Havn i økonomisk stormvejr: Kæmper for at skaffe penge i kassen
Situationen er ikke stabil, men der er håb. Sådan beskriver Frederikshavn Kommunes borgmester Birgit Stenbak Hansens tilstanden for Frederikshavn Havn.
Havnen forsøger at overleve som kommunal selvstyre havn, men de økonomiske udfordringer med at få penge i kassen er store, og de kommende år budgetterer man med negativ likviditet.
- Vi er ikke der, hvor vi kan sige, at havnen går konkurs. Vi ved, at vi har en kæmpe klods om benet, og det er olieterminalen, som er blevet forsinket og dyrere, og det er gået ud over havnens evne til at betale regningerne, siger borgmesteren.
Hvis Frederikshavn Havn ikke er i stand til at betale sine regninger og afdrag på gælden, så vil havnen i yderste konsekvens overgå til kommunen, som så vil skulle finde pengene i kommunekassen.
- Jeg kan love, at det er alvorligt, og vi tager det også alvorligt. Det, der kan ske i værste fald, er, at havnen ikke kan betale sine regninger og bliver en kommunal havn ligesom tilfældet var i Thisted Kommune, hvor Hanstholm Havn manglede penge. Så er det kommunen og byrådet som skal udrede det, og så skal vi over og tale med ministeriet om, at vi får noget afdragsfrihed på gælden, siger Birgit Stenbak Hansen (Socialdemokratiet).
Havneovertagelse koster dyrt
Thisted Kommune blev sidste år tvunget til at overtage Hanstholm Havn, som havde en gæld på 630 millioner og et driftsunderskud fra 2021 på 17 millioner kroner. Det betød, at man måtte spare i kommunen i år på 60 millioner kroner, og vurdering lyder på, at overtagelsen koster kommunen 175 millioner kroner.
Sådan et scenarie vil man gøre alt for at undgå i Frederikshavn.
- Hvis havnen bliver kommunal havn, så er det fordi, det er gået galt, fastslår borgmesteren.
En kommunal overtagelse af havnen vil ligesom i Thisted Kommune blive meget dyr for borgerne og betyde nedskæringer og serviceforringelser.
Det vurderer kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
- Hvis kommunen pludselig står med en kæmpe gæld, som man skal til at betale af på, så bliver man nødt til at skære ned på andre af de ting, som kommunen bruger penge på. Altså skoler, daginstitution og ældre, siger Roger Buch.
Lånegarantier for 207 millioner kroner på 3 måneder
Tre gange de seneste tre måneder har Frederikshavn Kommune måttet stille lånegaranti til havnen. I september var det 85 millioner. For en måned siden var det 52,5 millioner kroner og nu er det 69,5 millioner kroner, som man skal kautionere for.
Det er alene 207 millioner kroner i år.
Det betyder, at det samlede beløb, som kommunen har stillet kaution for vil være omkring en milliard kroner.
- Jeg vil ikke sidde og feje ind under gulvtæppet, at det her ikke er svært. Det er rigtig svært, og det er en ordentlig gang blæst, som vores havn er i, men det duer ikke, at vi taber pusten, siger borgmester Birgit Stenbak Hansen.
Frederikshavn Havn har netop søgt Frederikshavn Kommune om to lånegarantier på i alt 69,5 millioner kroner. Den ene sag handler om et intern køb, hvor havnen vil overtage fem bygninger, som i dag ejes af et af havnens to datterselskaber, og for at det kan lade sig gøre kræver havnens pengeinstitut Nordea, at Frederikshavn Kommune stiller en lånegaranti på 55 millioner kroner og dermed kautionerer for lånet.
Den anden sag drejer sig udnyttelse af låneramme. Her beder havnen om lånegaranti på 14,4 millioner kroner.
- Hvis det i værste fald ender med, at havnen ikke kan fortsætte i den model, som den ligger i nu, og at kommunen bliver nødt til at overtage, så skal man overveje om, det er nu, at man skal gå ind og trække stikket i stedet for om tre-fire år, hvor det så er blevet endnu værre, siger kommunalforsker Roger Buch.
Borgmester: Byggeri endt i hat og briller
Hovedårsagen til Frederikshavn Havns store økonomiske vanskeligheder er et olieterminalanlæg, som havnen har bygget til Stena Oil.
Byggeriet er blevet over tre år forsinket. Samtidig er budgettet skredet med mere end 200 millioner kroner.
Terminalerne blev midt i november overdraget til svenske Stena Oil, men byggeriet skaber fortsat problemer.
- Den er jo ikke færdig. Det er en kæmpe klods om benet, og vi har næsten vores eget lille supersygehusbyggeri, hvor det går i hat og briller, men man kan ikke sådan give op, siger borgmesteren.
Frederikshavn Kommune købte for 22 år siden havnen af staten for 295 millioner kroner.
I dag er gælden vokset til 1,5 milliarder kroner og mere end det dobbelte af den gæld, som Hanstholm Havn havde.
Trods den aktuelle alvorlige økonomiske situation, så maner borgmesteren til besindighed.
- Jeg vil bede borgerne om at sove godt om natten. De skal ikke tænke på havnen. Der er vi mange, som vil træffe de beslutninger, som der skal til og ikke løbe skrigende mod Varde, fastslår borgmesteren.