Corona-lempelser fra mandag: - Det er så vigtigt for os
På mandag kan erhvervsskolerne igen give elever i skolepraktik værktøj i hænderne - og det er længe ventet efter de faglige uddannelser i en længere periode har måttet klare sig med teoretisk undervisning online.
Fra på mandag bliver nogle af corona-restriktionerne lempet en smule. Foreningsliv uddannelsesinstitutioner og folkekirken, træder et skridt nærmere dagligdagen, som vi kendte den før corona.
Det spreder glæde hos såvel den erfarne præst som den unge gymnastikpige - men også på erhvervsuddannelserne.
På Techcollege i Aalborg er de lettede over, at de endelig kan få deres 428 elever tilbage i skolepraktik.
- Det betyder rigtig meget, fordi vi har så meget praktisk undervisning i virkeligheden. Alt det der virtuelle undervisning, som har stået for den teoretiske del af undervisningen, den har vi ligesom været over nu. Vi trænger til at komme ind og få fat i værktøjet, i bilerne, på værkstedet og lære eleverne noget, fortæller uddannelsesdirektør på Techcollege, Bo Banch, mens han viser rundt i elevernes autoværksted, der i disse dage står gabende tomt.
Mandag fortsætter forhandlingerne om en mere langsigtet plan for genåbningen af Danmark.
Folkekirken rykker udendørs
Det er unge fra knap 20 forskellige uddannelser, der fra mandag kan komme tilbage på techcollege.
- Jeg glæder mig jo, fordi det er så vigtigt for os. Men det er også en udfordring, fordi vi skal have et testcenter op at køre herude. Vi skal have eleverne testet to gange om ugen, forklarer Bo Banch.
Også i folkekirken lempes restriktionerne. I øjeblikket må der være en kirkegænger per 7,5 kvadratmeter. Men fra på mandag får kirkerne mulighed for at afholde udendørs gudstjenester med op til 50 personer.
FAKTA
Partierne er enige om en yderligere genåbning. Følgende gælder fra den 22. marts 2021.
- Afgangselever i grundskoler samt på ungdoms- og voksenuddannelser i Region Hovedstaden efter samme model som resten af landet. Testmodel som hidtil. (Undtaget er afgangselever i kommuner med særlig høj incidens – vurderes af Epidemikommissionen.)
- Certifikatfag er i nogle erhvervsuddannelser helt centrale for uddannelsen. Undervisningen er ofte rent praktisk og kan ikke gennemføres virtuelt. Derfor gives mulighed for fuld genåbning og fuldt fremmøde for elever, der skal deltage i certifikatfag og for elever i skolepraktik i hele landet. Testmodel som hidtil.
- Forsamlingsforbuddet hæves til 10 personer udendørs. Det bemærkes, at sundhedsmyndighederne stadig har de samme anbefalinger om max 5 personer i hjemmet og begrænsning af social kontakt mv.
- Forsamlingsforbuddet hæves for udendørs idræt-, fritids- og foreningsaktiviteter i organiseret regi fra 25 til 50 personer.
- Der åbnes for udendørs gudstjenester mv. med op til 50 personer. Dette ændrer ikke på de gældende regler for indendørs gudstjenester mv.
Kilde: Statsministeriet
- Vi er glade for den mulighed, der nu er mulig her til påske. For en lille landsbykirke, der betyder det virkelig meget, at vi har mulighed for at kunne holde udendørs gudstjeneste, fordi der i nogle af landsbykirkerne måske bare må være 10 eller 11 personer på grund af de meget restriktive regler, vi har for tiden, siger Viggo Ernst Thomasen, der er provst i Frederikshavn Provsti.
Men er det egentlig ikke besværligt med gudstjenester udendørs?
- Det er klart at orglet, det er meget meget upraktisk. Det er lidt svært at få ud, men så finder man et andet instrument til at akkompagnere salmesangen. HVIS vi må synge.
I over et år har det på grund af smitterisikoen ikke været tilladt at synge i kirken. Og provsten i Frederikshavn er ved at godt træt af at nynne.
- Hvis man virkelig skal kvæle en protestantisk luthersk gudstjeneste, så er det ved at tage kvælertag på salmesangen. Altså det er simpelthen hjertet i gudstjenesten, mener han.
Det er Sundhedsmyndighederne, der i fællesskab med Kirkeministeriet skal beslutte, om det skal være tilladt at synge, når gudstjenesterne foregår udendøre. Den beslutning er endnu ikke truffet.
Flere kan igen dyrke idræt i fællesskab
Forsamlingsforbuddet for udendørs foreningsaktiviteter hæves fra 25 til 50 personer. Det ser de frem til gymnastikforening, AIG i Aalborg, hvor de allerede er hoppet udenfor.
- Jeg tænker, det er superfedt og rigtig dejligt for vores medlemmer, fordi det betyder, at der er flere, der kan komme til at lave noget gymnastik her i foråret. Vi vil jo allerhelst være inde i hallen, og lave en masse gymnastik, men som tingene ser ud lige nu, så indfinder vi os, og jo flere vi må være samlet udenfor, des flere kan få muligheden for at lave noget gymnastik, lyder det fra Maria Thomsen, der er projektleder og træner i foreningen.
Og det er træneren ikke den eneste, der ser frem til.
- Det glæder jeg mig rigtig meget til, fordi vi kan ikke træne lige så mange gange udenfor, som vi normalt gjorde indenfor, så jeg glæder mig meget til, at vi kan komme til at træne flere gange, siger 12-årige Karla Marie Ovesen.