Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fastelavnsboller storhitter: - Den perfekte udgave balancerer i smagen

Landets bagere langer fastelavnsboller over disken i stor stil, og i mange nordjyske køkkener bliver det traditionsrige bagværk kreeret. Nu kan du være med, når TV2 Nord kårer Nordjyllands bedste fastelavnsbolle.

De findes i et utal af varianter. Er du til dem med fløde? Dem med creme? 

Fastelavnsbollebølgen skyller i år ind over landsdelen med fornyet kraft, og mange har stærke holdninger til, hvad en god version af bagværket består af.

Spørger man Sigurður Elvar Baldvinsson, der er bager- og konditorunderviser på Tech College i Aalborg, og som er med som dommer til kåringen af Nordjyllands bedste fastelavnsbolle, skal en fastelavnsbolle først og fremmest være balanceret.

- Det vil sige en vis mængde syre eller frugt der balancerer den fede smag fra cremen eller flødeskummet, siger han.

TV2 Nord kårer Nordjyllands bedste fastelavnsbolle

  • Nu kårer TV2 Nord den bedste fastelavnsbolle bagt af en nordjysk amatørbager - og du kan være med. Send os et billede af din hjemmebagte fastelavnsbolle og fortæl, hvad der gør den så god. Se nederst i artiklen, hvordan du gør.

  • Vinderen kåres torsdag 17. februar klokken 12.00 på Tech College i Aalborg, hvor seks udvalgte mesterbagere mødes væbnet med hver sin hjemmelavede fastelavnsbolle.

  • For at deltage skal du bo i Nordjylland og desuden være villig til at dele din opskrift. Og så skal du selvfølgelig have mulighed for at være med til kåringen på Tech College i Aalborg torsdag 17. februar klokken 12.

  • Finalen bliver sendt direkte på TV2 Nord Salto og på TV2 Nords facebook-side, ligesom du også kan streame finalen her på tv2nord.dk.

  • Vinderen af konkurrencen får et gavekort til brunch for 10 personer ved Hune Bageri.

Hverken for sød eller for fed

Derudover må der gerne være et sprødt element i form af wienerdej, croissant, mørdej eller karamelliserede nødder – i hvert fald hvis man spørger faglæreren på Tech College.

Det er i hans optik vigtigt, at bollen hverken bliver for sød eller for fed i smagen.

- Man skal gerne kunne spise en hel fastelavnsbolle, og hvis man har lyst til lidt mere, så har den været helt perfekt, siger Sigurður Elvar Baldvinsson.

Let for fastelavnsbollen at blive til en stjerne

Fastelavnsbollen, der for første gang i Danmark blev beskrevet i kogebogen "Kogebog for smaa Husholdninger" af Madam Mangor i 1837, oplever lige nu stor hype.

Sigurður Elvar Baldvinsson peger på, at det blandt andet skyldes, at der er flere nye bagerier, der prøver at skille sig ud med fastelavnsboller, der både ser anderledes ud og smager anderledes end dem, vi kender, ligesom mange også deler billeder af deres hjemmelavede fastelavnsboller på sociale medier.

Opskrift på fastelavnsboller fra 1837

Ingredienser:

3 æg

60 g sukker

190 g smør

50 g gær

½ liter lunken sødmælk

1 kg hvedemel

500 g økologiske rosiner

50 g meget finthakket appelsinskal

½ tsk. kanel og ½ tsk. kardemomme.


Bemærk at bollerne ikke er fyldte og med glasur.

Pisk æggene med sukkeret. Smelt smør og hæld det i blandingen. Gæren opløses i den lunkne mælk og røres i blandingen. Rør halvdelen af melet i, og ælt derefter resten i til en blød dej. Dejen sættes til hævning et lunt sted til den har dobbelt størrelse. Ælt så rosiner, appelsinskal og krydderier i dejen. Formes til boller og sættes til hævning igen. Pensl med æg, drys med sukker og bag ved 200 °C, til de er lysebrune.


Kilde: Nationalmuseet

At fastelavnsbollen kan pyntes på mange forskellige måder, skubber til populariteten ifølge trendforsker Julia Lahme.

- Det er lettere for en fastelavnsbolle at blive til en stjerne, end det er for en grim, trist grovbolle, siger hun til TV2

Fastelavnsboller med creme.

Ifølge faglæreren på Tech College er det godt at få rusket op i de traditionelle opskrifter.

- Det skubber til hele faget, som er positivt for os alle sammen der arbejder i og omkring bagerierne, siger han.

Vær med i konkurrencen

Du kan enten dele billedet af din fastelavnsbolle i kommentarsporet på vores Facebook-opslag om konkurrencen:

Du kan lægge billedet ind på din Instagram-profil og bruge hashtagget #tv2nordelskerfastelavnsboller eller du kan sende billedet på mail til mehe@tv2nord.dk.

Vi skal have billedet senest 9. februar.

Er du blandt de seks udvalgte mesterbagere, kontakter vi dig torsdag 10. februar.


Politiet leder efter oplysninger om mand i drukneulykke

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Har du information om den mand, der her til morgen blev fundet i Limfjorden ud for Honnørkajn i Aalborg i morges? Så hører Nordjyllands Politi gerne fra dig.

Både dykkere, en båd og en redningshelikopter var her til morgen i gang med arbejdet med at finde manden i vandet. Det lykkedes at finde en mand en time efter anmeldelsen kom, og manden blev i livløs tilstand sendt til sygehuset.

Hans tilstand er kritisk og han er fortsat indlagt.

Nordjyllands Politi har imidlertid ikke kunnet identificere manden endnu. Derfor beder politiet nu offentligheden om hjælp.
- Mandens identitet er p.t. ukendt for os, og vi søger nu hjælp til at få klarlagt, hvem han er. Vi vil gerne høre fra vidner, der kan have set manden ved honnørkajen eller området dér omkring i morges, og vi håber også at høre fra folk, der ud fra signalementet kan have bud på, hvem manden kan være. Vi har indhentet videoovervågning fra området ved Honnørkajen, men vi er stadig interesseret i andre videooptagelser fra stedet, eksempelvis fra bygninger eller køretøjer, forklarer Thomas Ottesen vagtchef Thomas Ottesen, Nordjyllands Politi.

Signalement

  • Ca. 30-40 år
    • 170-180 cm høj
    • 75-80 kg
    • Slank kropsbygning
    • Sort krøllet hår og sort fuldskæg
    • Iført lyse Adidas-sko, en gul hættetrøje, sort jakke og sorte bukser
    • Manden har ingen andre kendetegn (som fx tatoveringer)
    • Manden har muligvis medbragt et gråt stofnet. En sådan blev fundet ved kajen.


Borgers tip gav pote: 21-årig mand dømt for indbrud i 22 varebiler

Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

Genrebillede.

Den 21-årige blev fremstillet i et grundlovsforhør, men endte med at få en straksdom.

En 21-årig mand er den onsdag blevet idømt otte måneders ubetinget fængsel for indbrud i 22 varebiler, hvor han har stjålet kostbart værktøj.

Det skriver Midt- og Vestjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Alle indbrud blev begået i den forgangne weekend i Thy og på Mors, som TV2 Nord tidligere har omtalt.

Retsmødet ved retten i Holstebro begyndte onsdag morgen som et grundlovsforhør, men da den 21-årige kunne erkende de forhold, som anklagemyndigheden lagde frem i retten, endte manden med at få en straksdom.

- Jeg er tilfreds med dommen. Vi ser alvorligt på den her type kriminalitet, og det, synes jeg, dommen er et udtryk for, at retten også gør, siger anklagerfuldmægtig fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi Nicolai Vestergaard Soelberg.

Borgers tip gav pote

Det var et tip fra en borger, der ledte efterforskerne fra lokalpolitiet i Thisted på sporet i sagen. Derfor kunne politiet tirsdag klokken 09.30 anholde manden.

Under et af indbruddene blev den 21-årige opdaget af ejeren af varebilen, hvilket resulterede i, at den 21-årige truede ejeren med vold. 

På en adresse fandt politiet desuden også koster fra indbrud i varebiler.

Medgerningsmænd fortsat på fri fod

Det er politiets formodning, at der fortsat er medgerningsmænd på fri fod, derfor fortsætter efterforskningen i sagen.

- Derfor har vi heller ikke yderligere kommentarer til sagen. Dog vil jeg gerne sige, at vi nu også kommer til at arbejde på at finde de retmæssige ejere til de koster vi har fundet, siger Niels Thing Kristensen fra lokalpolitiet i Thisted.

Den 21-årige mand modtog dommen, og blev fængslet umiddelbart efter retsmødet.


Hvad har du fået? Her er dine mest populære aftensmåltider

Foto: Canva.com

Måltidskulturen er i rivende udvikling.

Det kan rumstere i hovedet hele dagen.

Spørgsmålet om hvad aftenens måltid skal være. Nu er der dog hjælp at hente. I hvert fald hvis du vil indtage den samme gode spise, som flertallet oftest vælger, når de kokkererer.

En ny undersøgelse viser nemlig, hvad nordjyderne typisk ender med at ty til.

Øverst på listen har vi noget, som mange forbinder med i Italien: Pizzaen.

Den er efterfulgt af burgeren, mens rugbrød med pålæg indtager tredjepladsen.

Hvis du tror, at vi nordjyder er underlige, nu hvor rugbrød med pålæg ligger på en tredjeplads over mest fortrukne aftensmåltider, skal du måske tro om igen.

I Midtjylland topper den primitive ret nemlig listen. Bøf og kylling med kartofler og/eller grønt fuldender top fem i Nordjylland. De nye tal stammer fra undersøgelsen Madkultur24, som kortlægger danskernes måltidsvaner.

Følgesvend er med ved bordet

Undersøgelsen viser, at måltidskulturen i øjeblikket forandrer sig hurtigt.

- Mange af os oplever at skulle nå stadig mere i løbet af en dag, og vi gør det meste med mobilen i hånden. Det har allerede aflejret sig i hurtigere madlavning, flere færdiglavede løsninger og en større distance til råvarerne. Nu slækker vi også på rammerne for det fælles måltid, hvor blandt andet skærmene får plads ved det fælles bord, fortæller direktør Judith Kyst fra Madkulturen, som står bag undersøgelsen.

På landsplan er det nu hver ottende, som tager mobilen frem under et aftensmåltid, hvilket er en tredobling siden 2017. Særligt unge har svært at lægge telefonen fra sig. Her har næsten hver tredje telefonen fremme under aftensmåltidet.

Selvom mange giver efter for mobilvanerne og går mindre op i bordskik, er det stadig er syv ud af ti, der spiser aftensmad sammen med andre i 2024.

2156 voksne danskere har deltaget i undersøgelsen.


Milliardær-familie tjener knap 200 millioner - og det er kun i år

Foto: Henning Bagger (Ritzau Scanpix)

Svend Møller Hansen har nok at smile af. Hans holdingselskab tjener nemlig temmelig godt. Her ses han på stadion - han er nemlig storsponser for Hobro IK.

Familien Møller Hansen fra Hobro klarer sig temmelig godt, selvom virksomheden er solgt.

Prøv lige at forestille dig, hvad du ville gøre, hvis du pludselig tjente 196,1 millioner kroner.

Sådan gør jeg af og til, når jeg spiller lotto.

Men det er virkeligheden for den nordjyske familien Møller Hansen fra Hobro. De behøver ikke at forestille sig det. For familiens holdingselskab har nu har tjent 196,1 millioner kroner på et år.

Familiens formue er opbygget af Svend Møller Hansen, som også ligger navn til selskabet, der tilbage i 1969 stiftede stål- og betonkoncernen DS Gruppen.

Mange år senere kom hans søn, Mads Møller Hansen, ind i virksomhedens ledelse. Og i 2022 blev virksomheden solgt til det tyske industrikoncern Goldbeck Europe. De har dog ikke forstyrret hverken driften eller de godt 6000 medarbejdere.

DS Gruppen er en af Skandinaviens førende industrikoncerner inden for produktion og salg af stål- og betonløsninger til byggeri og industri.

Blandt landets rigeste

Holdingselskabet Svend Møller Hansen Holding A/S er ejet af hele familien, og ifølge regnskabet beskæftiger selskabet sig at besidde kapitalandele, investeringsvirksomhed, samt landbrug og andre beslægtede virksomheder.

Holdingselskabet ejer desuden 75 procent af dattervirksomheden Svend Møller Hansen ApS, og ejer 20 procent af den associerede virksomhed Compsoil A/S. Holdingselskabet har en egenkapital på 2,3 milliarder kroner - og det har været støt stigende de seneste år.

Far og søn er desuden på listen over de 100 rigeste familier i Danmark. Ifølge den seneste liste fra starten af 2024 er de nummer 66 på listen.


Billigt flyselskab trækker sig: Populær flyrute i fare for at lukke

Foto: Josep Lago, Scanpix

Ender det sådan, er det til stor ærgrelse for lufthavnsdirektøren.

Det kan efter nytår være slut med at tage en smuttur til den populære storby London fra Aalborg.

Ifølge flymediet Check-in, er lørdag 29. marts nemlig sidste dag, hvor flyselskabet flyver mellem Aalborg og London efter syv og et halvt år.

Lufthavnsdirektør, Niels Hemmingsen, kan endnu ikke be- eller afkræfte, om flyselskabet stopper sine ruter fra lufthavnen. Han påpeger dog, at der ikke er flere billetter til salg til London og til Girona fra marts næste år.

- Jeg har ikke fået en endelig bekræftelse fra Ryanair, men der er nok en overvejende sandsynlighed for, at de lukker dem, konstaterer han til TV2 Nord.

Er i dialog med andre

Ender det sådan, er det til stor ærgrelse for lufthavnsdirektøren.

- Det er altid ærgerligt at miste stabiliteten til to destinationer, og London ligger jo højt på listen og er attraktivt, siger han.

Selvom det endnu ikke er bekræftet hvorvidt det irske lavprisflyselskab lukker sine ruter, er Aalborg Lufthavn allerede nu i gang med at finde alternative flyselskaber til ruten til London.

- Vi er i fuld gang med at være i dialog med andre, for at få et overblik over hvilke muligheder, der er for at genetablere forbindelsen, forklarer han.

Lufthavnsdirektøren er træt af, at han endnu ikke har hørt noget, men han påpeger, at luftfarten generelt er udfordret for tiden.

- Mange flyselskaber mangler kapacitet, fordi der generelt mangler kapacitet i markedet, og så har vi også den her passagerafgift, der træder i kraft 1. januar næste år, som får store konsekvenser, afslutter han.