Undrer du dig over valgplakater? Derfor hænger de stadig
Valgplakater skulle være fjernet otte dage efter valget. Men flere kommuner i Nordjylland giver partierne mere tid at løbe på.
Valgplakater skal fjernes otte dage efter et valg. Men de risikerer at hænge meget længere end loven foreskriver.
De mange ansigter og partibogstaver, der i ugevis har fyldt i gadebilledet, skulle for længst være fjernet. Men det betyder på ingen måde, at de alle sammen er væk - også selvom de teknisk set er ulovlige.
Det er partierne selv, der skal sørge for, at plakaterne bliver pillet ned, inden tidsfristen på otte dage er overskredet. Gør de ikke det, så fjerner Vejdirektoratet plakaterne og sender regningen for nedtagning og administration til det pågældende parti.
Det arbejde er vejmyndigheden allerede i gang med, og derfor kunne man tænke, at alle plakaterne snart er væk.
Men.
For Vejdirektoratet sørger kun for at fjerne plakaterne på de statslige veje. Det er kommunerne, der skal fjerne de ulovlige plakater på kommunale veje, hvis ikke partierne selv får dem fjernet.
Lang snor til partierne
TV2 Nord har spurgt samtlige nordjyske kommuner, hvad de gør ved plakater, der hænger på kommunens veje længe efter deadline. Og flere af svarene viser, at politikerne ikke behøver at skynde sig med at få deres plakater pillet ned.
Brønderslev Kommune forklarer, at de dagen efter plakaterne skulle være fjernet, ikke har i sinde at gøre noget, hvis lygtepælene stadig bliver brugt som politiske reklamesøjler. Jammerbugt Kommune giver politikerne en uge ekstra til at få plakaterne af vejen.
I Morsø Kommune kontakter de partierne, hvis kommunens vejmyndighed spotter forsømte valgplakater, og derfra giver de partierne nogle dage til at få styr på sagerne. Sker det ikke fjerner kommunen selv plakaterne og sender en regning. Det samme gør sig gældende i Jammerbugt, men altså først syv dage efter at plakaterne skulle være fjernet.
Lidt anderledes forholder det sig i Læsø Kommune, hvor kommunen forklarer, at problemet med forsømte valgplakater er så småt, at de ikke aktivt vil gøre noget ved det. Skulle der være en plakat eller to tilbage, bliver de fjernet uden regning til partiet. Det er simpelthen for meget administrativt bøvl, forklarer Læsø Kommune.
Også i Aalborg Kommune slipper partierne for en regning. Kommunen forklarer til TV2 Nord, at de ikke oplever et stort problem med valgplakater, der hænger for længe, men skulle der være nogen, så fjerner kommunen dem kvit og frit.
Det siger loven
Reglerne for valgplakater er ens i hele landet og definerer både hvornår plakaterne må hænges op, hvor de må hænge og hvornår de skal tages ned igen.
Ud over at fjerne efterladte plakater har Vejdirektoratet også en stor opgave med at sikre, at plakaterne hænger på en måde, der lever op til retningslinjerne.
Her må valgplakater ikke hænge:
På eller over motorveje, motortrafikveje og disse vejes rampeanlæg,
I midterrabatter, rundkørsler, midterøer og lign. på strækninger, hvor den tilladte hastighed er over 60 km/t.,
I midterrabatter, rundkørsler, midterøer og lign. på strækninger, hvor den tilladte hastighed midlertidigt er nedsat til 60 km/t. eller derunder,
På samme indretning som autoriseret afmærkning, herunder færdselstavler, vejvisningstavler eller lignende vejudstyr,
På højspændingsmaster, transformerstationer, kabelskabe og lignende,
Nærmere end 0,5 meter fra kørebanekant eller 0,3 m fra cykelstikant målt fra den nærmeste kant af valgplakaten,
Lavere end 2,3 m direkte over fortov eller cykelsti målt fra nederste kant af valgplakaten,
Højere end 1,5 m under laveste strømførende ledning målt fra øverste kant af valgplakaten, eller
På en sådan måde, at valgplakaten kan medføre skader på eller ændringer af vejtræer eller master til vejbelysning, hegn og indretninger til forsyningsvirksomhed.
Kilde: Indenrigs og Sundhedsministeriet