Forbud mod bundtrawl kan blive katastrofalt for Læsø
Nyt forslag vil begrænse Strandby- og Læsø-fiskernes mulighed for at fiske jomfruhummere i Kattegat.
- Det er en træls dag. Vi nåede lige at semiglæde os over, at CO2-afgiften er udsat. For det har jo kæmpe konsekvenser for Læsø-fiskerne.
Sådan lyder det fra Læsøs borgmester Tobias Birch Johansen (V), efter det er kommet frem, at der ifølge et regeringsudspil skal laves et forbud mod at fiske med bundtrawl i det nordlige Kattegat.
Mere præcist er det omkring Hertas Flak, Den Kinesiske Mur og Kims Top, at det skal gøres forbudt at fiske med bundtrawl.
Derfor kommer det til at få stor betydning for Læsø- og Strandby-fiskerne.
- Det er et rigtigt stort erhverv, som er med til at holde rigtigt meget gang i vores samfund, og det er særligt attraktivt for Læsø, fordi man relativt hurtigt kan nå ud til fangstpladserne, siger borgmesteren og fortsætter:
- Og man behøver ikke have sådan nogle voldsomt store skibe for at fiske jomfruhummer i Kattegat, men nu begrænser man de fangstområder, der er. Og det gør vores fiskere voldsomt frustrerede.
Han håber derfor, der kommer en landspolitisk plan, så Læsø-fiskerne kan undgå forbuddet.
- Men jeg tror desværre, løbet er kørt. Sådan ser det i hvert fald ud på de udmeldinger, der er kommet, siger borgmesteren.
Landspolitikere på færgen
Der er ellers vilje hos i hvert fald en del af landspolitikerne til at hjælpe Læsø og de pressede fiskere. Sådan lød det fra Danmarksdemokraterne, der brugte en del af mandagen på en ekskursion til Læsø, hvor der selvfølgelig var jomfruhummer på frokostbordet.
- Når man lukker ned i det område fra Læsø til Anholt, så bliver specielt Læsø og Strandby hårdt ramt af det her, for det er i det område, mange af dem fanger deres jomfruhummer. Og hvis ikke, de kan være der, så skal de jo eventuelt sejle til Skagerrak for at fiske, og det betyder større pres på det område og mere CO2-udledning, fordi de skal bruge mere brændstof, siger Danmarksdemokraternes fiskeriordfører Kristian Bøgsted.
Et lignende argument er blevet fremført af fiskerne i forbindelse med den CO2-afgift, som fiskeriet har været pålagt siden 1. januar. Den er som en del af regeringens udspil blevet udsat til 2030.
Nu ser han frem til de kommende forhandlinger om fiskeriet.
- Vi skal have kigget på, at når man lukker områder, så er vi også nødt til at tage hensyn til, hvor man fisker henne. For fiskeriet berører altså kun 20 procent af havbunden i dag. Så der er jo mange områder, der i dag er friholdt fiskeri.
Lægger op til kompensation
Som en del af udspillet vil der blive iværksat kompenserende foranstaltninger målrettet de berørte fiskere.
Men penge kommer ikke til at række langt i situationen. For det er ikke penge, Læsø kommer til at mangle, hvis udspillet bliver en realitet - det er børn.
- Det her er nok den største udfordring, jeg har stået overfor i mine 11 år på posten, så vi har ikke en løsning. Vi er nødt til at skulle have noget hjælp fra central hold til at få det her til at fungere. Og det er ikke sådan noget med, at man kan sende en check på 10 millioner, og så klarer vi os sikkert, for man kan endnu ikke købe børn for penge - heldigvis. Men fiskerne leverer børn til skolen, og det kan jeg ikke lige se et alternativ til her, siger Tobias Birch Johansen.
Hvordan er stemningen på øen?
- På havnen, for at svare helt konkret på dit spørgsmål, er der ikke sådan særlig god stemning, det er jeg nødt til at sige. Men jeg oplever også bare nogle fiskere, som er klar til at gå ind i den her kamp, klar til at omstille sig, hvis det er det, der skal til, og hvis ellers slaget er tabt. Men selvfølgelig først, når det er tabt. Men så tror jeg også helt sikkert på, at vi har et erhverv, der er klar til at gribe det her og få det bedst mulige ud af det, slutter borgmesteren.
I udspillet lægges der også op til at forbyde bundtrawl i Bælthavet. Det betyder, at det vil være forbudt at fiske med bundtrawl i et 18.000 kvadratkilometer stort område, hvis udspillet bliver til virkelighed. Det svarer til 17 procent af de samlede danske havarealer.