TV2 Nord afslører: Biogasgigant har forurenet ved fredet å i årevis
Stofferne i vandprøverne kan medvirke til iltsvind i et vandløb.
Flere gange har forureningen haft udløb til Trend Å.
Biocircs sprinklere i Farsø er årsag til forureninger, som vender tilbage år efter år. Vandet i sprinklerne er nemlig forurenet spildevand, som bliver spredt ud på et stort område.
Det fremgår af dokumenter fra Vesthimmerlands Kommune, som TV2 Nord har fået aktindsigt i.
Forureningen begyndte tilbage i januar 2021, men først nu melder Vesthimmerlands Kommune ud, at de har fundet årsagen.
- Forureningskilden er et sprinkleranlæg, som sprinkler overskudsvand fra Biocircs plads, lyder det fra Christian Olesen, der er Natur- og Miljøchef i Vesthimmerlands Kommune.
Biocirc, der overtog biogasanlægget i 2022, har dog fulgt retningslinjerne, der er udstukket af kommunens miljøafdeling.
'På Vesthimmerland Biogas arbejder vi altid for at overholde gældende miljøregler. Vi ønsker at understrege, at man har arbejdet inden for de retningslinjer og rammer, som kommunens miljøafdeling har udstukket som en del af miljøvurderingen,' skriver Biocirc i et skriftligt svar til TV2 Nord og fortsætter:
'Hvis det viser sig, at den tilladte udsprinkling af overfladevand på den specifikke mark bidrager til periodisk lokalforurening, er vi naturligvis klar til at samarbejde tæt med de relevante myndigheder for at finde en løsning på udfordringerne.'
Kan have konsekvenser for fiskebestanden
Forureningen har flere gange haft udløb til Trend Å, og det kan have konsekvenser for fiskebestanden.
- Hvis der bliver ved med at være tilbagevendende forureninger, så når dyr og planter ikke at komme tilbage. Det kan påvirke fiskebestanden, siger Peter Roslev, der er lektor i Kemi- og Biovidenskab hos Aalborg Universitet.
Normalt vil et vandløb rense sig selv efter en forurening, og dyr og planer vil vende tilbage, men det virker kun, hvis der ikke kommer nye forureninger til.
I vandprøver af vandløb gennem årene er der registreret colibakterier, organiskrige-og iltforbrugende stoffer samt såkaldte lammehaler, som tyder på en længerevarende forurening.
- Lammehaler er en samling af bakterier og svampe. Forekomst af lammehaler i et vandløb er et sygdomstegn for et vandløb, siger Peter Roslev og fortsætter:
- Der er ting i materialet, der tyder på, at de her typer af forurening med organiskrige-og iltforbrugende stoffer er noget, der er sket flere gange. Det kan måske overraske lidt, at man ikke har styr på de udledninger, der sker i området.
Borgmester erkender
Borgmesteren i Vesthimmerlands Kommune erkender, at det har været svært for kommunen at opspore forureningskilden.
- Man kan jo altid gøre det bedre, og det har været en svær sag at få opsporet, hvad den her kilde var til forureningen. Tit og ofte hjælper borgerne os, hvis der er nogle ting, der er uhensigtsmæssige. Så får vi en anmeldelse på det. Det har vi også fået i denne her sag, men det er måske så kommet lidt sent, siger Per Bach Laursen, borgmester i Vesthimmerlands Kommune.
I marts 2024 fik Biocirc et forbud mod at sprede deres spildevand i området.