Farlig PFAS-forurening skulle være stoppet: - Det er uanstændigt
Foto: TV2 Nord
Både sundhed og miljøet har været udsat for en unødvendig risiko – og skylden i to ministerier.
Indsatsen har været så utilstrækkelig og langsommelig, at miljøet og danskernes sundhed har været udsat for en unødig risiko.
Så direkte lyder Rigsrevisionens kritik af myndighedernes håndtering af indsatsen mod PFAS, der over tid giver forøget risiko for nyrekræft og testikelkræft.
- Jeg finder statens langsommelige ageren i denne sag uanstændig. Det her er jo rigtige mennesker, der nu er holdt hen med snak og ligegyldighed i flere år, lyder det fra Kim Lessel, der er tidligere brandmand.
Kim Lessél har i 41 år arbejdet med brand - og 27 år som brandchef på Flyvestation Aalborg. Han kalder kritikken fra Rigsrevisionen "et lille skridt i den rigtige retning".
- Men det er jo utroligt, at der stadig kun bliver talt om sagen. Vi brandfolk er jo gentagne gange blevet lovet blandt andet en screening.
Holdt hen
Det var i marts 2022, at det blev besluttet, at 1000 nuværende og tidligere brandfolk skulle screenes for PFAS-stofferne, som de har været eksponeret for via brandskum.
Ifølge Brandfolkenes Organisation, ser undersøgelsen først ud til at starte til sommer.
Kim Lessél, der tidligere har fortalt om, hvordan giftig brandskum er blevet håndteret, er skuffet over, hvor lidt der er blevet gjort de seneste år, hvor faren ved PFAS-stofferne har været fremme.
- Sundhedsminister og nuværende Miljøminister Magnus Heunicke (S), der gennem begge jobs har været dybt involveret i PFAS/PFOS-sagerne, er nu pludselig blevet lidt aktiv på grund af rigsrevisionens berettiget skarpe kritik, tordner eks-brandmanden.
Når statsrevisorerne kalder myndighedernes ageren de sidste 15 år "meget utilfredsstillende", kommer de med den næsthårdeste kritik, det er muligt at give.
- Man skal jo tænke på, at jo længere der ventes med en aktiv indsats, jo mere vil skaderne og usikkerheden sprede sig, og jo større vil udgifterne blive, slutter Kim Lessél.
Helbredseffekter af PFAS
PFAS-kemikalier er ikke akut giftige, men stofferne kan medføre negative helbredseffekter, hvis man udsættes for dem over lang tid.
Forøget risiko for nyrekræft og testikelkræft
Nedsat vaccineeffekt hos børn
Forhøjede kolesteroltal
Forandringer i leverenzymer
Mindre fald i fødselsvægt
Øget risiko for højt blodtryk hos gravide
Kilde: CDC
Danske Regioner har udpeget op mod 15.000 steder i Danmark, hvor der er mistanke om punktforureninger med PFAS-stoffer.
Der er PFAS-forurening på 524 lokaliteter med særlig interesse for den fremtidige drikkevandsforsyning, viser de seneste undersøgelser.
Se dokumentaren 'Skumskandalen' nedenfor eller læs TV2 Nords longread her.