Nordjyske ambulancer fejler: For sent afsted og ofte ude af drift
Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Antallet af ambulancer, der ikke er i drift, er siden januar 2023 steget markant.
'I gode hænder'. Sådan lyder sloganet på Region Nordjyllands ambulancer. Men du kan risikere at skulle vente en del på dem, for de gode hænder mangler.
Det er ikke nogen ny historie, at Region Nordjylland har svært ved at leve op til kravene for ambulancekørsel. Nu ser det dog endnu værre ud end tidligere.
Antallet af ambulancer, der ikke er i drift, er siden januar 2023 steget markant. Hele 14 procent af de ambulancer, som Region Nordjylland står for driften af, var ikke klar til at rykke ud i juli måned, selvom de burde. Tilbage i januar var det tal 2,6 procent, viser nye tal.
Vi kan ikke have, at der kommer så mange dårlige historier ud fra vores beredskab. Det kan vi ikke tåle.
Morten Klessen (S), regionsrådsmedlem
Det er noget, der ærgrer Morten Klessen (S), der er medlem af regionsrådet.
- Det er jeg selvfølgelig ked af. Det er en rekord, man ikke ønsker at have. Særligt hvis det er utryghedsskabende for vores borgere, og de sidder og tænker: "Er der ingen ambulance, hvis vi er uheldige?". Det er der heldigvis, siger Morten Klessen.
Markant bedre hos private udbydere
Det betyder altså, at Region Nordjylland stadig ikke overholder dens egne krav til antallet af ambulancer, der skal kunne rykke ud.
I følge Den Præhospitale Virksomhed, der står for driften af regionens ambulancer, er mangel på mandskab 95 procent af forklaringen.
Vi har haft en trivselsrapport, som ikke har set allerbedst ud. Men vi arbejder på det.
Kenneth Lübcke, enhedschef ved Den Præhospitale Virksomhed
Men det er ifølge regionsrådsmedlemmet ikke godt nok.
- Vi kan ikke have, at der kommer så mange dårlige historier ud fra vores beredskab. Det kan vi ikke tåle.
Den Præhospitale Virksomhed er da heller ikke selv tilfreds med situationen.
- Man kan jo aldrig være tjent med, at man har lavet et beredskabssetup, hvor man skal besætte et antal beredskaber, og så kan vi ikke besætte dem, siger Kenneth Lübcke, der er enhedschef ved Den Præhospitale Virksomhed.
Selvom det er en landsdækkende udfordring at skaffe ambulancebehandlere, så har den private leverandør PreMed, der står for 40 procent af ambulancedriften i Nordjylland, langt fra de samme udfordringer som regionen. For mens 14 procent af regionens ambulancer, der burde være i drift, ikke var det, så var det kun 1,1 procent af PreMeds ambulancer, der ikke var klar til at rykke ud.
- De skal ikke stille ligeså mange beredskaber, som vi skal, så der er større krav til at få ansat mandskab. Det har vi så lidt svært ved, siger Kenneth Lübcke, der fortæller, at de efter sommerferien skal arbejde målrettet på rekrutteringen.
- Vi har haft en trivselsrapport, som ikke har set allerbedst ud. Men vi arbejder på det ved for eksempel at se på vagtplanerne - kan vi gøre noget andet med ønskevagtplaner, hvor man er herre over sin egen vagtplan?
Også når det kommer til, hvor hurtigt en ambulance skal afsted, overholder PreMed kravet i langt højere grad end regionen. I juli overskred Region Nordjyllands ambulancer kravet ved 8,7 procent af udrykningerne, mens PreMed kun kom for sent afsted ved 0,7 procent af udrykningerne.