200 danske soldater blev udsendt med kort varsel i Rusland-mission: Fredag fik de medaljer
Foto: Forsvaret
Arkivfoto
Fredag var der medaljeoverrækkelse i Aalborg for 200 soldater, der har været udsendt i Letland som en del af NATO's styrker i indsatsen mod Rusland.
De seneste uger har der været gensynsglæde at spore hos flere nordjyske familier, efter hjemkomsten af 200 soldater fra Letland til Trænregimentet i Aalborg kaserne.
Blandt andet hos Nikoline Brøgger Jensen, der er lettet over hjemvendelsen af sin kæreste, overkonstabel Casper Jørgensen.
- Det er gået overraskende stærkt. Men det har stadig været utrolig hårdt, siger hun om de seneste måneder alene i parrets fælles hjem.
- Det har været en lettelse at få ham hjem igen til vores hus, vi lige er flyttet ind i. Der har været utrolig stille de seneste tmåneder, hvor jeg har boet der.
Casper Jørgensen selv er også glad for at sætte benene på dansk jord:
- Det er rigtig dejligt at være hjemme igen hos familie og kæreste og få en ny hverdag igen. Det har jo været lidt vendt på hovedet, også op til vi skulle afsted, hvor vi bare ventede på, hvad der skulle ske, forklarer han.
Skal afskrække russerne
De 200 soldater har været udsendt med kort varsel i Letland som en del af det første NATO-hold i forbindelse med krigen mellem Rusland og Ukraine, som blussede op i februar.
Holdet drog afsted i maj, og opgaven i det baltiske land har med Forsvarets ord været "at styrke NATOs tilstedeværelse og afskrækkelse" overfor Rusland.
For Casper Jørgensen var det første mission. Og han synes, det har været lærerigt.
- Vi har primært været til stede derovre. Man har oprustet på østfronten henimod Rusland som modsvar på krigen. Så vi er billedet på det, siger han og fortsætter:
- Letland er et specielt land. Vi er i Europa, men det er stadig meget østeuropæisk, så det har været spændende at komme til Baltikum og se, hvordan det er.
Nu er soldaterne blevet afløst af 'hold to' og kan se tilbage på udsendelsen med tilfredshed.
I hvert fald fik de fredag overrakt medaljer for indsatsen, mens familie og venner så på.
- Det er altid rart at få noget anerkendelse, slutter Casper Jørgensen.