun må servere take away. Strandene er åbne med regionale restriktioner, og museer er lige nu åbne i 17 ud af 20 regioner.
Læs mere om coronarestriktioner i Italien her.
Tyskland
Skal jeg bruge coronapas for at komme ind i landet? For at komme ind i Tyskland som dansker skal man kunne fremvise en negativ coronatest, som er højst 48 timer gammel. Hvis man kommer til landet i bil, kan man dog få lavet en test i Tyskland, og man skal kunne fremvise et negativt resultat, senest 48 timer efter man er kørt ind i landet. Desuden skal danskere melde deres ankomst til de lokale sundhedsmyndigheder, og det kan gøres her.
Skal jeg i karantæne? Der er krav om ti dages karantæne for danskere, som rejser ind i Tyskland. Karantænen kan dog forkortes ved at få lavet en negativ coronatest på femtedagen. Hvis man skal besøge et nært familiemedlem, gælder der andre regler, som man kan læse mere om på udenrigsministeriets hjemmeside. I skrivende stund er der krav om ti dages karantæne, når man vender tilbage til Danmark, og karantænen kan afkortes ved at tage en PCR-test på fjerdedagen.
Kan jeg spise på restaurant?
Også i Tyskland afhænger restriktionerne af, hvilken region man befinder sig i. Fælles for hele landet er dog et udgangsforbud mellem klokken 22.00 og 05.00. Gå- og løbeture på egen hånd er tilladt mellem klokken 22 og 24. Desuden må én husstand maksimalt mødes med yderligere én person. Restauranter må holde åbent for udendørsservering i enkelte regioner, mens de i andre kun må servere take away.
Læs mere om coronarestriktioner i Tyskland her.
Norge
Skal jeg bruge coronapas for at komme ind i landet? Norge har indført indrejseforbud, hvilket betyder, at det som hovedregel kun er norske statsborgere og udlændinge bosat i Norge, der kan komme ind i landet (med enkelte undtagelser). Heller ikke vaccinerede danskere kan i skrivende stund komme ind i Norge.
Skal jeg i karantæne?
Hvis man som dansker rejser ind i Norge, skal man gå i ti dages karantæne. Karantænen kan dog afsluttes efter syv dage, såfremt man er testet negativ for coronavirus to gange. I skrivende stund er der krav om ti dages karantæne, når man vender tilbage til Danmark, og karantænen kan afkortes ved at tage en PCR-test på fjerdedagen.
Kan jeg spise på restaurant?
I Norge opererer man med tre tiltagsniveauer, hvor restriktionerne kan variere fra region til region. Lige nu har alle de norske restauranter åbent med krav om afstand og sidste udskænkning kl. 22.
Læs mere om coronarestriktioner i Norge her.
Spanien
Skal jeg bruge coronapas for at komme ind i landet? For at komme ind i Spanien skal man kunne fremvise en negativ PCR-test, som er højst 72 timer gammel. Testkravet gælder ikke for børn under seks år. Desuden skal rejsende til Spanien udfylde en formular inden afrejse med sundheds- og kontaktoplysninger, som kan findes her.
Skal jeg i karantæne?
Der er ikke krav om karantæne for rejsende fra Danmark. I skrivende stund er der krav om ti dages karantæne, når man vender tilbage til Danmark, og karantænen kan afkortes ved at tage en PCR-test på fjerdedagen.
Kan jeg spise på restaurant og gå på stranden?
Spanien er inddelt i forskellige regioner, og restriktionerne varierer fra region til region. Strandene har åbent, men adgangen til dem kan begrænses, hvis der kommer for mange mennesker. Restauranter, barer og caféer er åbne, men med begrænsede åbningstider - det afhænger ligeledes af, hvilken region man befinder sig i. Desuden har mindre butikker, teatre og biografer også åbent med krav om afstand. Der er desuden natligt udgangsforbud i Valencia (fra klokken 24 til 06.00), Navarra (fra klokken 23 til 06.00) og på De Baleariske Øer (fra klokken 23 til 06.00).
Læs mere om coronarestriktioner i Spanien her.