Rigtig nordjysk julemad: Den skal koges i sødmælk
Diskuterer i også altid i din familie, når det gælder tilberedelsen af julemaden? Her får du kokken fra Fårup tre bedste tips til risalamande
Skal mandlerne hakkes let eller fint? Og skal kirsebærsovsen egentlig være kold eller varm? Holdningerne til risalamanden er mange, men hos Fårup Skovhus har de et bud på, hvordan en god nordjysk af slagsen ser ud.
– Du skal bruge en nænsom hånd. Man må hverken røre for kraftigt i risen eller fløden. Heller ikke, når det er blandet sammen. Rører man for kraftigt bliver den for sej, siger kok og restauratør Bo Larsen, der serverer adskillige liter Risalamande her i december på restaurant Fårup Skovhus.
De skal hakkes fint
En anden vigtig ting er håndteringen af mandler. Her kommer svaret prompte fra chefen i køkkenet på Fårup Skovhus.
– De skal hakkes fint i flager. De må absolut ikke være for store. De skal have en størrelse, så de skiller sig fint ud fra den store mandel, som vi skal huske at have i til sidst til mandelgaven, smiler restauratør Bo Larsen.
Ikke for tidligt!
Og er der en ting den garvede kok ikke kan få nok af at gentage, når man spørger ham, hvordan han selv laver julemad, er det forberedelse, der er det vigtigste. Det er simpelthen altafgørende, uanset om det er anden, desserten eller grønlangkålen, der skal laves.
– Hvis man er godt forberedt, kan man lave det færdigt på to minutter. Du kan lave risalamanden klar om formiddagen eller morgenen og sætte det på køl. Men du kan ikke lave det dagen før, for jeg synes, det skal være frisk pisket fløde, slår Bo Larsen fast.
Se Bo Larsen tilberede risalamande:
Sådan koger du risen
Noget af det allervigtigste for Bo Larsen, når det gælder risalamande, er, hvordan risen bliver tilberedt, og det vil sige kogt. Og her er der ikke tale om at bruge vand.
– Vi synes, I skal koge risen i sødmælk. Så brænder risen ikke så nemt på, og den bliver dejlig cremet, lyder det fra restauratøren.
Bo Larsens tre bedste tips til risalamande
Kog risen i sødmælk
Hak mandlerne fint
Rør desserten forsigtigt