Aalborg Kommune politianmeldt: - Det er en meget alvorlig sag
Foto: Nanna Malou Rasmussen / TV2 Nord
Politiet skal nu undersøge 31 byrådspolitikere samt en håndfuld andre kommunale medarbejdere.
Fem partier står bag politianmeldelsen i en sag, som SF mener, er principiel.
En politisk bombe har ramt Aalborg Byråd.
Fortrolige oplysninger fra et lukket forhandlingsmøde i det udvidede økonomiudvalg er nemlig efter alt at dømme blevet lækket.
I et opslag på Facebook, der er delt af et bestyrelsesmedlem i BUPL i Nordjylland, beskyldes SF nemlig for at have foreslået at undersøge at flytte fritidscentrene i Aalborg Kommune fra Job og Velfærd og over i Børn- og Ungeforvaltningen. Oplysninger som stammer fra det lukkede møde.
Sagen har fået hele fem partier i byrådet til at melde sagen til politiet.
Brud på tavshedspligten
Bag anmeldelsen står SF, Enhedslisten, Venstre, Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne. Nu skal myndighederne finde frem til, hvem der har brudt sin tavshedspligt og lækket de fortrolige oplysninger.
- Det er en meget alvorlig sag. For det første har vi jo ikke stillet forslag om at lave en flytning, men blot ønsket at stille et spørgsmål, hvor mulighederne for ændringer i forvaltningsstrukturen, som er en del af budgetforliget, bliver undersøgt. Blot for at understrege den del, fortæller SF's gruppeformand, Peter Larsen.
Han er ikke i tvivl om, hvorfor en eller flere personer formentlig har valgt at lække de fortrolige oplysninger:
- Det her slipper ud med en kant og en vinkel, som jeg og de øvrige fire partier, der står bag politianmeldelsen, har svært ved at se være andet end et forsøg på at skade SF’s omdømme. Det er der ikke nogen tvivl om.
Sagen har principiel karakter, og derfor har de andre fire partier selv ønsket at gå med i politianmeldelsen, oplyser gruppeformanden:
- Nu er det jo os, det går ud over denne gang, men sagen er principiel. Vi kan simpelthen ikke have, at vi har nogle politisk lukkede rum, hvor der lækkes nogle ting fra. Det giver et forfærdeligt samarbejdsklima og en mistillid.
Skaber mistænkeliggørelse
Uden for politianmeldelsen står dog byrådets største parti, Socialdemokratiet. Her lyder begrundelsen fra gruppeformand Søren Kusk:
- Det er selvfølgelig en alvorlig sag, at der er lækket noget fra et fortroligt rum. Det skal der ikke herske nogen som helst tvivl om. Men vi synes også, at det, at gå til en politianmeldelse og sidde og anmelde hinanden i byrådet, er et voldsomt skridt at tage.
- Jeg mener også, at selve sagen ikke har så meget substans, kan man sige. Så vil nogen måske sige, at sagen er principiel, men jeg synes altså, at det er et drastisk skridt at tage, understreger han.
Læk blev dråben
Men den begrundelse falder ikke i god jord hos SF. Ifølge Peter Larsen har der nemlig været flere læk fra fortrolige rum den seneste tid, og derfor er der ikke kun tale om et enkeltstående læk, men et tilbagevendende problem, der skal handles på:
- Vi har haft en konsensus om, at vi blev nødt til at reagere mere konsekvent næste gang, det sker, og det er der så fem partier, som står bag i den her omgang. Det er jo ikke fordi, de andre partier har en interesse i at redde SF, men fordi det er gift for vores samarbejdsklima. Så når Socialdemokratiet vælger at negligere den her sag, stiller jeg mig faktisk ret uforstående, men nu er det jo heller ikke dem, der bliver ramt her.
Sagen ligger nu på bordet hos Nordjyllands Politi.