K går med i budgetforlig: Ny struktur udskydes
TV2 Nord fangede mandag ved middagstid Morten Thiessen (K) til en kommentar.
Den nuværende struktur bliver bevaret i resten af valgperioden.
Få timer før andenbehandlingen af Aalborgs 2025-budget - programsat til i dag, mandag, klokken 13 - er forliget om budgettet blevet genåbnet og ændret på i hvert fald ét væsentligt punkt.
Det Konservative Folkeparti har i elvte time tilsluttet sig det forlig, som Socialdemokratiet, Radikale og SF indgik 26. september. De konservative har til gengæld fået justeret datoen for, hvornår en ny forvaltnings-struktur skal træde i kraft.
I det oprindelige forlig skulle det ske senest 1. april 2025. Nu udsættes ændringen, så den sker i forbindelse med valgperiodens udløb, altså per 1. januar 2026. Til den tid lægges klima- og miljø-området ind under by- og land-forvaltningen.
Det betyder også, at der skal vælges en rådmand mindre end i dag.
Undgår kaos
Hvis ændringen var trådt i kraft inde i den nuværende valgperiode, skulle de tilbageværende rådmandsposter have været fordelt på ny. Konsekvensen ville være, at de konservative mistede en post, men nok så vigtigt: Man risikerede at stå i en situation, hvor flere forvaltninger skulle skifte rådmand ni måneder før valgperiodens udløb, blandt andet fordi partiernes størrelse er anderledes i dag end umiddelbart efter valget.
Borgmester Lasse Frimand Jensen (S) siger til TV2 Nord, at han er glad for, at endnu et parti er kommet med i forliget, som nu også rækker hen over midten.
- Ved at udskyde ændringen i forvaltningen får vi nu også bedre tid til processen, hvilket jeg tror er godt. Vi sikrer kontinuitet, samtidig med at vi holder fast i målet - at skabe en mere enstrenget indgang til kommunen for borgere og erhvervsliv, siger han.
En anden ændring i forliget er, at en planlagt besparelse på åbningstiden i DUS på to millioner kroner fjernes.
Den konservative rådmand Morten Thiessen siger, at partiet er gået med i forliget, fordi 'vi synes, vi kunne komme lidt længere, end da vi var sammen med de andre blå partier'.
Efter mere end et halvt døgns forhandlinger valgte de fire borgerlige partier, som havde lavet et fælles udspil til budgettet, at forlade forhandlingerne, hvorefter S, RV og SF indgik den smallest mulige budgetaftale, der omfattede 16 af 31 mandater.
Med den konservative tilslutning til forliget er der nu 21 mandater bag budgettet.