Asta har kæmpet med psykiske problemer i årevis - hun er langt fra alene
Foto: Jonathan Kjær Troelsen / TV2 Nord
Asta Nørgaard har selv været igennem psykiatrisystemet.
160 deltagere var fredag mødt op i AKKC for at diskutere børn og unges mistrivelsen samt psykiske udfordringer, som er blevet værre siden 2018.
Et udsolgt arrangement med blandt andre politikere, læger og psykiatere var fredag til konference i Aalborg Kongres og Kultur Center.
Børn og unge, der er blevet indlagt i psykiatrien, er nemlig steget med 33 procent fra 2018 til 2022.
Systemet er gammelt og følger ikke videnskaben
Asta Nørgaard
Derfor har Region Nordjylland arrangeret dagen for at blive klogere på, hvad der kan gøres ved det stigende problem.
En af deltagerne er Asta Nørgaard, som er med i Psykiatriens Unge Peerboard, som er en gruppe af nuværende og tidligere patienter.
- Der er ikke rigtig nogen rød tråd, det er svært at finde ud af, hvad der egentlig foregår, og det hele foregår meget bag lukkede døre, siger hun.
Antal børn og unge i psykiatrien
Unikke borgere i behandling i Børne- og Ungdomspsykiatrien (0-17 år) i Region Nordjylland fordelt på 1. kvartal 2018 til 2022:
2018: 1305
2019: 1620
2020: 1595
2021: 1790
2022: 2004
Kilde: Region Nordjylland
Har selv været igennem systemet
Asta Nørgaard har selv været igennem systemet, hvor hun først blev indlagt i børnepsykiatrien med en spiseforstyrelse.
Her foreslog hun, at hun skulle undersøges for, om hun havde ADHD – hvilket det viste sig, at hun havde.
Mistrivsel nærmer sig normaltilstanden
Vibeke Gamst (K), formand for Region Nordjyllands Psykiatri- og Socialudvalg
Senere blev hun overført til voksenpsykiatrien, hvor hun igen foreslog, at hun skulle undersøges – denne gang for autisme, som det viste sig, at hun også havde.
Asta Nørgaards egne erfaringer gør, at hun har meldt sig til at være med i Unge Peerboard, fordi det er tidligere patienter, der har hjulpet hende mest.
- De, der har hjulpet, er der dem, der har arbejdet omkring systemet, fordi systemet er gammelt og følger ikke videnskaben, siger hun.
Nærmer sig nomaltilstanden
Det er som skrevet Region Nordjylland, der er initiativtager på konferencen i AKKC.
Den store tilslutning til arrangementet kom også bag på formanden for Region Nordjyllands Psykiatri- og Socialudvalg, Vibeke Gamst (K), så man har måttet udvide rammer for, at alle kunne være med.
- Det tager vi som et udtryk for, at vi alle sammen ser det samme billede, at vores børn og unge har nogle udfordringer, hvis omfang og alvor er kommet bagpå os alle sammen. Mistrivsel nærmer sig normaltilstanden, siger hun.
Ifølge Vibeke Gamst viser den seneste sundhedsprofil, at især unge kvinder mistrives – 35 procent af dem har trivlsesproblemer.
Hvor det før har været kvinderne, der i højest grad mistrives, begynder situationen dog nu at ændre sig.
- Det samme begynder at ligne situationen for de unge mænd, og det er jo ganske forskrækkende, og det tror jeg, at alle er indstillet på, at det må vi selvfølgelig gøre noget ved, siger Vibeke Gamst.
Se hele indslaget fra konferencen: