For fem år siden flyttede Kjeld et fyr på 700 tons
Foto: Arkivfoto: Jesper Christiansen
Der var kun få meter til havet, inden fyret blev flyttet.
Det er fem år siden Rubjerg Knude Fyr blev flyttet længere væk fra kystlinjen. Vi kigger tilbage på den historiske flytning.
Det var en storslået og ambitiøs redningsaktion, som i dag for fem år siden fandt sted mellem Løkken og Lønstrup.
Kystlinjen rykkende nemlig faretruende tættere og tættere på Rubjerg Knude Fyr, som ellers stod plantet samme sted i knap 120 år. Men hvis det stadig skulle blive stående, var det nødt til at blive rykket længere ind mod land.
Da fyret blev opført tilbage i år 1900 var der 200 meter ud til kysten.
- Nu er der to skridt og en spytklat, sagde Per Nielsen fra Vendsyssels Historiske Museum om den korte afstand for fem år siden.
Finansiering af flytningen
I 2018 stod Hjørring Kommune med en vigtig beslutning. Rubjerg Knude Fyr skulle enten flyttes eller rives ned. Men med 250.000 besøgende om året besluttede man, at fyret skulle bevares.
Da Folketinget vedtog Finansloven i 2018, blev der afsat fem millioner kroner til flytningen.
Derfor skulle fyret flyttes 70 meter indlands. Ansvaret endte hos den lokale muremester Kjeld Pedersen, som på bagkant af flytningen blev kendt som Murer-Kjeld.
- Det er den største opgave, jeg har haft i snart 40 år som muremester, fortæller Kjeld Pedersen på årsdagen.
Du kan se dokumentaren 'Kjeld flytter fyret' her.
Tur på rulleskøjter
Cirka to og et halvt år tog det at planlægge den storslåede flytning, der også tiltrak international opmærksomhed. 14. august 2019 begyndte det praktiske arbejde. Først skulle man udvide vejen ind til fyret, så udgravningen ved fyret kunne begynde.
Her skulle man ind til fyrets oprindelige fundament. Under udgravningsprocessen gav Murer-Kjeld flere gange udtryk for sin begejstring for fundamentet.
Målet med at grave sig ned var nemlig at få 16 donkrafte ind under fyret, for at hæve det 23 meter høje og 700 tons tunge fyr otte centimeter over jorden. Der blev lagt skinner i sandet, og fyret fik sat "rulleskøjter" på, så det kunne rykkes 70 meter indlands.
Og godt to år efter det praktiske arbejde var påbegyndt, iværksatte man 22. oktober 2019 klokken 9 den enorme flytteopgave.
- Jeg blev interviewet af mange medier på dagen og spurgt, om jeg var nervøs, og det var jeg ikke. Vi brugte to år på projektet og havde gennemgået det hele så mange gange. Så jeg havde det egentlig roligt på dagen, forklarer Kjeld Pedersen om den store dag.
Verden fulgte med
Flytningen fik meget stor opmærksomhed, nationalt og internationalt. På TV2 Nords livestream af flytningen var der seere fra 20 lande, heriblandt fra Sydafrika og Brunei.
100 pressefolk fra 50 medier verden over var til stede, heriblandt CNN, BILD og BBC. Og så var der lige de 25.000 mennesker, der kom både fra lands og til søs for at se flytningen.
- Alle os, der arbejdede med det her, havde jo ikke regnet med, at der ville være den mediedækning, der var. Det er jo ikke så unikt at flytte en bygning, men det må være fordi, det er så specielt, at der var mange, der kom op og filme det tror jeg, fortæller Murer-Kjeld, når han ser tilbage på den store mediebevågenhed, der var for fem år siden.
Efter knap seks timer, blev fyret dirigeret de sidste centimeter på plads af Kjelds kone, Ulla.
Se eller gense det rørende øjeblik herunder.
Tredjestørste oplevelse
Efter flytningen af fyret blev Kjeld Pedersen kendt i hele det ganske danske land. Han bliver tit genkendt af folk, og det er oftest positivt. Udover en ny kendistatus, har hele projektet slået en ting fast for Kjeld Pedersen.
- Min største force er, at jeg kan finde ud af at arbejde med de rigtige mennesker. Det betyder meget, at man har nogle man kan give et håndtryk og lave en aftale, og så er der styr på det, forklarer han.
Og selvom flytningen har været den største opgave i en 40 år lang karriere, er der dog andre ting, som fylder mere for Murer-Kjeld, når han mindes sine 'greatest hits'.
- Min største oplevelse i livet er, at jeg er far og bedstefar. Den næststørste er, at jeg har udlært ti murere. Det er fantastisk at se dem bagefter og se dem lykkes. Så den her opgave kommer ind på en tredjeplads, fortæller han med et grin.
Rubjerg Knude Fyrs nye placering skulle ifølge beregningerne stå sikkert de næste 20-40 år. Derfor er man hos Hjørring Kommune på nuværende tidspunkt ikke i gang med at planlægge en eventuel ny flytning.
- Vi har jo en dynamisk kystlinje, men som det står til nu, har vi ikke snakket om Rubjerg Knude. Men der er jo selvfølgelig en risiko for, at der kan komme en kæmpe storm, som kan ændre vores beregninger, fortæller formand i kommunens Teknik- og Miljøudvalg, Søren Homman (K).