Pakker sparekniven væk: Region Nordjylland indgår budget
I det nye budget er der flere områder, som får et løft.
Sidste år var det den store sparekniv, der var fremme, hvor der blev fundet hele 55 millioner kroner i budgettet.
Men et år senere er det et mere positivt syn, man kan have på budgettet. En aftale landede nemlig til i juni mellem regeringen og Danske Regioner, og det gør, at der nu kan tilføres penge fremfor at spare.
- Jeg er virkelig glad og stolt over, at vi nu tager fat på nogle af de områder, hvor der er størst behov for at gøre en indsats. Vi ved, at det akutte område er presset, ligesom vi gerne vil gøre, hvad vi kan for at nedbringe ventelisterne, siger Mads Duedahl (V), regionsrådsformand i Nordjylland, i en pressemeddelelse.
I pressemeddelelsen fremgår det blandt andet, at der afsættes penge cirka 12 millioner kroner til børne- og ungdomspsykiatrien - et område, som Psykiatrifonden i går viste, at der var store problemer med landet over - også i Nordjylland.
Her ryger pengene hen
Øget operationskapacitet: 35 millioner kroner
Børne- og Ungdomspsykiatrien: ca. 12 millioner kroner
Diabetesområdet og glukosemålere: 7 millioner kroner
Kræftområdet: 5 millioner kroner
Styrket beredskab over for kriser: ca. 2 millioner kroner
Akutmodtagelserne: 7 millioner kroner
Fødselsområdet: 4 millioner
Den Præhospitale Virksomhed: 9 millioner kroner
Socialfagligt tilbud til udsatte borgere med sygdom: 4 millioner kroner
Pulje til at sikre bedre arbejdsmiljø: 2,6 millioner kroner
Stigende udgifter og uundgåelige udgifter: ca. 231 millioner kroner, herunder blandt andet:
- Stigende udgifter til medicin: 87 millioner kroner
- Pres på almen praksis: 33 millioner kroner
- Udflytning til Nyt Aalborg Universitetshospital: 60 millioner kroner
Kilde: Region Nordjylland
Derudover afsættes der også 35 millioner kroner til øget operationskapacitet, og der afsættes syv millioner kroner til, at alle voksne diabetes 1-patienter med tiden kan få en glukosemåler.
I alt bliver den økonomiske ramme i Region Nordjylland løftet med 246 millioner kroner, og det bliver kaldt for et "reelt økonomisk løft, der gør det muligt at investere i sundhedsvæsnet".
På pressemødet efter sætter han ord på de seneste års budgetter.
- Det er et godt forlig, der peger fremad, men også et solidt fundament, som vi kan stå sikkert på i forhold til, at vi de seneste år har været igennem en turbulent periode med mange, mange udfordringer i forhold til vores økonomi. Så vi kan med glæde sige, at vi har lavet et budget, som peger fremad, og som også for mig at se er ganske robust.
Som regionsrådsformanden afslører, er alle partier, som er repræsenteret i regionsrådet, med i aftalen.
- Alle partier i Regionsrådet er gået konstruktivt ind i arbejdet for at prioritere pengene derhen, hvor vi mener at behovet lige nu er størst. Det er aldrig nemt at prioritere, men de politiske udvalg har arbejdet grundigt med det. Arbejdet har vist, at vi flere steder kunne spare penge, samtidig med at vi gør tingene mere klogt og mere smidigt for patienterne, siger Mads Duedahl.
Der er dog også ganske store stigende udgifter til medicin, som der afsættes 87 millioner til, mens et pres på de almene praksis gør, at der afsættes 33 millioner hertil. 60 millioner ryger også til udflytning til Nyt Aalborg Universitetshospital. Udgifter, som Mads Duedahl fortæller, er uundgåelige udgifter. Derfor er en god del af de penge, som man har fået efter økonomiaftalen med regeringen og Danske Regioner, endt her.
Udover prioriteringerne på sundhedsområdet er der også indgået forlig om Regional Udvikling og Specialsektoren, står der i pressemeddelelsen.