Restauratør ført bag lyset af ansat: - Pludselig kunne jeg se, at den var helt gal
Foto: Vibe Aagaard / TV2 Nord
Tina Stenderup og hendes mand Jens Ebert Jensen ejer sammen Kystens Perle i Aalborg.
Tinas tjener stjal fra hendes restaurant. Nu kommer hun med en klar opfordring.
Det kom som en mavepuster for Tina Stenderup, der ejer Restaurant Kystens Perle i Aalborg Vestby, da hun i efteråret 2022 fandt ud af, at en af hendes ansatte stjal fra hende og hendes restaurant.
- Det var så rystende for os, lyder det fra restauratøren, der stadig har svært ved at forstå, hvordan det kunne komme så vidt, som det gjorde.
Torsdag eftermiddag faldt der dom i sagen.
- Tyverier skal og bør politianmeldes
Tina Stenderup, Ejer, Kystens Perle
Den tidligere ansatte, en 46-årig kvinde, var tiltalt for at have stjålet ikke under 82.500 kroner fra restauranten.
Tyveriet var der ingen tvivl om, men beløbets størrelse fandt retten ikke bevist. Kvinden blev derfor dømt for at have stjålet et noget mindre beløb på 2795 kroner, og for det blev hun idømt fire måneders betinget fængsel og samfundstjeneste.
Dermed kan Tina Stenderup sætte et endeligt punktum i sagen, der har fyldt meget for hende og restaurantens øvrige ansatte de sidste par år.
- Jeg er lidt skuffet over dommen, men det er rigtig rart, at det er slut nu, så vi kan lægge det bag os, lyder det fra Tina Stenderup.
Der er alligevel særligt én ting, som den garvede restauratør har erfaret i forløbet, og som hun håber, at flere vil gøre fremover: tyverier bør og skal politianmeldes, lyder det.
Derfor nævner vi ikke navnet
TV 2 Nord vil som udgangspunkt ikke offentliggøre navne eller på anden måde identificere sigtede og tiltalte, medmindre de selv står frem, eller når offentlig interesse taler for det. Først ved dom på mindst to års ubetinget fængsel vil navnet blive offentliggjort.
Skal tages alvorligt
Hvis virksomheder og arbejdsgivere i højere grad havde politianmeldt den pågældende kvinde, som i dag har fået en dom ved Retten i Aalborg, så var der måske en chance for, at Tina Stenderup og Kystens Perle ikke var blevet udsat for tyveriet, mener hun.
Tyveriet på Kystens Perle fandt sted i sommeren og efteråret 2022, hvor den dømte kvinde var ansat som tjener.
- Hvis jeg dengang vidste, hvad jeg ved i dag, så havde jeg jo aldrig ansat hende, lyder det fra Tina Stenderup.
Hun har nemlig efterfølgende fundet ud af, at den pågældende kvinde angiveligt har en del mere på samvittigheden, end det, hun er blevet dømt for i dag.
- Jeg har sidenhen talt med en lang række arbejdsgivere, der har fyret hende, fordi hun har stjålet fra dem, siger Tina Stenderup.
TV2 Nord har også været i kontakt med nogle af kvindens tidligere arbejdsgivere, der bekræfter udsagnet.
Men fælles for alle arbejdsgiverne er, at de ikke har anmeldt tyverierne til politiet, og det, synes Tina Stenderup, er ærgerligt, fordi det i sidste end kan medvirke til at tyven ikke bliver stoppet.
- Ellers kan man jo bare fortsætte, hvor man slap ved den næste arbejdsgiver, siger hun.
- Jeg tror jo på, hvad folk fortæller
Ansættelsen af den 46-årige kvinde forløb godt de første måneder, husker Tina Stenderup.
- Hun var god til sit arbejde, og så var hun også vellidt blandt gæster og øvrige kollegaer, lyder det fra restauratøren.
Tina Stenderup havde hørt fra den 46-årige kvinde, at hun havde nogle problemer med sin tidligere arbejdsgiver, men at der var tale om en misforståelse, og at hun var i gang med at redde trådene ud med ham.
- Som udgangspunkt tror jeg på det bedste i alle mennesker, og jeg tror jo på, hvad folk fortæller mig, men det skulle jeg så ikke have gjort i dette tilfælde, siger hun.
Som månederne gik, fik Tina Stenderup en fornemmelse af, at noget ikke var helt som det skulle være, og da hun i efteråret 2022 blev klar over, at den 46-årige skulle afsone en dom med en fodlænke, blev det alligevel for meget af det gode for restauratøren.
Derfor valgte hun at række ud til kvindens tidligere arbejdsgiver, og den samtale skulle vise sig at få afgørende betydning for det efterfølgende forløb.
Tidligere dømt for groft bedrageri
Kvindens tidligere arbejdsgiver hedder Allan Severinsen. Han ejer en tankstation i Løgstør, hvor den 46-årige kvinde arbejdede, før hun fik arbejde på Kystens Perle.
- Hun var virkelig dygtig til at binde blomster, og hun var altid hjælpsom til at tage en vagt, husker Allan Severinsen. Her i bagklogskabens ulideligt klare lys kan jeg jo godt forstå hvorfor, siger han.
Også på denne arbejdsplads var kvinden både god til sit arbejde og vellidt.
Lige indtil den dag Allan Severinsen blev ringet op af Danske Spil, der fortalte, at den ansatte, på sin arbejdsgivers regning, havde spillet og oddset for intet mindre end 502.000 kroner.
- Jeg troede simpelthen, at det var løgn, siger Allan Severinsen, når han husker tilbage på episoden.
Han fyrede kvinden og anmeldte sagen til politiet.
På samme måde som det skete for Tina Stenderup, var det først, da han havde fyret kvinden, at han hørte om, hvordan hun var blevet fyret fra en række tidligere arbejdspladser.
Også Allan Severinsen undrer sig over, at han er den første arbejdsgiver, der politianmelder den pågældende kvinde.
- Jeg tror, det er en blanding af, at man ikke gider døje med det, og måske synes man også, at det er lidt pinligt, at man ikke har kunnet se, hvad der er foregået lige for næsen af en, siger Allan Severinsen.
Da sagen om svindlen fra tankstationen kom for retten erkendte den 46-årige sig skyldig og modtog dommen på 150 timers samfundstjeneste og et års fængsel, hvoraf de tre måneder var ubetinget. Den ubetingede fængselsstraf blev dog ændret til afsoning med fodlænke, fordi retten ville udvise et hensyn til, at kvinden var kommet videre og havde fået et nyt arbejde - på Kystens Perle i Aalborg.
Et opklaringsarbejde gik i gang
Da Tina Stenderup blev klar over, at kvinden var dømt for groft bedrageri på tankstationen, var det som om, hun fik en åbenbaring.
- Lige pludselig var der bare nogle brikker, der faldt på plads, siger Tina Stenderup.
Og så gik det helt store opklaringsarbejde ellers i gang.
Jeg blev simpelthen så rasende
Tina Stenderup
Tina Stenderup kunne i restaurantens IT-system gå tilbage i tiden og se, hvordan den ansatte mere eller mindre systematisk havde slået bestillinger ind på et bord for så senere at slette regningen.
- Så kunne jeg jo godt regne ud, at hun havde modtaget betalingen, og derefter slettet regningen, som om transaktionen aldrig havde fundet sted, siger Tina Stenderup.
Da restauratøren konfronterede den ansatte med sin mistanke, var hun forbløffet over svaret.
- Hun indrømmede det bare. Jeg blev simpelthen så rasende, siger Tina Stenderup med vantro i stemmen.
Tina Stenderup brugte et par uger på at gennemgå IT-systemet og kom frem til, at den ansatte havde stjålet ikke under 82.500 kroner fra restauranten. Det beløb havde hun imidlertid ikke held med at bevise i retten, da spisestedets overvågning kun lagres i 14 dage ad gangen.
Har ændret ansættelsesprooceduren
Det er nu to år siden, at den 46-årige kvinde arbejdede på Kystens Perle i Aalborg Vestby.
Tina Stenderup og det øvrige personale er for længst kommet videre, og med dagens dom kan de nu for alvor lægge historien bag sig.
Der er dog alligevel én ting, den garvede restauratør tager med sig fra den kedelige historie:
- Jeg tror stadig på det bedste i mennesker, ingen tvivl om det, men straffeattest og referencer fra tidligere arbejdsgivere, det vil jeg nu gerne have, når vi ansætter personale, siger hun.
På tankstationen i Løgstør har det alle dage været fast procedure for Allan Severinsen at indhente straffeattest, når han ansætter nyt personale. Men da han ansatte den - nu for anden gang - dømte kvinde, havde hun ikke nogen straffeattest. Og det er her appellen fra de to arbejdsgivere kommer:
- Man bliver nødt til at politianmelde den slags. Og hvis man tror, man gør nogen en tjeneste ved at lade være, så tager man fejl. Det er en bjørnetjeneste, lyder det fra dem begge.
Den 46-årige har 14 dage til at beslutte, om hun vil anke dommen.