To klitter blev ødelagt i Skagen – nu begynder retssagen

Onsdag sidder to mænd på anklagebænken tiltalt for at have ødelagt to klitter på Skagen Sønder Strand.

En meget omdiskuteret sag fra Skagen begynder onsdag ved retten i Hjørring.

To mænd er tiltalt for groft hærværk og for at have overtrådt flere bestemmelser i Naturbeskyttelsesloven ved i oktober måned i 2019 at have ødelagt to fredede klitter ved Skagen Sønderstrand.

Den ene af mændene på anklagebænken er den 61-årige aalborgensiske erhvervsmand Hans Andersen, der ifølge anklagen har foranlediget den anden tiltalte i sagen, en 39-årig mand, til at flytte en større mængde sand og beplantning fra de to klitter en oktober nat i 2019.

- Vi går efter en fængselsstraf til både den, der udførte og den, som bestilte det, og udgangspunktet vil være en ubetinget fængselsstraf, siger specialanklager ved Østjyllands Politi, Jan Østergaard.

I tiltalen lyder det, at hærværket på de to klitter i alt løber op i cirka 447.000 kroner. Udover hærværket er de to mænd også tiltalt efter en paragraf, der sjældent bliver rejst tiltale efter, hvor det hedder sig, at der er ”forvoldt skade på landskabelige og kulturhistoriske værdier af hensyn til almenheden”.

- Min klient er selvfølgelig ikke enig i anklageskriftet, for så havde vi haft en helt anden sag, hvis han havde været det, og derfor nægter han sig fortsat skyldig, siger Hans Andersens forsvarer Rasmus Amandusson.

To skrællede klitter over natten

Sagen om de to ødelagte klitter i Skagen er efterhånden halvandet år gammel, men siden er der skrevet og sagt meget om hærværket, der fandt sted om natten den 26. oktober.

En gummiged havde i løbet af natten kørt op på de to klitter, fjernet toppen af klitterne og skubbet sandet ud over kanten, så det lå på stranden til stor forfærdelse for de lokale i Skagen, der næste morgen tydeligt kunne se skaderne.

Til at starte med fik ødelæggelsen stor opmærksomhed, fordi de to klitter er fredede og står tæt ved det ikoniske vippefyr i Skagen. Straks gik spekulationer også på, hvem som kunne stå bag hærværket på klitterne, der ligger tæt på en af en af de finere og dyrere adresser i Skagen. Derfor begyndte flere lokale at vende blikket mod husene, der kunne have gavn af en formindsket klit. 

En af de lokale er Oluf Lou, som vi på TV2 Nord snakkede med på Skagen Sønder Strand søndag den 27. oktober 2019.

- Man kan jo ikke pege på nogen uden beviser, men det er ret åbenlyst, hvem der profiterer ved det her, så jeg tænker, det er indlysende, hvor man kan starte en efterforskning. Det er jo klart ulovligt det her, så det er jo en sag for politiet, sagde Oluf Lou den gang til TV2 Nord.

To mænd anholdt i sagen

Siden gik harmen fra de lokale i Skagen og hele vejen op på ministergangene, hvor Miljøminister Lea Wermelin (S) var chokeret over, at sandet fra den fredede klit var blevet fjernet i løbet af weekenden.

- Det er meget alvorligt, og det er selvfølgelig også dybt uacceptabelt, at man ødelægger unik dansk natur, som det er sket i Skagen. Det er vigtigt, at vi tager skarp afstand fra det, og jeg kan kun opfordre alle med informationer til at henvende sig til politiet, sagde Lea Wermelin (S) få dage efter klitterne var blevet skrællet.

Lidt over to uger efter klitterne var blevet ødelagt kunne Nordjyllands Politi så fortælle, at de havde anholdt to mænd i sagen og sigtet dem for groft hærværk mod de fredede klitter i Skagen og overtrædelse af Naturbeskyttelsesloven. 

Samtidig kunne de oplyse, at de to anholdte mænd begge fra bosiddende i Nordjylland, men nærmere ville de ikke komme deres adresse.

Hans Andersen står frem

De efterfølgende uger og måneder var det småt med nyt i sagen om de ødelagte klitter, indtil den kendte aalborgensiske erhvervsmand Hans Andersen stod frem hos TV2 Nord og fortalte, at han er en af de to sigtede i sagen om den ødelagte klit.

Han fortalte dengang i sommeren 2020, at han, dagen inden klitterne i Skagen blev ødelagt, mødtes med den anden sigtede i sagen. Han afviste på det tidspunkt og afviser stadig, at deres møde handlede om, at de skulle planlægge hærværket.

- Jeg kan kun beklage, hvis jeg skal blive en del af det i en senere dom. Men jeg har ikke bestilt en gummiged eller kørt en gummiged. Jeg synes, det er forkert, at den hændelse har fundet sted, og det kan man kun beklage, sagde Hans Andersen til TV2 Nord.

- Det kan godt være, jeg har sået et frø - det må retten afgøre på et senere tidspunkt. Jeg har i hvert fald talt med hjertet, det er helt sikkert, forklarede Hans Andersen.

250 kubikmeter eller 3.500 kubikmeter?

Siden Hans Andersen stod frem offentligt som sigtet i sagen, er der om man så må sige gået sand i snakken. Enten rigtig meget sand eller noget mindre sand. For den aalborgensiske erhvervsmand var ikke enig med kommunen i, hvor meget sand, der var flyttet fra de to klitter.

I politianmeldelsen lød det, at der var fjernet mellem 3.000 og 3.500 kubikmeter sand. Det var Frederikshavn Kommunes natursagsbehandler, som efter en besigtigelse på stranden to dage efter ødelæggelserne vurderede sådan. Omvendt mente Hans Andersen, at der var tale om en langt mindre mængde sand. Han havde to forskellige landinspektører til at måle skadernes omfang, og de vurderede, at der var tale om 135 til 250 kubikmeter sand.

Ødelæggelserne ville ifølge Frederikshavn Kommune koste omkring en halv million kroner at reetablere. Så langt er anklagemyndigheden også med, men de har nedjusteret mængden af sand, som de mener, er blevet flyttet.

- Vi har et estimat, der ligger mellem 800 og 1.100 kubikmeter, siger specialanklager ved Østjyllands Politi, Jan Østergaard.

Estimatet er dog stadig langt fra den mængde, som Hans Andersen mener. Derfor er Hans Andersens forsvarer ikke helt tilfreds, fordi han mener, at mængden af sand er afgørende for, hvor stor en straf Hans Andersen eventuelt vil få, hvis han bliver dømt.

Tre dage sat af til retssagen

Nu skal det så altså afgøres i retten i Hjørring om Hans Andersen har mere end sået et frø, og hvor meget sand og beplantning, der er blevet fjernet fra de to klitter.

Onsdag den 7. april går retssagen i gang, og efter planen falder der dom i sagen fredag den 9. april.


Seneste nyt

fra Nordjylland