Fiskere undgår økonomisk udsultning: - Fornuften sejrer i hvert fald til sidst
Foto: Michael Schmidt Thomsen / TV2 Nord
Fiskeriet kan roligt trække vejret igen, men selvom glæden er stor nu, er der stadig et pres de kommende år.
Claus Hjørne Pedersen, der er Kredsformand i Kreds Nord i Danmarks Fiskeriforening, kan nu officielt ånde lettet op - for en tid.
Firskerne har siden 1. januar været pålagt en CO2-afgift, men som en del af regeringens nye udspil, som de netop har præsenteret, er afgiften nu blevet udsat til 2030.
Det er fiskeriforeningsformand i Strandby, Claus Hjørne Pedersen, utrolig glad for på fiskeriets vegne.
- Det har været noget af en møllesten, vi har haft omkring halsen, fortæller han og siger videre:
- Man kan godt sige, at fornuften sejrer i hvert fald til sidst - om ikke andet så i hvert fald i en periode.
I den grønne skattereform, der ligger til grund for CO2-afgiften, er der afsat 391,5 millioner kroner til at kompensere fiskeriet, men med dagens udspil lægges der op til at afsætte yderligere 468,5 millioner kroner til kompensation.
Neutraliseringen består derfor i, at kompensationen nu dækker de afgifter, som det forventes, at fiskerne skulle betale i afgift indtil 2030.
- Det betyder, at vi ikke bliver økonomisk udsultet. For det var vi blevet, hvis vi skulle betale den her CO2-afgift hen imod 2030, uden at have et alternativ at gå ind i, lyder det fra fiskeriforeningsformanden.
Glæden er ikke dog ikke helt i top
Ifølge formanden prøver fiskerne at drive deres fiskeri på den mest økonomiske måde, men når kalenderen siger 2030, så rammer afgiften, som lyder på 750 kroner per ton CO2.
- Det betyder, at der ligger et pres på os alle sammen. Der ligger også et pres på udviklingen, fortæller den nordjyske formand.
Han håber, at samfundet er klar det, der skal til på det tidspunkt.
- Det må man så håbe, at de er om fire til fem år. At der er kommet et nyt produkt på banen, der kan bruges, lyder håbet fra Claus Hjørne Pedersen.
Ifølge formanden gør de selv meget for at optimere deres brændstofssforbrug allerede, hvilket jo netop har direkte indflydelse på den afgift, de kommer til at betale.
- Altså generelt kan man sige, at brændstoffer er så stor en post i fiskeriet, at alt hvad fiskerne laver er velvalgt. Alt er med omtanke, både på den måde man bestiller på, sejler ud på og fisker på. Man skal have det optimale ud af de liter han bruger.
I udspillet præsenteres også områder, hvor regeringen lægger op til, at bundtrawl skal gøre forbudt.
- Det vil få utrolig store konsekvenser. Det vil ramme hårdt, sådan som vi ser det, som det ligger nu. Det er helt klart Læsø, og så vil det også give problemer i Strandby, og Skagen for den sags skyld, udtrykker han.
Formanden påpeger også en modsigelse fiskeriudspillet.
- Man skal gå ind og styrke fiskerier, og vi skal bevare de vigtige fiskepladser, og så kommer man med sådan noget som det her, hvor man egentlig går ud og tager nogle af de vigtige fiskepladser fra fiskerierne. Det kan jo selvfølgelig få en voldsom konsekvens for sådan et område som Læsø, lyder det fra formanden.