Limfjorden fylder 200 år: Pludselig forandring gav massiv fiskedød og væksteventyr
Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord
Det er måske en journalistisk stramning at sige, at Limfjorden blev til for 200 år siden. Men den ændrede sig i hvert fra det ene øjeblik til det andet og blev det, vi kender i dag.
Det var en voldsom nat mellem den 3. og 4. februar i 1825. En kraftig storm fik Nordsøen til at bryde hul ved Agger Tange, så saltvand strømmede ind i fjorden.
Det var det øjeblik, at den oprindelige Limfjorden var historie og en ny Limfjorden blev skabt.
- Det er en stor dag, når man som jeg til daglig arbejder med Limfjorden. Jeg plejer, at sige, at år 1825 for os er, hvad år 0 er for kristendommen, siger direktøren for Limfjordsmuseet i Løgstør, Anders Bloksgaard.
I løbet af få dage efter stormfloden i 1825 døde ferskvandslivet i Limfjorden. Der er vidnesbyrd om, at man flere steder gik i døde fisk til livet. En naturkatastrofe var hændt.
- På bagkant af katastrofen opstår et væksteventyr i en fjord, som ikke længere er en fjord men et sund, hvor man kan komme ud i begge ender, siger Anders Bloksgaard.
Se indslaget om den velkendte fødselar nedenfor.
Den vestlige del af Limfjorden levede før 1825 en afsondret tilværelse. Der var ikke passage for skibe ved Løgstør på grund af Løgstør Grunde, men med bruddet ved Agger Tange blev der skabt en vej ud.
- De små samfund ved den vestlige del af Limfjorden havde pludselig en vej ud i verden. De kunne nu handle med England og Norge, siger Anders Bloksgaard.
Samtidig vender fiskelivet tilbage til fjorden. Nu er det saltvandsfisk, og der er masser af dem. Men med hullet til Nordsøen opstår også nye udfordringer.
- Der bliver pludselig flere oversvømmelser inde i fjorden. Byer som Skive, Lemvig og Løgstør bliver jævnligt oversvømmet, fortæller Anders Bloksgaard.
Selvom Limfjorden nu har et par hundrede på bagen slanger den sig stadig videre gennem det nordjyske.