Diana fik ret: Læge brød sin tavshedspligt
Se hele indslaget fra TV2 Nord.
Diana Christiansen fra Kvissel har nu fået vished for, at hendes læge ikke bare brød sin tavshedspligt, men også handlede i strid med sundhedsloven i forbindelse med en forsikringssag.
Vi fortalte om Diana Christiansen første gang 5. juli sidste år.
Efter en arbejdsskade skulle hendes læge sende de nødvendige journaloplysninger til blandt andet hendes forsikringsselskab, men også strengt personlige oplysninger fra hendes journal blev udleveret.
Diana Christiansen har klaget over forløbet, og har altså nu fået medhold.
Det er helt tydeligt, at vi ikke kan stole på, at reglerne bliver overholdt
Lene Linnemann, Regionsrådsmedlem, SF
Sundhedsvæsenets Disciplinærnævns afgørelse er klar, og den udtaler en krads kritik af læge Vesne Djordjevic, fordi hun har udleveret personfølsomme oplysninger om sin patient Diana Christiansen.
Hun kan nu til gengæld sætte et foreløbigt punktum i sin klagesag mod sin tidligere læge.
- Der kom da lige et: "Yes!" Jeg er egentlig glad for at vide, at det ikke er mig, der er helt galt på den. På den måde er det en sejr, siger Diana Christiansen.
- Uacceptabelt og betænkeligt
TV2 Nord har siden november 2019 afdækket, hvordan sygehuslæger, der i deres fritid laver lægeerklæringer, har misbrugt deres adgang til patienternes fortrolige journaloplysninger. Nu er en praktiserende læge altså afsløret i det samme.
- Jeg synes, det er helt og aldeles uacceptabelt, siger Per Larsen, Sundhedsordfører hos Konservative og medlem af Regionsrådet og fortsætter:
- Når der er læger, der går ind og henter mere materiale, end der er behov for, og mere materiale end patienten har givet ret til at hente, det kan vi simpelthen ikke leve med, og det skal stoppes.
Ifølge Region Nordjylland er der ikke tale om et problem - det viser regionens egne stikprøver.
Loven er klar på området, og den skal holdes
Per Larsen, Sundhedsordfører, Konservative og medlem af Regionsrådet
TV2 Nord har til gengæld fundet flere eksempler på, at patienternes følsomme data er sendt direkte videre til forsikringsselskaber.
- Det er jo betænkeligt, at I kan påvise, at det foregår hyppigere, end det tilsyneladende lyder til fra vores administration, siger Lene Linnemann (SF), der er Regionsrådsmedlem, og fortsætter:
- Det er helt tydeligt, at vi ikke kan stole på, at reglerne bliver overholdt, når vi i denne sag kan se, at lægen ikke kender lov og ret og omgås sundhedsloven og ser stort på sin tavshedspligt.
Mere kontrol med læger
Diana Christiansens læge har tidligere afvist at have handlet forkert i sagen.
Til Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn udtaler hun da også, at hun "har fulgt den almindelige procedure".
TV2 Nord ville gerne have spurgt Vesne Djordjevic og hendes kolleger i Lægehuset Asylgade 19 i Frederikshavn, om det er almindeligt at bryde tavshedspligten og handle i strid med sundhedsloven, men hverken lægehuset eller deres organisation PLO har ønsket at udtale sig om sagen.
- Nu skal vi i regionsrådet tage en beslutning om, at vi vil have det her stoppet. Vi er nødt til at gå ind og se, hvad er det for nogle læger, der kan være problemer med, og så må man jo lave et skærpet tilsyn på dem, siger Per Larsen (K) og fortsætter:
- Det er en absurd situation, som patienterne kommer i. Loven er klar på området, og den skal holdes - uanset om det gælder læger på vores sygehuse eller ude i de private praksisser.
Jeg vil da håbe, at jeg er den sidste det her sker for
Diana Christiansen
Også Lene Linnemann (SF) ser med stor alvor på sagen.
- Jeg synes, det er et helt galt set-up, vi har med de læger, der bijobber for forsikringsselskaberne. Det skulle jo skilles totalt fra hinanden, siger hun og fortsætter:
- Jeg kunne godt forestille mig, at vi tog nogle flere stikprøver og foretog flere kontroller af de læger, der bijobber generelt.
Blev smidt ud
Diana Christiansen har betalt en høj pris for at tage kampen op for sin sag.
Hun blev nemlig smidt ud som patient, da hun klagede over sin læge.
Hun er tilfreds med afgørelsen i sagen, men er samtidigt rystet over hendes nu tidligere læges adfærd.
- Jeg vil da håbe, at jeg er den sidste det her sker for, ellers havde jeg ikke gået alt det her igennem, siger Diana Christiansen.
- Det har ikke været gratis at tage kampen, men siger man A må man også sige B. Jeg er normalt meget stille og rolig, men den her behandling har jeg ikke villet finde mig i.