Nyt nævn skal hjælpe ofre for omsorgssvigt med at undgå retssager
Foto: Mads Venzel Frost
Børns Vilkår mener, at der bør oprettes et erstatningsnævn i stedet for, at ofrene skal igennem retssager for at få erstatning.
Når omsorgsvigtede som Michelle Røge selv skal tage affære og forsøge at få erstatninger for kommunale svigt, er retssagerne hårde at gennemgå for ofrene.
Derfor mener direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, at der skal oprettes et særligt erstatningsnævn, der kan håndtere sagerne. Et nævn hvor kommuner og borgere kan mødes på mere neutral grund end en retssal.
- Og hvor man kan tage højde for det særlige forhold, der er, når sagerne er gamle, og at dokumentationen måske er ufuldstændig, men hvor der ikke er nogen, der rejser tvivl om, at børnene har været udsat for grove svigt og overgreb, konstaterer han.
Ønsket kommer efter TV 2-dokumentaren 'Ingen kære kommune', hvor Michelle Røge fra Hirtshals står frem og fortæller om en barndom fyldt med svigt.
- Jeg synes, det er hjertegribende og rystende at se, hvordan de her to børn har været fuldstændig overladt til en dysfunktionel familie, og at de først meget sent i deres opvækst fik noget, som mindede om hjælp, og som i øvrigt er en meget billig hjælp for kommunen at give - nemlig sådan et efterskoleophold.
Sad utallige underretninger overhørig
I dokumentaren fortæller hun om sin og søsterens barndom med alkoholiske og stofmisbrugende forældre, samt hvordan hun voksede op i et hjem præget af vold, både rettet mod Michelle og søsteren Nanna, men også indbyrdes forældrene imellem.
Både den hedengangne Hirtshals Kommune og senere Hjørring Kommune fik en lang række underretninger om, at Michelle blev omsorgssvigtet. Alligevel blev hun ikke fjernet fra den kaotiske situation derhjemme.
Derfor har hun sagsøgt Hjørring Kommune for 300.000 kroner i erstatning. En sag, som hun har tabt i byretten, men som er blevet anket til Landsretten, hvor Michelle Røge har fået fri proces.
Men den opgave kan et erstatningsnævn altså klare bedre end domstolene, mener Børns Vilkår.
- For det første så specialiserer sådan et nævn sig jo, fordi de har mange ens sager. Det vil sige, at man kommer til at kende det her område rigtig godt, den daværende lovgivning, og hvilke krav man kan stille til dokumentationen, siger direktøren og fortsætter:
- Man kan måske også nuancere godtgørelserne mere i forhold til de konkrete sager, så det ikke kun bliver et spørgsmål om menneskerettighedskrænkelser, men egentlig også mere generelt et spørgsmål om, at kommunerne har svigtet deres ansvar, og at børnene har ret til et eller andet niveau af erstatningen, der kan hjælpe dem til at reparere en lille smule på de kæmpe store skader, som sådan en opvækst efterlader.
Ikke en usædvanlig sag
Desværre er Michelle Røges historie langt fra usædvanlig.
- Jeg vil ønske, at jeg kunne sige, at det var en meget usædvanlig sag. Det er det desværre ikke, konstaterer direktøren og fortsætter:
- I mine år i Børns Vilkår bliver den her type sager ved med at dukke op. Og den her er jo endda med forholdsvis ny dato, så desværre er det sager, som vi ser jævnligt, og det er sager, som jeg også forventer, vil dukke op fremover.