Demonstration på to hjul: Lægestuderende protesterer mod fjernet tilskud
Protest mod selvbetaling af transtport til klinik.
Medicinstuderende kan ikke længere få betalt deres transport, når de skal i praktikforløb langt væk fra studiet. Det vil forværre lægemanglen i Nordjylland, advarer de studerende selv.
55 kilometer på de nordjyske landeveje iført kitler og operationshætter. Det var, hvad en gruppe medicinstuderende fra Aalborg Universitet torsdag kastede sig ud i, som en protest mod at de fremover selv må betale for deres transport, når de skal i praktikforløb langt væk fra deres bopæl.
Indtil oktober har det været muligt for de studerende, der har skulle i såkaldte klinikforløb på sygehuse og klinikker langt væk, at få refunderet deres transportudgifter eller få tilskud til overnatning. Men i oktober fik alle fire universiteter i Danmark, der uddanner læger, et brev fra Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte om, at de ikke længere må refundere udgifterne, da der ikke er hjemmel for at gøre det i loven.
En af dem, der allerede har mærket konsekvenserne af den manglende støtte, er Lærke Riis Korup, som for kort tid siden afsluttede et tre uger langt forløb på en klinik i Skagen. Et forløb der endte med at koste hende 1000 kroner i transport frem og tilbage.
- Med støtten kunne jeg have boet i Skagen, men i stedet for skulle jeg bruge 1000 kroner på at komme frem og tilbage. Og 1000 kroner er måske ikke meget for nogen, men for studerende så betyder det altså rigtigt meget, fortæller hun.
Vil blive i Aalborg
Ifølge Lærke Riis Korup selv, så betød det, at hun brugte de tre uger på at bekymre sig om billetpriser og togtider, i stedet for at få det optimale ud af tiden i Skagen.
- Nu har jeg det sådan, at jeg gerne vil blive i Aalborg, fordi jeg har fået et negativt indtryk af noget, der faktisk kunne have været rigtig godt, siger hun.
Og netop derfor advarer Foreningen af Danske Lægestuderende i Aalborg nu mod, at fjernelsen af tilskuddet i værste fald kan betyde, at den lægemangel, som i forvejen er en udfordring i Nordjylland, vil bliver større.
- Det kan på sigt betyde en del for lægedækningen. Når man selv skal betale for de her ophold, som jo er obligatoriske og kommer hele tiden, så påvirker det ens forhold til stederne. Og så er det ikke der, man søger hen, når man er færdig, mener formanden for FADL i Aalborg, Phillip Sperling.
Forholdene skal være ens for alle
Samtidig med at turen for de nordjyske medicinstuderende torsdag gik fra Aalborg til Hjørring, så har studerende i både København, Odense og Aarhus også været på cyklen i protest mod afskaffelsen af tilskuddet. Håbet er, at råbe politikerne op og få ændret på reglerne, så universiteterne igen kan refundere de studerendes udgifter.
Men hos Dansk Folkeparti vil man først se på, hvordan andre uddannelser håndterer praktikforløb, før man vil tage stilling til, om der skal ske en lovændring på området.
- Der er også andre uddannelser, hvor der er lange praktikker. Så der må vi først få en kortlægning af hvordan forholdene er. Hvordan er vilkårene for de medicinstuderende, for de lærerstuderende, for de sygeplejestuderende og så videre. Er der en urimelig, så må vi se på det. Hvis forholdene er nogenlunde ens, så skal de behandles ens, lyder det fra Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl.
Han afventer nu en rapport fra uddannelses- og forskningsministeriet, der skal kortlægge, hvordan forholdene for de medicinstuderende er, sammenlignet med andre uddannelser.