Lokal helt hyldet for at redde ældre kvindes liv under voldsom brand
Bo Julin Kollerup bliver her hyldet for sin indsats af chefpolitiinspektør hos Nordjyllands Politi, Jesper Bøjgaard. Foto: Per frank Paulsen
Snarrådig mand fra Suldrup modtog dusør fra Nordjyllands Politi efter vild redningsaktion.
- Hun var helt kulsort i hovedet og havde akut brug for hjælp.
Ordene kommer fra chefpolitiinspektør hos Nordjyllands Politi, Jesper Bøjgaard.
Han er overbevist om, at en ældre kvinde fanget i en ildebrand kan takke Bo Julin Kollerup for, at hun i dag er i live.
30. august i år blev hun nemlig reddet ud af sin bolig på ældrecentret Himmerlandshave i sidste øjeblik af Bo Julin Kollerup, der tilfældigvis var ude og gå en tur i området ved ni-tiden af aftenen.
- Pludselig kunne jeg lugte røg, og med det samme jeg kommer hen til huset kan jeg se, at ilden har fat i taget. Jeg kunne mærke på røgen og varmen, at jeg godt kunne kravle et stykke for at nå hen til hende, fortæller den tidligere deltidsansatte brandmand, der takket være sin uddannelse er vant til at begå sig under brande.
Hør Bo Julin Kollerup fortælle om den skæbnesvangre aften:
Bevarede ro og overblik
Netop hans hurtige reaktion var med til at redde kvinden fra døden – og netop dén bliver han her knap to måneder senere belønnet for med en dusør fra chefpolitiinspektøren hos Nordjyllands Politi.
- Det er en stor ære for mig at få lov at sige et par ord til dig og overrække dig en kuvert. Det er ikke hver dag, jeg er sammen med én, der har reddet en anden persons liv, så det er virkelig flot, lyder roserne fra Jesper Bøjgaard.
- Situationen var alvorlig, men du viser stort overskud og bevarer roen. Stort tillykke – det er virkelig godt gået!
Selv er den lokale helt glad for, at han kunne bruge sin erfaring til at hjælpe en fremmed kvinde i nød.
- Det er ikke sjovt at høre, at nogen er derinde (i flammerne, red.) De skal helst ud. Jeg var betænkelig ved at gå ind i huset fyldt med røg, men jeg har en del erfaring efter 21 år som deltidsansat brandmand, lyder det fra Bo Julin Kollerup.
Han blev fejret med både dusør og lagkage af hele tre betjente på den lokale politistation i Hobro.
Se den lokale helt reagere på dusøren:
- Det havde jeg ikke regnet med, så jeg var lidt overrasket. Men det er da kun pænt af dem, siger den ydmyge helt.
Kvinden, som Bo Julin Kollerup reddede, blev indlagt til observation for røgforgiftning, men overlevede umiddelbart uden mén.
Sådan bliver man indstillet til en dusør hos politiet
Borgere bliver som hovedregel indstillet til dusør af typisk en politiansat, som har været involveret i en hændelse, hvor den første og umiddelbare vurdering er, at en borger har gjort en ekstraordinær indsats og derfor bør hædres.
Indstillingen vurderes herefter ledelsesmæssigt og i henhold til interne regler om tildeling af dusører til private, inden den endelige beslutning om tildeling af en dusør tages.
En dusør fra politiet skal ses som en symbolsk anerkendelse er typisk på mellem 500 og 1.500 kroner.
Kilde: Rigspolitiet