Rigtig nordjysk julemad: Kun én rigtig måde at servere kålen på
Det kan næsten føre til krig mellem landsdelene, når man taler om grønlangkål, men her får du den nordjyske koks bedste råd.
Der er næsten lige så mange slags kål, som der er nordjyder. Men vendsysselsk grønlangkål kan kun serveres på én måde, siger kokken fra restaurant Fårup Skovhus, Bo Larsen.
- Jeg serverer den tør. Det kan ikke nytte noget, at det hele sejler på tallerkenen, smiler han omend blikket er stålfast og ikke efterlader nogen tvivl om, at der skal spidses ører ved punktet her.
Se, hvordan Bo Larsen laver vendsysselsk grønlangkål her:
En god kål er afgørende
Kvaliteten af råvarer er vigtig, mener Bo Larsen, som også understreger, at behandlingen af kålen skal følge klare forskrifter.
- Kålen skal koges i suppe for at give en god kraftig smag. Så skal kålen hakkes groft. Jeg kan godt lide at en vendsysselsk grønlangkål er lidt grov, slår Bo Larsen.
Dernæst handler det om at få en hel del sukker og fedt balanceret, forklarer han videre.
Varm langsomt igennem
- Vi skal tage os god tid i julen. Og det samme gælder tilberedelsen af kålen. Den skal varmes op stille og roligt uden at brænde på. Og der skal fløde i. Godt med fløde, men det fordamper. Og som sagt, skal kålen serveres tør, slår kokken fast.
Bo Larsens tre bedste tips til vendsysselsk grønlangkål
Kålen skal være god kvalitet og kogt i suppe
Der skal fedt, godt med sukker og fløde i
Kålen skal serveres tør - Det må ikke sejle rundt på tallerkenen
Hver dag op til jul deler kokken ud af sine bedste råd til forskellige dele af julebordet.