Mangel på ambulancer bekymrer: - Et problem, hvis der er brug for fem, og der kun er fire til rådighed
Omkring hver femte ambulance i Nordjylland er ikke bemandet, når den ellers skulle være det, viser en aktindsigt, TV2 Nord har fået. Manglen på ambulancer, der er klar til at rykke ud, skaber utryghed.
Der er gang i seniordansen i aktivitetshuset Grønningen i Brønderslev. Stemningen er god, men det vækker bekymring, at der ikke nødvendigvis er en ambulance i nærheden, hvis der bliver brug for den.
- Det er et problem, hvis der er brug for fem, og der kun er fire til rådighed. Så er der nogen, der måske kommer til at vente for længe, siger Kirsten Jensen.
Frygter du at komme til at vente for længe?
- Det kan vi jo alle komme til, siger hun.
I den seneste tid har mere end hver femte nordjyske ambulance stået ubemandet i garagen, når den ellers skulle have været klar til at rykke ud.
- Hvis man står over for en, der ligger på jorden, er tiden jo lang, siger Inga Andersen.
Region Nordjylland oplyser i en mail til TV2 Nord, at det samlet set ikke er hver femte ambulance, der er ude af drift.
"Det er retteligt kun gældende for Den Præhospitale Virksomhed, hvorfor det samlede antal ambulancer ude af drift i løbet af et døgn er mindre på tværs af hele regionen," skriver Region Nordjylland.
Har du oplevet at vente længe på en ambulance?
Denne historie er blevet til på baggrund af et tip fra en bruger.
Hvis du har en historie, du synes, vi skal kigge nærmere på, så klik herunder og send en mail til redaktionen.
Mangler otte ambulancebehandlere
Region Nordjyllands egen ambulancetjeneste, Den Præhospitale Virksomhed, som driver ambulancebaserne i Vendsyssel og Aalborg-området, havde i september en såkaldt nedetid på 18,6 procent.
Det betyder tid, hvor ambulancerne skulle have været bemandet og i drift, men ikke var det.
Til sammenligning havde den private leverandør PreMed, som kører ambulancer i Thy, på Mors og i det meste af Himmerland i samme periode en nedetid på 2,4 procent.
- Når man laver den daglige vagtplanlægning, så kan man godt mærke, at vi mangler otte ambulancebehandlere. Det betyder, at kabalen i forhold til at bemande ambulancerne er lidt vanskeligere, siger Peter Larsen, som er direktør i Den Præhospitale Virksomhed.
På vagtcentralen for Akut Medicinsk Koordinering (AMK), hvor de tager imod alarmopkald fra nordjyderne, mærker de også, at der mangler ambulancer.
- Når man møder ind til, at man over det næste døgn måske mangler mellem 14 og 18 ambulancer, så får man lidt ondt i maven og overvejer måske lige en gang ekstra, hvad der kan komme til at ske. Har jeg rent faktisk de biler, der skal til, for at jeg kan hjælpe borgerne?, siger Søren Bach Baisgaard, som er fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på AMK-vagtcentralen.
Har skåret ned på overarbejde
Tidligere valgte Den Præhospitale Virksomhed at udbyde overarbejde for at få bemandet ambulancerne. Håndbremsen blev dog trukket først på sommeren, hvor det blev besluttet at skære ned på mængden af overarbejde, så økonomien ikke løb løbsk.
Har I valgt at acceptere, at ikke alle ambulancer kan bemandes?
- Jeg ved ikke, om vi har valgt at acceptere det, men vi bliver nødt til at arbejde med de præmisser, der er, og få hverdagen til at hænge sammen så godt som muligt, så vi er sikre på, at der fortsat er et højt serviceniveau, siger Peter Larsen.
Politikerne i regionsrådet har fastsat mål for, hvor hurtigt hjælpen skal være fremme ved nordjyderne. De bliver næsten opfyldt ved de mest akutte udrykninger, hvor situationen er livstruende.
Hvad kan få jer til at sige, at I er nødt til at gøre noget drastisk for at få flere ambulancer bemandet?
- Så skal vi være et helt andet sted i forhold til vores servicemålsopfyldelse i forhold til særligt de akutte og livstruende opgaver, siger Peter Larsen.
Servicemål
De politisk fastsatte servicemål i Region Nordjylland ser således ud:
Kørsel A (Ambulancekørsel med udrykning (blink og horn), som anvendes ved akut og livstruende sygdom eller tilskadekomst og ved trussel på førligheden)
Servicemålet opgøres som første professionelle præhospitale enhed på stedet, og opgøres for hele Region Nordjylland én gang årligt.
Andel fremme indenfor 10 minutter: 67 procent
Andel fremme indenfor 15 minutter: 90 procent
Andel fremme indenfor 20 minutter: 97 procent
Kørsel B (Ambulancekørsel uden udrykning, som anvendes ved akut og alvorlig, men ikke livstruende sygdom eller tilskadekomst)
Servicemålet opgøres som første ambulance på stedet, og opgøres for hele Region Nordjylland én gang årligt.
Andel fremme indenfor 15 minutter: 50 procent
Andel fremme indenfor 30 minutter: 93 procent
Den Præhospitale Virksomhed har valgt at tage flere elever ind i forsøget på at løse manglen på ambulancebehandlere. Det er dog en langsigtet løsning, da det samlet tager over fire et halvt år at blive uddannet ambulancebehandler.
Seniorerne i Brønderslev håber, at der også bliver gjort noget på den korte bane, så de igen kan danse uden at skulle frygte, at den nærmeste bemandede ambulance er langt væk.
- Heldigvis er jeg rask og rørig. Det er nok værre for dem, der sidder og ingenting kan, men det kan jeg jo også risikere, siger Annalise Nielsen.