Søstre har fået flere hundrede beskeder efter dokumentar om omsorgssvigt
Nanna og Michelle Røge.
Michelle og Nanna Røge er taknemmelige over den positive respons, efter de stod frem og fortalte om en opvækst med omsorgssvigt.
Tre gange løb Michelle Røges telefon tør for strøm den dag, dokumentaren ”Ingen kære kommune” udkom på TV 2.
Den ene efter den anden besked tikkede ind med henvendelser fra folk, der enten havde sympati med Michelle og hendes lillesøster Nanna, eller som selv er vokset op i hjem med omsorgssvigt.
- Jeg fik op mod 400 beskeder. Min telefon var rødglødende, siger 29-årige Michelle Røge.
Hun svarede på alle beskederne. Det syntes hun, at hun skulle, når nu folk havde taget sig tid til at henvende sig til hende.
Især dem, der fortalte om deres egen opvækst.
- Det er min oplevelse, at flere selv bryder et tabu og fortæller deres historie. Det er rigtig overvældende, siger Michelle Røge.
Se ”Indblik” her, hvor Michelle og Nanna Røge blandt andet fortæller om reaktionerne på dokumentaren:
Tabte sagen i byretten
Dokumentaren ”Ingen kære kommune” på TV 2 skildrer Michelles kamp for at få retfærdighed efter en barndom i Hirtshals med forældre, der var stofmisbrugere og alkoholikere, og som ifølge søstrene udsatte dem for fysisk og psykisk vold.
Michelle lagde sag an mod Hjørring Kommune, fordi hun ikke mente, at de greb tilstrækkeligt ind i hendes barndom på trods af adskillige underretninger om forholdene i hjemmet.
Sagen kort
Sagen drejer sig om Menneskerettighedskonventionens artikel 3.
Myndigheder har en forpligtelse til at sikre, at ingen udsættes for umenneskelig eller nedværdigende behandling.
Michelles advokat mener, at Hjørring Kommune har krænket Michelles rettigheder ved ikke at iværksætte foranstaltninger for at forhindre, at hun blev udsat for massivt omsorgssvigt, vold og vanrøgt.
En sag, som hun tabte i byretten på grund af manglende beviser, og som hun nu har anket til landsretten.
Michelle Røge sagde ja til at fortælle om forløbet i dokumentaren, fordi hun håber, at hendes kamp kan inspirere andre.
- Uanset hvordan det her ender, har det skabt et fokus på noget, der er rigtig vigtigt, siger Michelle Røge.
Henvendelser giver håb
Mens Michelle udadtil klarer sig godt med mand, børn, hus, bil og uddannelse, er tilværelsen anderledes for 28-årige Nanna Røge.
Hun er førtidspensionist på grund af PTSD, autisme, angst, depression, spiseforstyrrelse og selvskade. Hun bor på et bosted og er jævnligt indlagt på en lukket psykiatrisk afdeling.
I programmet ”Indblik” fortæller Nanna, at hun var nervøs for, hvordan folk ville tage imod dokumentaren.
Ligesom Michelle er hun overvældet over den positive respons.
- Det betyder utroligt meget. Det giver mig håb, tro og motivation at blive anerkendt i, at vi blev svigtet. Mange fremmede har skrevet til mig, at de gerne vil være der for mig, siger Nanna Røge.
Klar til at kæmpe videre
Også flere politikere har reageret på dokumentaren.
Det nordjyske folketingsmedlem Preben Bang Henriksen (V) fortæller blandt andet til TV2 Nord, at han vil drøfte muligheden for et oprette et erstatningsnævn med justitsminister Peter Hummelgaard (S).
Idéen til et erstatningsnævn kommer fra Børns Vilkår. Nævnet skal erstatte lange og hårde retssager og være et sted, hvor kommuner og borgere kan mødes på mere neutral grund end en retssal.
Michelle Røge bifalder idéen om et erstatningsnævn.
- Jeg synes, det er et rigtig godt forslag, for det er opslidende at skulle gå gennem en retssag. Det er voldsomt, og man bliver retraumatiseret. Et erstatningsnævn gør det til noget, man kan være med til, siger hun.
Selvom retssagen sled på Michelle, er hun klar til endnu en gang at tage kampen op, når sagen skal for landsretten.
- Jeg tager den hele vejen. Så kan jeg kigge mig selv i øjnene og sige, at det var en sejr for mig, uanset udfaldet, siger hun.
Se mere i ”Indblik” længere oppe i artiklen eller på TV 2 Play.