Sådan vil James Gow reagere, hvis det banker på døren på Deadline Day

Foto: Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

James Gow, AaBs sportsdirektør.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Fodboldverdens mest hektiske timer venter.

TV2 Nord i Marbella

- Intet!

Så kort og kontant er svaret på hvad, der skal ske til Deadline Day, transfervinduets sidste dag for AaB og James Gow.

Fem forsvarsspillere med tilgangen af Elison Makolli, den svenske U21-landsholdsspiller og den tilbagevendte Noel Arnorsson, der også kan spille venstreback.

Seks spillere til pladserne på den centrale midtbane efter den norske invasion af Isak Hansen-Aarøen og Travis Hernes, samt tyske Aaron Seydel på knap to meter som erstatning for australske John Iredale.

Om scouseren James Gow er bekendt med Egon Olsen vides ikke, men den plan AaB havde for januar måneds handler, er sportsdirektøren svært tilfreds med.

- Hvis du sagde at det var sådan her vinduet ville forløbe, ville jeg have købt den glædeligt. Jeg havde mine planer og har opnået det, jeg ville gennem vinduet, selvfølgelig med stor hjælp fra andre, Julius (Nagel, rekrutteringschef, red.) især, siger Gow fra en blød stol på hotellet i Marbella.

- Vi kigger altid på, hvor meget ungt vi har på vej. Selvfølgelig kan du se, at vi har spillere i den unge ende af skalaen. Vi har altid i hovedet, at vi skal være konkurrencedygtige, samtidig med vi bygger på, lyder det fra den engelske sportsdirektør i politisk korrekte termer.

Kontant melding

Men hvor stædig kan en som dig tillade dig at være, hvis nogen i dag banker på og tilbyder mange millioner for en af jeres spillere?

- Det er simpelt. Jeg behøver ikke engang få sved på panden over det. Jeg kommer bare til at sige: 'Du skal ingen steder!'

Bombastisk og klar melding fra en klub i en verden, hvor alt er til salg.

- Så der er ikke så meget at gøre for spillerne andet end at putte deres træningstøj på og komme afsted på træningsbanen.

På denne Deadline Day har AaBs stab endda indlagt fire træningspas, inklusive en morgenløbetur 7:30 i morges, to gange på træningsbanen og en gang fysisk træning i aften. Så tiden til lige at smutte fra klubben er også mere end knap.

- Det er sjovt, du nævner det. For mere end nogensinde har de knoklet på fysisk. Vi forsøger at gøre dem mere fit end nogensinde. Derfor har vi brudt nogle af normerne. Det er ikke normalt at løbe halv otte om morgenen.

- Og hvis de beklager sig et par dage, betyder det ikke noget. Så længe vi opnår vores mål til slut i sæsonen, kan de hygge sig med en stor fest.

Men i en verden uden garantier afslører James Gow da også, at der i en skuffe - okay, måske på en laptop på et kontor - ligger en nødplan.

-  Vi er altid forberedte. Det kan også være, hvis en spiller bliver skadet. Så ja, vi har altid en ’nødplan’, men jeg er også nødt til at sige, at jeg sidder meget komfortabelt her og forventer ikke, der sker noget, smiler James Gow afslappet bag skægget.

Transfervinduet lukker præcist til midnat.


Forsvundet sølvtøj og årelange ventetider: Ny lov skal rydde op i værge-skandaler

Foto: Privatfoto

Brithe Okholm oplevede, at hendes værge tømte hendes lejlighed, og efterfølgende var hendes sølvtøj væk. Sagen er i dag meldt til politiet.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Et nyt lovudkast er nu på vej i høring. Det skal gøre op med de mange skandalesager på værgeområdet.

Nordjyder med handicap, der venter i måneder og endda år på få lov at bruge deres egne penge på en julegave eller en cykel.

Eller en værge, der rydder en ældre kvindes hjem, og efterfølgende er sølvtøj og porcelæn pludselig pist væk.

Eksemplerne på kritisable historier om professionelle værger har været mange i TV2 Nords dækning det seneste halvandet år.

Og nu er sagen for alvor rykket ind på Christiansborg, hvor Justitsministeriet mandag har sendt et lovudkast i høring på værgemålsområdet.

Her vil regeringen tage livtag med de alenlange sagsbehandlingstider i Familieretshuset, som skal godkende, hver gang en værge søger om, at en borger skal bruge sine egne penge.

Som da TV2 Nord kunne fortælle, at Jørgen skulle vente fire år på at få lov at købe julegaver.

Samtidig skal der ifølge lovudkastet være en øvre grænse for, hvor mange værgemål en værge må have. TV2 Nord har set eksempler på værger med over 70 værgemål. Det nye lovudkast lægger dog op til, at man stadig må være værge for op til 50 forskellige borgere.

Derudover lægges der op til en selvstændig strafbestemmelse for værger, der misbruger der hverv.

- Den nuværende situation på værgemålsområdet er ikke holdbar, udtaler justitsminister Peter Hummelgaard (S).

Familieretshuset skal blande sig mindre

Efter TV2 Nords dækning vil ministeren lette Familieretshusets administration, blandt andet ved at flere økonomiske dispositioner skal kunne gennemføres af værgen uden Familieretshusets eller andre myndigheders godkendelse.

- Det giver værgen øget og hurtigere adgang til at anvende midler til gavn for den borger, der er under værgemål, men øger naturligvis også risikoen for misbrug. Men det kan ikke være sådan, at borgere i nogle tilfælde skal vente flere år på at kunne bruge deres egne penge eller give gaver til deres pårørende, siger han.

Venstre nordjyske retsordfører, Preben Bang Henriksen, har i snart halvandet år presset på for at få strammet værgelovgivningen. Han er tilfreds med, at der nu kommer handling.

- Jeg er utroligt glad for, at der nu er kommet hul på bylden. Vi har været vidne til en skandaløs behandling på området. Det er vanvittigt, at umyndiges har skullet vente i måneder og år på, at få lov til at anskaffe sig helt almindelige ting som møbler eller en cykel, siger han.

- Jeg håber og tror på, at vi får gjort op med en lovgivning, der i den grad har trængt til en revision, siger Preben Bang Henriksen.

Når lovudkastet har været i høring, forventes justitsministeren at fremsætte det til behandling og vedtagelse i Folketinget.


Kritik af ambulancedrift: Region Nordjylland længst fra at opfylde mål for responstid

Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Region Nordjylland er længst fra at overholde krav.

'I gode hænder'.

Sådan lyder sloganet på Region Nordjyllands ambulancer.

Du kan dog risikere at skulle vente i lang tid på dem. Det er blandt andet derfor, at statsrevisorerne efter en beretning fra Rigsrevisionen udtaler kritik af regionernes ambulancedrift.

Statsrevisorerne bemærker følgende

  • Alle fem regioner har budt på og hjemtaget dele af ambulancedriften for at skabe øget konkurrence.

  • De private leverandører har generelt været bedre til at overholde kravene end regionerne selv.

  • Region Midtjylland har ikke fulgt op på regionens udgifter til ambulancedriften, så det kan opgøres, om de har holdt sig inden for den pris, der var besluttet ved udbuddet. Samtidig kan Region Midtjylland ikke opgøre, om regionen overholder kravene til mobiliseringstid.

  • Region Hovedstaden og Region Nordjylland har holdt udgifterne til ambulancedrift inden for den pris, der blev besluttet ved deres udbud.

  • Region Midtjylland, Region Hovedstaden og Region Nordjylland og deres private leverandører har ikke overholdt den aftalte driftstid, dvs. at ambulancerne har været til rådighed færre timer end aftalt.

  • Region Hovedstaden og Region Nordjylland og deres private leverandører har ikke overholdt kravet til mobiliseringstid.

  • Der er ingen fælles standarder for kvalitet eller effekt specifikt for ambulancedriften i de fem regioner. Der er dog krav om, at alle regionerne skal opstille mål for og følge op på responstiden.

  • I 2023 opfyldte alle fem regioner deres mål for responstid for de mest akutte hændelser. Det vil sige, at hjælpen for disse hændelser kom frem inden for 15 minutter i mellem 89 procent og 97 procent af tilfældene.

Kilde: Statsrevisorerne

Er blandt de dårligste regioner

Region Nordjylland er længst fra at overholde kravene ifølge statsrevisorernes beretning.

Både når det kommer til at opfylde sit mål for responstiden for A-hændelser og B-hændelser i perioden 2021 til 2023, men også i forhold til at overholde den aftalte driftstid, det vil sige, at ambulancerne har været til rådighed færre timer end aftalt.

Det generelle billede viser nemlig ifølge beretningen, at målopfyldelsen i forhold til A-hændelser er høj for regionerne, dog er det med undtagelse af Region Nordjylland.

Kørselskategorier

A-hændelse: Patientens tilstand vurderes livstruende eller muligt livstruende. Der sendes altid en ambulance med udrykning, og der vil i nogle tilfælde være brug for supplerende enheder, fx en akutlægebil.

B-hændelse: Patientens tilstand vurderes hastende, men ikke livstruende. Der kan sendes en ambulance og/eller andre enheder.

C-hændelse: Patientens tilstand vurderes ikke-hastende, men der er behov for observation og/eller behandling. Det kan fx være overflytninger mellem sygehuse, planlagte indlæggelser, mindre hastende kørsler eller hjemkørsel.

D-hændelse: Patientens tilstand vurderes ikke-hastende, og der er ikke behov for behandling og observation. Der vil oftest være tale om liggende patienttransporter, som primært bruges ved forudbestilte kørsler uden behov for behandling undervejs.

Kilde: Rigsrevisionen på baggrund af oplysninger fra regionerne

Samtidig berettes der om, at Region Hovedstaden, Region Nordjylland og Region Sjælland i de fleste år ikke har opfyldt deres mål for B-hændelser.

Region Nordjylland og regionens private leverandører har desuden ikke overholdt kravet til mobiliseringstid (hvor lang tid der må gå, før ambulancerne kører afsted til en hændelse, red.) ifølge statsrevisorerne.

Her har regionens drift nemlig overskrevet kravet med 22 procent, mens den private leverandør har overskredet kravet med otte procent.

Foto: Rigsrevisionen på baggrund af regionernes data for responstider

Overholder eget mål

Der er krav om, at regionerne skal opstille mål for responstiden og løbende følge, om målene opnås.

Når det kommer til A-hændelser overholder Region Nordjylland sit eget mål, der lyder på 90 procent. Dog er regionens mål en del lavere sat end de resterende regioners mål.

Modsat Nordjylland lykkedes Region Sjælland nemlig med at opfylde responstiden for A-hændelser i 97 procent af tilfældene, mens Region Syddanmark opfyldte målet ved 96 procent af udrykningerne.

Når det kommer til B-hændelser ser det dog anderledes ud i Region Nordjylland. Her opfylder regionen nemlig ikke sit mål for responstiden om at ankomme inden for 30 minutter.

Målet lyder på 93 procent, og det opfylder Region Nordjylland i perioden blot i 85 procent af tilfældene. Det er næstlavest sammenlignet med de andre regioner, og kun Region Hovedstaden er lavere med 75 procent.

Rigsrevisionen har igangsat undersøgelsen i december 2023 på baggrund af en anmodning fra statsrevisorerne.

Rigsrevisionens beretning om drift af ambulancer i regionerne er blevet behandlet på statsrevisormødet 3. februar 2025.

TV2 Nord har gennem de seneste år fortalt flere historier om, hvordan de nordjyske ambulancer kommer for sent og ofte er ude af drift.

Senest fortalte TV2 Nord i august 2024, hvordan antallet af ambulancer, der ikke er i drift, var steget markant siden januar 2023.


Mads Kyed Jensen har kæmpet mod projektet.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Grundejere ville have tilladelse til højere huse, kommunen tog sagen op, men så kom der gang i nabolaget.

To-etagers hus i første parket ud til byens store sø. Ja, tak!

Det var i hvert fald det, to grundejere på Markedsvej i Aabybro ønskede tilladelse til fra Jammerbugt Kommune.

Derfor tog kommunen sagen op og lavede en forundersøgelse.

Det fik gang i boligområdets andre borgere, som bestemt ikke syntes om, at de 37 boligejere i første parket ud til søen skulle kunne opføre boligbebyggelse i to etager.

Det er kun grundejerne i første parket rundt om søen i Aabybro, som en eventuel tilladelse til at bygge større huse ville gælde. Foto: Jammerbugt Kommune

Blandt andre Mads Kyed Jensen, der selv bor i første parket, var imod ønsket og gik før nytår i gang med en underskriftsindsamling.

- Vi er nødt til at prøve et eller andet, for vi vil være ærgerlige over det, hvis det bliver vedtaget, fortalte han til TV2 Nord.

Mads Kyed Jensen var aktivt mod en udvidet tilladelse.

Enige om at skrinlægge planer

I alt blev der indsamlet 37 underskrifter fra borgerne, der var imod den udvidede tilladelse, og derudover modtog kommunen også en lang række bemærkninger.

- Det er jo en forundersøgelse, vi har lavet, og den viser, at der er ingen borgere, der synes, det her er en god idé. Der er kommet underskriftsindsamling og 20 høringssvar, hvoraf kun ét forholder sig nogenlunde positivt til det, hvilket handler om, at man også vil have lov at bygge i anden række.

Det fortæller formand for Teknik- og Miljøudvalget i Jammerbugt Kommune, Niels Christian Hem (V).

Bemærkningerne lyder blandt andet på, at bebyggelse i to etager vil skabe indsigtsgener, da naboer derved vil kunne have mulighed for at kigge ned i andre hjem og haver. En bemærkning peger også på en stigning i ejendomsskatten og lavere ejendomsværdier.

Kommunen tog boligejernes ord til sig og tog derfor mandag en endelig beslutning.

- Derfor er vi enige om, at vi måtte lægge den her på hylden, fortæller udvalgsformand Niels Christian Hem (V).


Forbud mod bundtrawl kan blive katastrofalt for Læsø

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nyt forslag vil begrænse Strandby- og Læsø-fiskernes mulighed for at fiske jomfruhummere i Kattegat.

- Det er en træls dag. Vi nåede lige at semiglæde os over, at CO2-afgiften er udsat. For det har jo kæmpe konsekvenser for Læsø-fiskerne.

Sådan lyder det fra Læsøs borgmester Tobias Birch Johansen (V), efter det er kommet frem, at der ifølge et regeringsudspil skal laves et forbud mod at fiske med bundtrawl i det nordlige Kattegat.

Mere præcist er det omkring Hertas Flak, Den Kinesiske Mur og Kims Top, at det skal gøres forbudt at fiske med bundtrawl.

Derfor kommer det til at få stor betydning for Læsø- og Strandby-fiskerne.

- Det er et rigtigt stort erhverv, som er med til at holde rigtigt meget gang i vores samfund, og det er særligt attraktivt for Læsø, fordi man relativt hurtigt kan nå ud til fangstpladserne, siger borgmesteren og fortsætter:

- Og man behøver ikke have sådan nogle voldsomt store skibe for at fiske jomfruhummer i Kattegat, men nu begrænser man de fangstområder, der er. Og det gør vores fiskere voldsomt frustrerede.

Han håber derfor, der kommer en landspolitisk plan, så Læsø-fiskerne kan undgå forbuddet.

- Men jeg tror desværre, løbet er kørt. Sådan ser det i hvert fald ud på de udmeldinger, der er kommet, siger borgmesteren.

Landspolitikere på færgen

Der er ellers vilje hos i hvert fald en del af landspolitikerne til at hjælpe Læsø og de pressede fiskere. Sådan lød det fra Danmarksdemokraterne, der brugte en del af mandagen på en ekskursion til Læsø, hvor der selvfølgelig var jomfruhummer på frokostbordet.

- Når man lukker ned i det område fra Læsø til Anholt, så bliver specielt Læsø og Strandby hårdt ramt af det her, for det er i det område, mange af dem fanger deres jomfruhummer. Og hvis ikke, de kan være der, så skal de jo eventuelt sejle til Skagerrak for at fiske, og det betyder større pres på det område og mere CO2-udledning, fordi de skal bruge mere brændstof, siger Danmarksdemokraternes fiskeriordfører Kristian Bøgsted.

Et lignende argument er blevet fremført af fiskerne i forbindelse med den CO2-afgift, som fiskeriet har været pålagt siden 1. januar. Den er som en del af regeringens udspil blevet udsat til 2030.

Nu ser han frem til de kommende forhandlinger om fiskeriet.

- Vi skal have kigget på, at når man lukker områder, så er vi også nødt til at tage hensyn til, hvor man fisker henne. For fiskeriet berører altså kun 20 procent af havbunden i dag. Så der er jo mange områder, der i dag er friholdt fiskeri.

Lægger op til kompensation

Som en del af udspillet vil der blive iværksat kompenserende foranstaltninger målrettet de berørte fiskere.

Men penge kommer ikke til at række langt i situationen. For det er ikke penge, Læsø kommer til at mangle, hvis udspillet bliver en realitet - det er børn.

- Det her er nok den største udfordring, jeg har stået overfor i mine 11 år på posten, så vi har ikke en løsning. Vi er nødt til at skulle have noget hjælp fra central hold til at få det her til at fungere. Og det er ikke sådan noget med, at man kan sende en check på 10 millioner, og så klarer vi os sikkert, for man kan endnu ikke købe børn for penge - heldigvis. Men fiskerne leverer børn til skolen, og det kan jeg ikke lige se et alternativ til her, siger Tobias Birch Johansen.

Hvordan er stemningen på øen?

- På havnen, for at svare helt konkret på dit spørgsmål, er der ikke sådan særlig god stemning, det er jeg nødt til at sige. Men jeg oplever også bare nogle fiskere, som er klar til at gå ind i den her kamp, klar til at omstille sig, hvis det er det, der skal til, og hvis ellers slaget er tabt. Men selvfølgelig først, når det er tabt. Men så tror jeg også helt sikkert på, at vi har et erhverv, der er klar til at gribe det her og få det bedst mulige ud af det, slutter borgmesteren.

I udspillet lægges der også op til at forbyde bundtrawl i Bælthavet. Det betyder, at det vil være forbudt at fiske med bundtrawl i et 18.000 kvadratkilometer stort område, hvis udspillet bliver til virkelighed. Det svarer til 17 procent af de samlede danske havarealer.


Kritik af politiets brug af fotovogne - bruger dem ikke der, hvor det er værst

Foto: Ib William Christensen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Rigsrevisionens beretning afslører både over- og underkontrol med politiets fotovogne.

Når politiet beslutter hvorhenne og på hvilket tidspunkt af dagen, der skal være politikontrol, sker det ikke altid på de strækninger, hvor farten er højest, og hvor der er flest trafikulykker.

Sådan lyder kritikken fra statsrevisorerne på baggrund af en ny beretning fra Rigsrevisionen om politiets brug af fotovogne.

'Statsrevisorerne finder det ikke helt tilfredsstillende, at Justitsministeriet ikke har sikret, at politiet i højere grad har placeret fotovogne på de strækninger og tidspunkter, hvor der hyppigst er for høj fart og sker trafikuheld,' lyder kritikken blandt andet.

Rigsrevisionen har kigget på politiets kontroller i årene 2021-2023, og ud fra det har de konkluderet, at kontrolniveauet på hverdage mellem klokken 06-18 er for højt i forhold til antallet af hastighedsoverskridelser og uheld.

Omvendt er kontrolinveauet lavt i weekenden, om aftenen og om natten.

Over- og underkontrol

I Nordjylland betyder det, at der er 19 hastighedsbelastede strækninger, hvor Nordjyllands Politi ikke har anvendt fotovogn i perioden. Det gælder eksempelvis Kongensgade i Kongerslev. På trods af at der er 46 procent flere hastighedsoverskridelser, er der 81 procent færre kontroltimer end på en gennemsnitlig vej i kredsen.

Samtidigt med at der er strækninger, hvor der er for lidt kontrol i Nordjyllands politikreds, er der omvendt også strækninger, hvor der er for meget.

Det gælder Trekronervejen i Bonderup. For selvom vejen har 87 procent flere kontroltimer, er der 80 procent færre hastighedsoverskridelser end på en gennemsnitlig vej.

90 procent af alle de hastighedsovertrædelser, der registreres i dag, bliver registreret med en fotovogn.

Det er kun Nordjyllands Politi, som har brugt data til at udpege tidsrum for indsatsen med fotovogne på baggrund af data om, hvornår der typisk sker hastighedsoverskridelser og uheld.